Reaktor

Ezt várják a közvélemény-kutatók a vasárnapi választásokon

d_as20220117005-e1642426742119-2048x1152.jpg

A kampány célegyenesébe értünk, a vasárnapi országgyűlési választások előtt pedig továbbra is szorosnak mutatkozik a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért közötti csata. Bár fenntartásokkal ugyan, de érdemes áttekinteni a közvélemény-kutatók legutóbbi méréseit a választások kapcsán. Lássunk egy összefoglalót!

felmeresek_1.png

Nagy részvételre számít a Závecz Research

Az elmúlt hét második felében (március 23.-25.) készült friss Závecz kutatás a választásokon rendkívül magas, akár 80%-os részvételre is számít. A 800 fős, telefonon keresztül végzett kutatás szerint

a teljes népesség körében 2%-kal nagyobb a jelenlegi kormány maradását akarók aránya (44% - 42%), ahogy szintén 2%-os – tehát hibahatáron belüli – a Fidesz-KDNP tábora (41%) az ellenzékéhez (39%) képest.

További 16% ingadozóként tekint magára, míg a párt nélküliek 48%-a nem tudott vagy nem akart választ adni arra, hogy inkább kormányváltást vagy a jelenlegi kormány maradását szeretné. Ennek ellenére a párt nélküliek 64%-a már eldöntötte kire adja a voksát, igaz az ő csoportjukhoz tartozó szavazók 28%-a egyelőre nem biztos benne.

A kormányoldal szavazói hisznek jobban a győzelemben, véli a Nézőpont Intézet

A választók preferenciáján túl a Nézőpont Intézet azt is mérte, hogy milyen várakozások övezik az országgyűlési választásokat, mérésük alapján pedig tízből hét (70%) aktív szavazó a Fidesz-KDNP győzelmére számít. A március 7. és 9. között készült telefonos kutatás azt is megmutatja többek között, hogy

az ellenzéki szavazók sokkal kevésbé bíznak támogatott jelöltjeik győzelmében, 37-37%-ban oszlik meg ugyanis körükben a vélemény, hogy a mostani kormányoldal vagy az ellenzék fog győzni – a Fidesz szavazók 92%-a hisz a kormányoldal győzelmében.

Az aktív szavazók körében a Nézőpont 8 százalékos Fidesz előnyt mért március 16. és 21. között (49% - 41%), illetve jóval nagyobb bizonytalanságot – 41%-os a 4%-kal szemben – az ellenzéki szavazók körében (a „Ki nyer ma?” hétfői kutatói konferencián amúgy 5%-os különbséget (47% - 42%) ismertetett Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója). A Nézőpont Intézet ugyanezen konferencián mandátumbecslését is ábrázolta, mely szerint a Fidesz-KDNP 73 körzetben győzhet, összességében pedig 119 országgyűlési helyet tudhatna magának – míg az ellenzék 79-et (a taktikaiszavazas.hu március 23-án közölt mandátumbecslése is hasonlóra számított, 121 mandátumot jósolt a Fidesznek, igaz az azóta közölt elemzések az olló szűküléséről számolnak be).

Hibahatáron belüli különbséget mért a Republikon

A Republikon március 16. és 18. között készült, telefonos megkérdezés alapján történő kutatása szerint a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP 41 százalékon, míg az egységes ellenzék 39 százalékon áll. Mindez 1%-os növekedést jelent a Fidesz támogatottságában, míg az ellenzék a februárihoz hasonló eredményt ért el. Ami a pártválasztókat illeti, hasonló tendencia mutatkozott meg, a Fidesz előnye ugyanis 3%-ra nőtt (49% - 46%), miután egy százalékpontot sikerült javítani az előző hónaphoz képest.

A parlamenti küszöb felett a Republikon egyetlen más indulót sem mért, ez alapján tehát mind a Mi Hazánk, mind pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt parlamenten kívül maradna.

Ami a részvételt illeti, a megkérdezettek 67%-a úgy válaszolt, hogy biztosan elmenne szavazni, míg további 18% valószínűleg elmenne, miközben a biztosan otthonmaradók csupán 2%-ot alkottak. Fontos szerepe lehet a bizonytalanoknak is, akik aránya a felmérés alapján továbbra is körülbelül 16%.

7 százalékos Fidesz előny a biztos pártválasztók körében az IDEA Intézet kutatása alapján

Bár a felmérés korántsem nevezhető elavultnak, a március 2. és 11. között készült kutatás néhány héttel korábbi állapotokat tükröz, ám így érdekes képet adhat a háború hatásairól is.

A felmérés alapján a háború nem hozott komoly eltolódást egyik irányba sem, ehelyett inkább mindkét fél profitálását eredményezte kisebb-nagyobb mértékben.

A választókorú népesség tekintetében az IDEA Intézet amúgy 3%-os Fidesz előnyt mért (40% - 37%), ám a biztos szavazó pártválasztók esetében a különbség nagyobbnak, hét százalékosnak mutatkozott a Fidesz javára (50% - 43%). Az ismeretlen preferenciájú szavazók aránya ezen kutatás szerint 23%-ra csökkent – ez a legalacsonyabb érték 2019 januárja óta –, míg mind a Mi Hazánk, mind a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vesztett bázisából, a szavazók egy része ugyanis a két jelentős erő felé kezdett húzni – ezek alapján tehát meglehetősen nagy meglepetésnek bizonyulna bármelyik kisebb párt parlamentbe jutása.

Kevésbé biztató eredményeket jósolt az ellenzéknek a Medián kutatása

A jelen cikkben bemutatott legrégebbi, február végi kutatás a Mediáné. A háború kezdete után készült felmérés megítélése alapján a háború indulását követően nagyot nőtt a kormánypártok támogatottsága, a szavazókorú népességen belül 7 százalékot elérve (39% - 32%), a választani tudó, biztos szavazók körében pedig 6 százalékra emelkedve (49% - 43%). A Medián ekkor még a választani nem tudók arányának 13%-ról 20%-ra való növekedését mérte (a választás közeledtével értelemszerűen azóta egyre kevesebb a bizonytalan), ám az ellenzéken túl a parlamenti küszöböt megugró pártoknak sem sok jó hírrel szolgált a felmérés, a kisebb pártok támogatottsága ugyanis egyöntetűen csökkent a kutatás alapján.

Az elmúlt hónapok során a közvélemény-kutatások alapján több fordulat is történt a két tömb teljesítménye tekintetében. Míg az őszi hónapokra az ellenzék rendkívül közel került a Fidesz-KDNP-hez – egyes felmérések szerint egyesen a kormánypártok elé –, addig a kampány hivatalos kezdetét követően egyre nyílt az olló, a jelenlegi kormánypártok előnye pedig nőtt. A legutóbbi felmérések mint látható, továbbra is a Fidesz-KDNP előnyét jelzik, ám nagy kérdés, hogy a maradék bizonytalanok melyik oldalt támogatják, illetve hogy összességében ki tud jobban mozgósítani. Az is bizonytalan egyelőre, hogy képes-e egy harmadik párt 5%-os küszöbhöz eljutni: a realitás talaján maradva egyelőre a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pályázhatna erre, de a mostani számítások alapján egyre kisebb ennek valószínűsége bármelyik párt esetében. Utolsó felmérések még várhatóak, de persze a legtisztább képet a vasárnap esti valóság mutatja majd…

Kiemelt fotó: MTI / Kovács Tamás   

süti beállítások módosítása