Reaktor

Rossz vicc vagy botrányos megnyilvánulás?
Botrány az Oscar-gálán

will_smith.jpg

Az idei év sem telhetett el Oscar-gála nélkül. Hétfőre virradóan mémek lepték el az egész internetet. Pontosan az a mém, amelyen a 94. Oscar-gálán Will Smith leüti Chris Rockot (aki egy humorista, talán egy-két mellékszerepből és a Nagyfiúk filmekből lehet ismert). Mindennek apropója az eddig valaha volt Oscar-gálák legnagyobb botránya, ugyanis Will Smith, miután betelt nála a pohár, ahogy azt hallgatja, ahogyan a házigazda Chris Rock a feleségén poénkodik, felment a színpadra és egy jókorát lekevert Chris Rocknak.

Na, de min is poénkodott Chris Rock?

Az ominózus eset előtt a házigazda azt ecsetelte, hogy Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith a rövid haja alapján eljátszhatná a G.I.Jane 2 főszerepét, mivel abban is a főszereplő (Demi Moore) kopaszon szerepelt. Csak az egésszel az a probléma, hogy Will Smith feleségének egy betegség, egészen pontosan alopecia nevű betegség miatt.

alopecia.jpg

Az alpoceia tünetei, kép forrása: dermatica.hu

Márpedig mondjuk ki, más betegségén viccelődni a legnagyobb alpáriság, olyan viselkedésmód, amit alsó osztályban levetkőzik magáról az ember. Ráadásul nem is Will Smithen viccelődött Rock. Ez ilyet még talán elviseli az ember. Miután Smith lement a színpadról, sokan, köztük a felesége és Denzel Washington is nyugtatni próbálta. Will Smith ezután káromkodva osztotta ki Chris Rockot, hogy a felesége nevét ne vegye szájára.  Azonban többen vannak, akik nemtetszésüket nyilvánították ki az eset után. Judd Apatow azt fejtegette egy posztban, hogy akár meg is ölhette volna Rockot, ha úgy és olyan erővel találja el.

Az este iróniája, hogy ezen az Oscar-gálán nyerte Will Smith élete első Oscar-díját. Az átvételkor pedig ezt a beszédet mondta:

akit szeretünk, azt meg kell védenünk, és nem mindig vághatunk jó képet ahhoz, ha kinevetnek bennünket.

will_smith_2.jpg

Kép forrása: Magyar Nemzet

És mi az eset tanulsága?

Kötelesek vagyunk minden gúnyt eltűrni? A válasz egyértelműen nem. Főleg ha nem is rajtunk, hanem egy nekünk nagyon fontos, de védtelen embert bántanak. Kérdésként merül fel, hogy

te vajon mit tettél volna Will Smith helyében?

Sajnos az ízléstelen poénok világát éljük manapság, az interneten is sokan poénkodnak a Holokauszton vagy éppen a Gulágra vitt embereken. Az emberek nem képesek felfogni, hogy van egy társadalmi vörös vonal, amit akkor sem lépünk át, ha nagyon vicces poént tudunk mondani. Ezt a vörös vonalat lépte át Chris Rock.

És mondjuk ki, Will Smith felesége nem is közismert személy, nem olyan, akin „azért szabadna viccelődni”, mint hogyan azt teszik egy-egy celebbel. A közszereplőknek jobban kell tűrniük a kritikát, a rajtuk való élcelődést, ezt a magyar jogszabályok is kimondják például. Jada Pinkett Smith pedig fele annyira sem híres, mint a férje. De nyilván nem is ez a legaljasabb Chris Rock viselkedésében, hanem hogy felnőtt ember létére más betegségéből csinál viccet. Tehát ha Will Simth nem csinál ekkora műsort, akkor a közönségnek, a társadalomnak kéne ugyanilyen botránnyá emelnie Chris Rock ízléstelenkedését.

De vajon illik-e botrányt csinálni?

Viszont másik részről az sem teljesen elfogadható, amit Will Smith tett. Ez nem több testi sértésnél és garázdaságnál, na persze azért nem kell félni, valószínűleg nem fogják börtönbe zárni a most már Oscar-díjas színészt. És az eset súlyosságát jelzi az, hogy a többség inkább megbotránkozott rajta, mint hogy a védelmébe vette volna Smith-t. Elvégre a 21. századi civilizált emberek világában élünk, ahol a sérelmeink miatt nem megyünk ökölre. A büntetőhatalmat az állam már monopolizálta. Nyilván nem kapott volna ekkora médiavisszhangot és nem vált volna egy este alatt világszintű mémmé Will Smith, ha csak „simán beperelte volna” Chris Rockot.

Egy biztos, ami tegnap este történt, az bevonult a médiatörténelembe.

És a kérdés: tűrjünk mindent, és próbáljunk megfelelni a fennálló társadalmi normáknak azzal, hogy "jaj csak én is nevetek azon, hogy rajtam poénkodnak" vagy igenis merjük kiállni a szeretteinkért?

süti beállítások módosítása