Reaktor

Az NFT őrület vállalkozói szemmel

kepernyofoto_2022-03-25_16_44_35.png

Mi pontosan az NFT? Hogyan lehet az NFT-ből bizniszt csinálni? Milyen szolgáltatások érhetők el az érdeklődők számára? Kádár Patrik, fiatal start-up tulajdonossal beszélgettünk.  

Meghallgatható a YouTube csatornánkon,
és Apple Podcast-en is.

Bejött az NFT-őrület. Mit takar pontosan az NFT? Ha kimondom azt, hogy a NFT, akkor mindenki a majmos képekre gondol, de biztos vagyok benne, hogy ez többet is takar. Tudnál erről mesélni?

Igen, hát az a baj, hogy jelenleg ez a piac sajnos még ilyenekre épül. Semmi pluszt hozzáadó művekről nem szól még, hanem az az alapja, hogy hype-ra, illetve a spekulációra építenek ezek a projektek, amik kint vannak, akár ez a majmos, a bordély, azt csinálják, hogy csinálnak többféle layert egy képről, egy adott majomról tegyük fel, kiegészítők, színek, satöbbivel, és egy program segítségével csinálnak belőle tízezer darabot. Szóval nagy művészi értékük nincsen. Itt arra játszanak az emberek, hogy ha van egy jó közösség, akár discordon, twitteren, ilyen helyeken, akkor megveszik még olcsón, amikor kijön ez a projekt, és később azzal spekulálnak, hogy drágább lesz, az árut is el tudják adni. Ez eléggé jól működik, mert a tavalyi évben mondjuk úgy, hogy berobbant, kb. olyan 42 milliárd dollár volt a kereskedelemben az összeg. Úgyhogy van nagyon nagy pénzmozgás az egészben, viszont még nagyon kevés az a plusz tartalom, amit tud adni. A jövőben sokkal több lesz, mert nagyon sok funkciója lehet.

Ugye maga a neve is az, hogy non-fungible token, tehát nem egy utánozható dolog. Itt most, hogyha csak arra gondolunk, hogy mennyi hamisítás történik papíroknál, vagy bármi egyéb, akár az állam is ki tud majd adni ilyeneket.

Tehát a hamisítások is csökkenhetnek, illetve akár high-end ruháknál, vagy autómárkáknál. Példéul hogy a Mercedes mellé kapnak egyet, és akkor az biztosítja azt, hogy ez jól van kezelve, jól van ápolva, és hogy eredeti. Mert ugye abból csak az az egy van, amit kapnak az autóhoz. És ezt nem lehet már utána másolni.

Kemény.

Igen.

Hogyan lehet az NFT-ből pénzt csinálni? Ha jól tudom, nem rég kezdtetek bele egy ezt célzó startupba.

Igen. Nagyon sok lehetőség van. Akinek van egy jó ötlete, én úgy gondolom, hogy azzal első lehet. Nagyon minimális a piac. Egy területen nagy ez, amit az elején is mondtam, ahol ilyen projekteket adnak ki, ahol egyszerre több tízezer darabot is kiadnak, ott az zsúfolt, viszont itt több helyről arról értesültem, hogy ez egy ilyen lufiszerűség. Szóval én azt gondolom, hogy aki hosszú távon tervez az NFT-vel, illetve ezzel a web 3.0-as gondolatokkal és munkákkal, annak azért nagyon sok lehetősége van.

Mi azt csináljuk, hogy művészeknek próbálunk segíteni és platformot biztosítani, illetve menedzselni az ő képeiket, műveiket, és ezáltal azt biztosítani, hogy ne kelljen belekerülniük egy mókuskerékbe, ne kelljen elmenniük a nagyvállalathoz, és ott csak dolgozni, dolgozni, dolgozni.

Olyan dolgokkal foglalkozni, amiket nem szeretnek, hanem hogyha van olyan kész művük, amit szeretnek, akkor azt mi segítünk nekik kiadni. Tehát foglalkozunk az NFT-nek a mintelésével, a kiadással, a nyomtatással. Menedzseljük, posztolunk róla, tehát megy a marketing közben, olvashatnak róluk az emberek. Mi is azt akarjuk, hogy egy ilyen közösség kicsit kialakuljon körénk. Azért, hogyha az emberek akarnak találni értékes műveket, embereket, akkor azokat nálunk el tudják érni. Illetve az az egyik legfőbb célunk, hogy tényleg minél több embernek és művésznek, művészeti ágnak segítsünk, tehát nem csak illusztrátorokkal dolgozunk, hanem zenészekkel, slam poetry, írók, fotósok, iparművészek, és ez így nagyjából kb. mindent takar. Úgyhogy tényleg bármi, de akár nagy cégekkel is lehet businesst csinálni. Most amit mondtam is, az autómárkák, vagy a high-end fashion. Illetve Magyarországon annyi lehetőség van koncertekkel, vagy támogatói programokban ezt felhasználni, szóval tényleg nagyon sokféleképpen lehet.

