Reaktor

Hibrid kvantum hibrid - mondjunk nemet a redundáns buzzwördökre!

Mi az a kvantum bit? Mi az a kvantumszámítógép? Mi a húrelmélet? Jó közelítéssel csupa divatos, Google Glass-szel a fején Ted Talkot prezentáló jövőkutató baromsága, amit tátott szájjal fogyaszt az arra fogékony, humán középértelmiség. Szándékosan a történelem szemétdombját gazdagító Google Glasst használtam youngtimer anakronizmusként, mert ezek a sarlatánok kortalanok, hogy 2002, 2012 vagy 2022 van az lényegtelen, közönséget mindig lehet a fajtájuknak találni, mert van az a poptudományos kontent, aminek a fogyasztásától okosabbnak érzi magát a közepesen igényes ember.

Kétszer is használtam egy bekezdésben a közepet, és használnám még tucatszor, mert találó, de találóan is fárasztó. Hát még ha redundáns szóvirág.

Begyűrűzött egy trend a magyar nyelvterületre, a kvantumszámítógépről tátott szájjal telefonján olvasóknak szánt levlisták kénköves mélyéről, ami a hibrid prefix kritikátlan hozzácsapása valami megszokotthoz, zéró hozzáadott értékkel.

Hibrid rezsim. Hibrid autokrácia. Hibrid hadviselés.

Hibrid seggbe hibrid lófaszt.

1997. december 10-én kezdte el a Toyota forgalmazni a legelső generációs Priusok legelső példányait Japánban. Ennek lassan 25 éve. Annyira modern koncepció, mint az újraírható CD-ROM (szintén 1997).

2000_toyota_prius_first_generation_green.jpg

Miért éli ez a buzzwörd a reneszánszát? Nem unjuk még? Körbeért egy ciklus és retro cool? Lustaságból, igénytelenségből? 

Hibrid oktatás. Okos oktatás. Digitális tábla. Okos tábla.

A politikával elmocsarasított nyugati természettudományok Kelet-Európába lecsorgó lápvizében tenyésző, pályaelhagyó (bár pálya tán sosem volt) bölcsész okosabbnak látszik, ha kritikátlanul teleszórja ezekkel a bosszantó gyomokkal a felmelegített Ugyanazt, de ettől az Ugyanaz még ugyanaz. Mintha a parizeres zsemlét akarná magaskonyhává tenni azzal, hogy teleszórja "girosz fűszerkeverékkel". Ne hagyjuk!

Rezsim, autokrácia, hadviselés.

Szépen, egyenesen, hozzácsapott "kvantum" és "digitális" nélkül, magyarul. Vegyük észre és tegyük szóvá!

süti beállítások módosítása