Reaktor

Nem tabu - beszéljünk az endometriózisról

Az endometriózis ma Magyarországon 200.000 nőt érint, és a meddőségek 20-30% -ért felelős. Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh belső felszínét borító nyálkahártya (ezt nevezzük endometriumnak) máshol is megtalálható a szervezetben.

8d967de4fb0deac392e6fc1838a87d15_xl.jpg

Fordítás: https://versysclinics.com/hirmondo/marcius-az-endometriozis-honapja-2-resz

Kialakulásának pontos okát nem ismerik, három lehetséges magyarázatot tartanak a legvalószínűbbnek:

  • A menstruációs vér visszafelé, a hasüreg felé távozik, oda juttatva a méhnyálkahártyát, amely ott ugyanúgy működik tovább, mint a méh üregében
  • A másik elmélet szerint a véráram sodorja ezeket a sejteket a a szervezet távolabbi pontjaira
  • A harmadik feltételezés úgy gondolja, bizonyos sejtek már eleve megtalálhatók a szervezetek különböző pontjain,  amik aztán valamilyen külső környezeti hatásra vagy egyéb változásra képesek a nyálkahártyához hasonló sejtekké alakulni és aztán azonos módon tovább működni

310351_1200x630.jpg

Forrás: https://www.joy.hu

Elsősorban a petefészekben és a kismedencében, ritkábban a méh falába ágyazódik, de bizonyos esetekben elhagyja a kismedencét, és csontokba, ízületekbe  kerül, de még az agyban is találtak már endometriumot. Az esetek túlnyomó többségében azonban megmarad a kismedencén belül, számos problémát okozva. 

Az endometriózis következményei lehetnek a ciszták, összenövések és hegesedések kialakulásai, és végül ezek vezetnek el az esetek nagy százalékában a legkomolyabb problémáig, a meddőségig. 

Leggyakoribb tünetei a rendkívül fájdalmas menstruáció, a fájdalmas együttlétek, rendszertelen havi vérzés illetve az erős alhasi fájdalom akár már a ciklus előtt, de a hónap bármely szakaszában felléphet. Nem egyértelműek a tünetek, létezik teljesen tünetmentes betegség is.

Ahogy a fájdalmas menstruáció sem jelenti  100%-os bizonyossággal a betegség jelenlétét , úgy a tünetek hiánya sem feltétlenül zárhatja ki azt. Sok esetben csak a hosszan tartó sikertelen teherbeesést követő vizsgálatokból derül csak ki, hogy valaki endometriózisban szenved.

A fizikai kellemetlenségeken túl pedig komoly lelki problémákat is okozhat, a fájdalom miatti lenézés következtében kialakuló elszigetelődés érzésétől a meddőség miatti depresszióig.

stock-photo-top-view-tulips-number-made.jpeg

Biztos diagnózist kizárólag a laparoszkópos beavatkozás tud adni, mintát vesznek a hasüregben található sejtekből és vizsgálják, hogy méhnyálkahártyából származnak e. 

Bár az endometriózis nem gyógyítható, így a lelki oldalról való kezelése is nagyon fontos, de tüneti kezelései léteznek.

A legalapvetőbb, hogy az esetlegesen fennálló fájdalomrohamokat megszüntessük, vény nélkül, vagy orvosi javallattal vényre kapható fájdalomcsillapítókkal, de a has melegen tartása párnával vagy melegvizes palackkal is sokat segíthet. Attól függően, hogy terveznek e gyermeket a közeljövőben, lehet gyógyszeresen, hormonokkal, fogamzásgátlókkal is kezelni, de műtéti úton is, fizikailag eltávolítva a hasüregből az oda nem illő sejteket. 

Március az endometriózis hónapja, az Endometriózis Magyarország egész márciusban előadásokat tart, hogy felhívják a figyelmet a betegségre. 

Ezen a linken található az Endometriózis Magyarország honlapja, ahol részletes információkat kaphatunk a betegségről, illetve segítségnyújtásra is rendelkezésre állnak. 

süti beállítások módosítása