Az a lényeg, hogy legyen egyedi, és ne a gyors pénzszerzésre irányuljon, mert akkor lehet, hogy össze fog jönni a gyors pénzszerzés, de ha hosszú távra tervezel, akkor az biztos, hogy össze fog jönni. 

Miben más a ti megoldásotok, mint a jelenlegiek?

Úgy csinálják legtöbben, hogy kódolással érik el ezt a tízezer NFT-t. Mi abban különbözünk ettől, hogy mi nem kódolunk, hanem kész, már kész, más emberek műveit adjuk ki, illetve nekünk is lesz majd egy saját kollekciónk, aminek az a neve, hogy Yeti, mint Young Talent Incubater. Ez egy kis bemutatás a művészeknek, hogy mindenki rajzol egy saját stílusú Yetit, ahogy ő elképzeli, tényleg teljesen rá van szabva. És ott az emberek, mivel ez a trend, ezért ezt próbáljuk behozni, hogy az emberek azon keresztül megismerhetnek egy művészi stílust, olvashatnak róla, ha megtetszik az az alkotás, hallgathatnak majd vele is podcastet, videókat róla, hogy megismerjék jobban, hogy tényleg ügyes, satöbbi, satöbbi. 

Milyen lehetőségeket kínáltok azoknak, akik a ti szolgáltatásaitokat vennék igénybe a jövőben?

Az mindenképpen egy fontos dolog, hogy olyan támogatást tudunk nekik biztosítani, amit hogyha nem kapnak meg, akkor nagyon sok akadályba ütközhetnek.

Itt tegyük fel, beszéljünk arról, hogy milyen marketplace-t használjanak, milyen kriptopénztárcát használjanak, hogyan kapnak ebből pénzt, hogyan tudják azt a pénzt levenni, hogyan tudják elérni azt, hogy ne csak kis halak legyen a nagy óceánban, hanem egy már nagyobb nevű brandnél kap lehetőséget, ahol tegyük fel három havonta tud kiadni, vagy félévente más emberekkel, vagy akár külön, ha annyira ügyes, annyira sokan viszik az ő NFT-jét.

Említetted, hogy web 3.0-at használtok. A web 3.0 mit jelent pontosan, miért jobb és hogyan lehet elérni?

Nagyon sok elérhetősége van. A web 3.0 egy decentralizált világ. Ugye a decentralizált azt jelenti, hogy nincsen centrum, nincsen egy központi agy, akár mint egy Facebook, egy Google, vagy bármi egyéb nagy platform, ahol gyűjtik az adatokat ebbe a központba, hanem itt általában, hogyha ez jól van megvalósulva, akár olyan is lehet mint egy filmben, mint a Ready Player One-ban, azt általában sok ember látta, ez egy nagyon jó példa. Ott ugye nincsen nagyon központi agy, de valahol mégis ott van, tehát mégis lesz egy ember, aki irányítani fog. Viszont a legtöbb esetben, ha ez jól alakul, akkor valóban az emberek kezében van az irányítás, a többség kezében van az irányítás. Nyilván, hogyha az ember el fog menni egy Facebook metaverse-be, ugye a Meta-ba, akkor ott a Facebook ugyanúgy fogja gyűjteni az adatokat. Ezért kell megválogatni majd, hogy hová tud belépni.

Nagyon sok már mostani lehetőség van, talán a Roblox is akár ilyen, ahol az emberek fel tudnak menni online és tudnak online kommunikálni, és nem kell egy térben lenniük. Ez talán az egyik legnagyobb különbség a web 2.0 és a web 3.0 között.

És hogyan lehet elérni?

Ez is attól függ, hogy milyen céllal akarjuk megközelíteni. Ha azt mondjuk, hogy játszani szeretnénk rajta, és talán egy kicsit keresgetni valamit, akkor vannak ilyen játékok, amikkel kriptovalutákat tud az ember nyerni, kapni akár NFT-ket is. Ha kereskedni akarunk, akkor ott van az OpenSea, ott bemutatják, hogy hogyan lehet arra feltölteni, milyen gondokba ütközhet az ember. Mi nem is OpenSea-t fogunk amúgy használni, hanem a Solanat, egy másik kriptovalutának a rendszerébe fogunk egy marketplace-t használni. Ez is egy olyan kis dolog, hogy

minden kriptovalutának, minden egyes ilyen web 3.0-as tokennek van egy gas fee nevezetű tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy mennyi az a költség, amit levonnak egy tranzakciónál. Ez az Ethereumnál úgy működik, és nagyjából az összesnél, hogy minél több a vásárló, annál magasabbak ezek a költségek.

