Reaktor

Musk és a Twitter: a világ leggazdagabb embere most a közösségi médiát forradalmasítaná

kepernyofoto_2022-04-16_11_35_55.png

Kép forrása: shutterstock.com

Elon Musk különleges figura. Nemcsak kiváló érzékkel csap le a jövő legígéretesebb technológiáinak fejlesztésére, és vág bele bátran olyan projektekbe, lásd a mesterséges intelligenciával és űrtechnológiával kapcsolatos úttörő innovációkat, amelyek most még valószínűleg inkább viszik a pénzt, mint hozzák, hanem kilóg a sorból azért is, mert nem azt a balos-liberális nótát fújja, ami szinte elvárás az USA-ban. Nem jobbos kőgazdag vállalkozó, mint mondjuk a Murdochok vagy Peter Thiel, vagy a Koch testvérek, de nem rejti véka alá éleményét például a politikai korrektség károsságáról vagy a véleményszabadság valódi értelméről. Nem mellesleg jelenleg ő a világ leggazdagabb embere.

Musk most megint felkavarta az állóvizet azzal, hogy ajánlatot tett a Twitter összes részvényének megvásárlására. Sokat írt már erről a nemzetközi és hazai sajtó, nem akarom a valószínűleg jól ismert részletekkel fárasztani a Reaktor olvasóit, a lényeg, hogy a jelenlegi részvényárnál magasabb árat kínál a Tesla tulajdonosa a részvényeseknek.

Persze kitört a palotaforradalom a közösségi médiát saját terepének és hűbérbirtokának tekintő értelmiségi elitek körében. Micsoda? Hogy egy emberé legyen a Twitter? Hallatlan! Ráadásul Musk nem kertelt, és közölte:

amennyiben ő lesz a tulajdonos, nem korlátozzák többé a platformon a szólásszabadságot, és gyakorlatilag eltörlik a tartalmak szűrését.

Néhány, balról és jobbról egyaránt érkező kritikus reakció Musk szándékára egészen ijesztő illetve röhejes, vagy mindkettő egyszerre. A Washington Postban például kifejtették, mennyire nem jó, ha milliárdos üzletemberek teszik rá a kezüket "fontos kommunikációs csatornákra." Hát, LMAO: írja ezt a Washington Post, amely egyébként a milliárdos üzletember Jeff Bezosé. A legnagyobb amerikai médiavállalatok közül a New York Times kivételével (amelyikkel persze annál sokkal nagyobb problémák vannak, lásd igazmondás és elfogulatlanság, minthogy ki a tulajdonosa) gyakorlatilag mindegyik milliárdosok vagy összesen hat nagyvállalat többségi vagy kizárólagos tulajdonában van, ahogyan azt például ebben a cikkben is olvashatjuk.

De nem maradtak el a jajkiáltások a neokonok soraiból sem: a Reaktoron is gyakran szemlézett Matt Tlaibi idézi például a legacy, héja konzervatív publicistát és tanácsadót, Max Bootot, aki kijelentette a Twitteren:

"Tartok attól, milyen hatása lenne a társadalomra és a politikára annak, ha Elon Musk megvásárolná a Twittert. Úgy tűnik, ő abban hisz, hogy a közösségi médiában minden megnyilvánulás elfogadható. Ha azt akarjuk, túléljen a demokrácia, több tartalom moderálásra van szükség, nem kevesebbre."

Az ilyen hozzáállás, különösen egy közép-kelet európai országból nézve, egyszerre ijesztő és röhejes. Attól lesz demokrácia, hogy megmondjuk, mit lehet kiposztolni és mit nem? Ráadásul nyilvánvalóan elfogult módon, hiszen ne tegyen úgy Boot, mintha nem tudná: például Trumpot és a konzervatív szerzőket, médiumokat cenzúrázta és kitiltotta a Twitter, miközben terrorista, antiszemita és pornográf tartalmakat simán megtűr. Zuglóiasan szólva, hagyjuk Ibolykát aludni!

De a számomra legsúlyosabb fejlemény a történetben, hogy most végre mindannyian szembesülhetünk azzal, kiknek a kezében is van a Twitter és annak sorsa. Ahogyan azt Tlaibi írta, hát olyan "felelősségteljes és szólásszabadság-védelmező részvényesekében, mint a szaúdi herceg, Al-Waleed bin Talal."

Igen, jól értjük, egy herceg a festői Szaúd-Arábiából! Aki amúgy a világ egyik leggazdagabb embere, nyilván hihetetlenül felelős, és a fenntartható fejlődésre és jövőre sokat adó befektetések révén. A jó herceg sietve ki is jelentette a Twitteren, hogy ő, mint a platform "egyik legnagyobb és legrégebbi tulajdonosa" elutasítja Musk ajánlatát, mivel az nem fejezi ki a Twitter valódi értéket és jövőbeli potenciálját. 

Nos, Musk éppen azt ígéri a Twitterrel kapcsolatban, hogy amennyiben ő lesz az egyedüli tulajdonos, a "szólásszabadság globális platformjává teszi" és "lehetővé teszi, hogy a Twitter kibontakoztassa a benne rejlő potenciált." Többek között Tucker Carlson is kiemelte a Fox Newson, hogy, amint arra egyébként maga a dél-afrikai milliárdos is rávilágított, ha elutasítják Musk felvásárlási ajánlatát a Twitternél, hogyan fogják ezt megindokolni a részvényeseknek? Ugyanis Musk ajánlata még gazdagabbá, nem szegényebbé tenné őket, tehát nyilvánvalóan nehéz lenne ésszerű kifogást találni arra, miért vetik el a teljesen üzleti alapú propozícióját.

Szerintem nem valószínű, hogy Musk sikerrel jár, de az biztos, hogy már magával az ajánlatával is borsot tört a szólásszabadság ellenségeinek orra alá, és szerzett magának jó sok hívet azok közül is, akik eddig fanyalogva tekintettek rá. Teslát mondjuk ezután sem fogok tudni venni, de az tuti, hogy még jobban odafigyelek majd, mit mond Elon.

süti beállítások módosítása