Reaktor

Formacsodák: magyar tervezők világhírű munkái

Április 11-én rendezik meg az iF Design Award eseményt, ahol évről évre 20 ország legnevesebb szakmai zsűritagjai igyekeznek megtalálni a jövő feltörekvő tehetségeit. Kevesen lehetük ott az idei kiállításon, de lehetőségünk van visszatekinteni, hiszen tavaly magyar díjazottja is volt az eseménynek. Nézzünk hát párat 2021 fiatal formatervezőinek legfelkapottabb ötleteiből!

Kerékgyártó András és a PLYDESIGN

7130_plydesign2_w.jpg

Kezdjük is a rangos verseny 2021-es "Termék" kategóriás győztesével. Tavaly a Plydesign FRIGATE székcsaládja nyert, de számos más nagy sikerű és szép számban értékesített bútoruk van (BigSee díjat például kétszer is szereztek, mindkét alkalommal ülőbútoraikkal). Miért is különlegesek ezek a darabok?

A terméktervezés örök spiráljában, amikor folyton egyensúlyozni kell a fenntarthatóság, a praktikum, a kombinálhatóság, a gyárthatóság és a design között, nehéz egyszerű dolgokat létrehozni - de a Plydesign-nak sikerült.

Anyagaik és gyártási elméletük abszolút a fenntarthatóság köré épül, a székek és a többi bútor pedig abszolút nem olyan túlgondolt, csicsás, vagy elvont, mint amit esetenként láthatunk kitüntetett munkák között; minden bútor egyszerű, szép, és ami nagyon fontos: neutrális, elegáns, így bármilyen stílusú háztartásba beleillik.

pld-5-2_low.jpg

Borsány-Gattyán-Huszár: a TEQLITE

Bár régebb óta létező sportág, itthon a 2020-as években lett egyre népszerűbb a teqball, amit én is onnan ismertem meg, hogy az egyetem belső szabadidős terepein az asztalokat mindig megtöltik a srácok ezt játszva. Bár rendszeresen eltalálnak a labdáikkal, de hajlandó vagyok elvonatkoztatni személyes sérelmeimtől, ugyanis tényleg nagyon vicces játék: valahol a pingpong és a foci közé sorolnám, egy görbe asztalon kell egy labdát lábbal passzolgatni meghatározott szabályok szerint. Ehhez szükség van egy mobilis, könnyen telepíthető és több funkciót is magában hordozó asztalra, amit a sportszergyártók eddig nagyüzemben keveset hoztak létre. A magyar tervezők ezt a piaci rést találták meg, és létrehozták a TEQLITE multifunkciós játékeszközt, amin többek közt a teqball - szerintem rém veszélyes - játékát lehet játszani. Alig várjuk, hogy a srácok munkáit nemzetközi versenyeken is láthassuk (védőháló mögül... :)).

teq-lite_galery-1.jpg

forrás: teqballve.com/

Oravecz András és Németh Ádám - az ADAMO babahinta

07_adamo_hinta_stiglincz_gabor.jpg

Személyes favoritom a két formatervező úr munkája, az ADAMO babahinta. Nem csak azért, mert jóleső érzés látni a hintázó kisgyerekeket a nagyon szép és kifinomult tervezésű hintában, hanem azért is, mert a termék mögött nagyon komoly, a formatervezés szigorúan vett határain túlmutató (ha egyáltalán létezik ez a határ) kutatómunkát igényelt a projekt:

a hinta azért különleges, mert a felfüggesztési pontok olyan szabadsági fokokat hagynak a kisgyerekek mozgásának, melyek visszaidézik bennük az anyaméhben kapott ingereket.

Egészséges gyermekeknek megnyugtató és idegrendszerre rendkívül jótékonyan ható eszköz, de használják fogyatékossággal született és koraszülött gyermekeknél is, ahol az idegrendszer korai alakulása kritikus időszak.

 02_adamo_hinta_szemler_judit_nyitokep.jpg

képek forrása:sztnh.gov.hu

Horváth Zsuzsanna - NORNIR falióra

A különleges terv az emberi asszociációra épít, amikor már annyira megszoktunk egy tárgyat vagy egy rendszert, hogy annak hosszabb értelmezése nélkül, ránézésre dekódolni tudjuk és következtetéseket tudunk levonni a látványból. Ilyen az emberek nagy részének az analóg óra: nem kell már utána számolnunk ötösével a perceknek, a számlapon feltüntetett karakterek nélkül, a mutatók állásából is tudjuk, mennyi az idő. 

nornir_wallclock-0123_photozsuzsannahorvath_nyitokep.jpg

A hagyományos óramutatók helyett a szerkezet két kerek rétegelt lemez óralapból áll, amelyek koncentrikus U alakú mintázatban vannak kivágva.

A minta iránya mutatja az aktuális időt. A belső, nagyobb lemez a perceket, a kisebb, külső az órát mutatja, vagyis a megszokott elrendezéssel ellentétesen, a perc és az óramutató fordítva helyezkedik el. 

Így tulajdonképpen a vonalak együttállásából kirajzolódik a két mutató, ami azonban fizikailag nem is létezik, legalábbis a szó szoros értelmében nem. 

nornir_wallclock-interior1_photoandraspasztor.jpg

képek forrása:sztnh.gov.hu

 

süti beállítások módosítása