Tehát, hogyha az ember akar vásárolni az OpenSea-n, ami az egyik legelterjedtebb, akkor lehet, hogy a gas fee annyiba fog kerülni, mint maga az NFT. Tehát olyan is volt, hogy akár 200 dollár volt, hogy egyáltalán hozzájuthassunk az NFT-hez. Tehát ilyen kis apróságok, amiben nagyon tudunk segíteni. Ugye a Solana-nál meg nincs is egy cent. Tehát nagy különbségek vannak. Ha az ember beírja, hogy mi az a web 3.0, nagyon sok útmutatót fog kapni az eléréséhez. Tényleg azt kell kitalálni, hogy milyen céllal akarja megközelíteni ezt az egészet és nagyon sok platformot fog találni.

Hogyan látjátok az alakulásotokat? Mi lenne a végső cél?

A végső célunk az az, hogy egy web 3.0-as magyar brand legyünk, és hogy minél több emberhez eljusson az, amit mi akarunk mondani és átadni, és minél több embernek tudjunk segíteni. És

akár egy saját metaverse-t is elkészíteni, ahol előadásokat lehet adni, koncerteket lehet biztosítani, és ez a magyaroknak is egy akár olyan lehetőség, amivel plusz tömeg felé tudnak nyitni, külföld felé, a nyugat felé

több elérhetőséget kap akár egy zenész, nemcsak a magyar piac fogja hallgatni, hanem hogyha olyan dalokat ír, akár angolul, vagy ha annyira jó, akkor magyarul is, akkor külföldön is sokkal több emberhez eljuthat. Tehát a cél az, hogy jelen lenni, mint egy magyar brand képviselője. 

Még megkérdezném, hogy milyen módon segítetek a klienseiteknek, akik megkeresnek titeket. Egyáltalán ők keresnek meg titeket? Hogy megy a kapcsolatfelvétel, mi a menete ennek az együttműködésnek?

Jelenleg ezt még úgy csináljuk, hogy van networking, de nem a rossz értelemben kell gondolni erre, nem MLM-re, hanem keresünk embereket akár Instagramon, vagy vannak ilyen NFT közösségek már Magyarországon is, például Facebookon, és ott írunk embereknek, hogy "figyeljetek, van ez a lehetőség, van ez a projekt, hogy ha van kedvetek, akkor szívesen beszélgetnénk róla, hogy hogyan tudunk együtt dolgozni." Általában azért egész pozitívak a visszajelzések. Volt már olyan, aki nagyon negatívan fogadta, de inkább többséggel pozitívan fogadják. Tehát megtörténik a kapcsolatfelvétel, megbeszélünk bizonyos dolgokat, utána viszont várunk a szerződésekig. Ez egy nagyon fontos dolog, hogy minden tisztán működhessen. Az a cél, hogy tiszta és jó legyen a működésünk.

Hogyha kész a szerződés, akkor megmondjuk, hogy kérünk X hónapon belül Yetit, meg a többi saját munkát. Mi azt elkezdjük menedzselni, elkezdünk posztolni róla, elkezdjük hirdetni, hogy lesz ez a lehetőség. Jelenleg még social media felületeken; Twitter, Instagram, itt van nagyjából a legtöbb tömeg, illetve lesz egy saját Discord-csoportunk, nemsokára megalapul az is, ahol az emberek, mint egy közösség tudnak majd beszélgetni a lehetőségekről, meg hogy milyen tervek vannak a jövőben.

Elkezdjük a feltöltést, és ha jön egy vásárló egy adott NFT-re, az adott embernek az NFT-jére, akkor ő, a kliens, a vásárlás után 80% százalékot kap a vásárlás áréból. Mi húszat, ez a húsz elég lesz arra, hogy fenn tudjuk tartani magunkat, és a fizetésekre és minden egyéb költségre. Azon az elven működünk, hogy sok kicsi sokra megy. Illetve a későbbi eladások során, ha kereskednek az NFT-vel, akkor ott pedig fele-fele arányban fogunk osztozni egy művésszel. 

Instagram: https://www.instagram.com/yetinftart/

Email: yetihsup@gmail.com

 

Interjút készítette: Tóth-Bíró Zsófia 

süti beállítások módosítása