Reaktor

Április 22. a Föld napja - Tartsunk egy zöldebb napot

  Az egyetlen esemény, amit az egész világon egyszerre ünnepelnek mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek.

pexels-akil-mazumder-1072824.jpg

A Föld napját 1970 óta Április 22-én ünneplik, Magyarország pedig 1990-ben csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet bolygónk megóvásának fontosságára.

Ezt a napot pedig ki is használhatjuk, hogy tartsunk magunknak egy "zöldebb napot".

1. Egy nap autó és tömegközlekedés nélkül

Pár hete én is elővettem a pincéből a rég elfeledett biciklimet, azóta ha tehetem, azzal járok a munkahelyemre. A kezdeti lelkesedés egyébként azonnal alábbhagyott, amikor 25 perc tekerés után már fájt a combom, a légzés minden energiámat felemésztette, az ülés pedig feltörte amit fel tud, és nem fogok hazudni, a következő néhány alkalom sem volt kellemesebb. De csak egy kis kitartás kell az elejéhez, aztán egyszer csak könnyebb lesz, tényleg! 

Ha valamiért nincs kedvünk vagy lehetőségünk biciklire pattanni, de korábban minden nap autóba ültünk, váltsunk részben vagy teljesen tömegközlekedésre, már azzal is tettünk valamennyit a Föld nevű bolygóért- és a magas benzinár mellett a pénztárcánkért is. 

2. Tarts egy húsmentes napot

Vagy akár teljesen vegánt. Egy húsmentes nap körülbelül 2 kg-mal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ha teljesen növényi napot tartunk, ez az érték körülbelül 4 kilogrammot tesz ki. Ha belejövünk, tarthatunk heti egy-két vegetáriánus napot, éves szinten már ez is több száz kilogrammal csökkenti személyenként a károsanyag-kibocsátást. 

3. Kádfürdő helyett gyors zuhany

Míg egy kádfürdőhöz körülbelül 160 liter vizet használunk el, addig egy zuhanyzáshoz kevesebb mint a fele, 60-70 liter víz is elég. Ha pedig épp zuhanyfej vásárlás előtt állunk, válasszunk olyan víztakarékos változatot, ami levegővel dúsítja a vizet, így ugyanolyan víznyomást biztosít kevesebb víz felhasználásával. 

4. Ültess fát

Itt a tavasz, eljött a faültetések ideje. Több szempontból is rendkívül hasznos, ha sok fával vesszük körbe magunkat, nyáron árnyékot adnak, javítják a talaj minőségét, a lombjuk megszűri a városi levegőből a port és oxigént biztosítanak számunkra. Egy idős tölgyfa naponta 700 liter oxigént tud termelni, ami 50 felnőtt ember napi szükségletét biztosítja. Ha nincs lehetőségünk rá, hogy mi magunk ültessünk egy fát, akkor több szervezetet is támogathatunk, akik ezt utána megteszik helyettünk. A 4trees minden megvásárolt karkötő után 4 fa ültetését biztosítja, a Myforest csapata pedig egész erdők telepítését tűzte ki célul. Ebben a cikkben pedig 10 olyan szervezetet találunk, akik faültetéssel foglalkoznak. 

pexels-energepiccom-288474.jpg

5. Húzd ki, amit épp nem használsz

A készülékeink, mint tv, számítógép, kávéfőző, stand by - üzemmódban is használnak energiát. Ha kihúzzuk őket, vagy kapcsolóval ellátott elosztót használunk hozzájuk, nem csak a környezetünket védhetjük, de egy család havi szinten pár ezer, éves szinten pedig több tízezer forintot spórolhat vele.  

6. Tegyél meg valamit, amit régóta halogatsz

Ha van valami olyan, amit már régóta tolsz magad előtt zöld témában, ez egy remek nap arra, hogy végre meglépd. Varrj vagy vásárolj újraszalvétát, tervezz meg egy heti menüt, hogy csökkentsd az élelmiszerpazarlást, vedd meg használtan, amire épp szükséged van, a lehetőségek tárháza végtelen.

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása