Reaktor

Egy fiatal lány sikerei: Paulina

kocsis-paulina.jpg

Március 22.: a Honeybeast és Kocsis Panka „Paulina” közös dalának megjelenése. A dal címe nem más, mint Tele a szívem. De először is, ki is ez a lány pontosan, aki folyamatosan a Honeybeast együttessel turnézik?

Paulinát fél évvel ezelőtt ismerte meg az ország az X-faktor keretein belül. A válogató sok hamis hangja után jelent meg a színpadon, ahol egy saját dalt adott elő (a dal írásának és hangszerelésének érdeme is őt illeti). Ez a dal az Ajándék volt. Az énekesnő ezzel robbant be a magyar zeneiparba, és a szám a Youtube-on nagyon hamar a felkapottak listájára került. Ma már az Ajándék 4,8 millió megtekintésnél jár.

Már a válogatón osztatlan lelkesedés fogadta a mentorok részéről, utána pedig menetelt előre az élő adásba, onnan pedig végül a második helyre sikerült eljutnia. Ez idő alatt sorra hozta saját dalait: Kik lehetnénk mi?, Aranyapám, A Te meséd, Maradok, Napsütős tavasz. Az X-faktor után a Csak egy percre dala is megjelent. Ezekről szerencsére elmondhatjuk, hogy jó a dallamuk, van mondanivalójuk. Például a Maradok című szám egy olyan lányról számol be, aki korábban önbizalomhiánnyal küzdött, stresszes volt, mások véleményével törődött, de mára már magával foglalkozik és a jelenben él.

„Kétkedem tördelem a kezem, bőröm ráncolom, / Lassacskán, apránként próbálkozom / Fogcsikor váltaná egy vigyor, elszélesedik, / Nagy levegő, nagy önerő ez jól esik.”

Ezzel a dallal fiatalok nagy részét érintő problémára mutatott megoldást. Az Ajándékban pedig egy szerelmes dalt ismerhettünk meg.

Csak elveszed, hát én is elveszem az eszed. / Szép ajándék, nem is kívánnék immár mást.”

A számok közül a legtöbb szerepelt a felkapottak listáján, úgyhogy mondhatjuk azt, hogy Paulinának töretlen a sikere. Ráadásul minden dalból süt az énekesnő optimizmusa és jókedélye. Még a Napsütős tavaszban is – ahol valakit egyfajta veszteség, szomorúság ért – azzal biztat, hogy „egyszer jön a jobb idő”. Erről a dalról azt is tudjuk, hogy egy nehéz helyzetet megélő barátjának írta, hogy jobb kedvre derítse. A számok vidám hangulatúak, jó minőségüket pedig még fokozza Paulina rekedtes, tisztán csengő hangja. A tehetséget többen is látják benne: fel is fog lépni a 2022-es Sziget Fesztiválon. A fesztiválon kívül ezt a Honeybeasttel való közös turné is bizonyítja: az együttes előtt mindig ők lépnek fel előzenekarként.

275428424_465732561953394_6911127542210510546_n.jpg

De mi a helyzet a most megjelent Honeybeast–Paulina közös dallal? Az énekesnő, a megszokott módon, nem csak az éneklésből vette ki a részét, ő írta a dalszöveget is.

Ha ismerjük már egy kicsit a stílusát, ez rögtön kitűnik, a rá jellemző vidámság hatja át a dalszöveget, valamint a ritmusosságát is olyan „paulinásnak” mondanám.

A szám egyértelműen Panka mostani időszakáról szól: „De nem voltam még igazán boldog, / ennyire jól nem mentek a dolgok, / ez a nap ilyen – tele a szívem”. Korábban úgy fogalmazott volt mentorának, Gáspár Lacinak, hogy ő most akkora örömben fürdik, hogy már csak ettől az érzéstől sem tud aludni.

De ezen felül maga a szám szerintem mindenki számára egy boldog, felhőtlen, gondtalan érzést nyújt a maga bájosságával, vidámságával. És ebben nem csak a dalszövegnek van szerepe, hanem a hozzá kiválóan megírt zenének is. Utóbbit Bencsik-Kovács Zoltánnak köszönhetjük, a Honeybeast gitárosának.

A két énekesnő (Paulina és Tarján Zsófi) között a videoklip alatt végig látszik az összhang, jól érzik magukat együtt énekelve. Ugyan azt nem tudom, hogy a bejátszott közös nevetések mennyiben köszönhetőek a spontaneitásnak, de a klip egésze ezt a kettejük közötti kiegyensúlyozott kapcsolatot sugallja. Erről egyébként ők is beszámoltak, hogy nagyon élvezik a közös munkát, Panka nagyon sokat tudott tanulni a nála tapasztaltabb énekesnőtől. 

Tarján Zsófi lágy és Paulina rekedtes hangja csak fokozzák a minőséget.

Az adatok alapján is úgy látszik, hogy a szám jól sikerült, egy nap alatt már 18 ezren tekintették meg a Tele a szívemet. Többnyire pozitív kommentek is érkeztek alá, valamint 1,9 ezer kedvelést kapott. Itt pedig megmutatom a dalszöveget és a videót, hátha valaki kedvet kapott hozzá.

 

„Voltam már szúrós szálka szemekben,

mindig rosszkor nevettem,

nem jó embert szerettem.

Voltam már copfos kislány zavarban,

elszállt autó kanyarban,

de még nyúl is kalapban.

 

De nem voltam még igazán boldog,

ennyire jól nem mentek a dolgok,

ez a nap ilyen – tele a szívem.

 

Egyenesedem, jön a levegő – jön,

de nem egyedül, vele vagyok itt fönn,

lehetek ilyen, tele a szívem.

 

Lennék még történetben kerekség,

váltódon hat sebesség,

kandallódban melegség,

lennék még

mi nem voltam, de lehetnék,

„i”-re pontot tehetnék,

oly sok mindent szeretnék.

 

De nem voltam még igazán boldog,

ennyire jól nem mentek a dolgok,

ez a nap ilyen – tele a szívem.

 

Egyenesedem, jön a levegő – jön,

de nem egyedül, vele vagyok itt fönn,

lehetek ilyen, vele van tele a szívem.

süti beállítások módosítása