Reaktor

A Washington Post esete a zaklatással

img_2593-1-l3qqy4.jpeg

Már kies hazánkban is sokan ismerik, főként a konzervatív oldalon, a Libs of TikTok (@libsoftiktok) fiókot a Twitteren. Valóságos tárháza ez a felület a különböző, TikTokra feltöltött szélliberális tartalmaknak, köztük is jó sok gender- és transzgender témájú, sokszor egészen elképesztő vagy ijesztő videónak. Gyakorlatilag csak az eredeti, változtatás nélkül közölt videók vannak fenn, minimális kommenttel. Ha nem lennének igaziak a videók, simán azt hihetnénk, ez egy paródia, hiszen ilyen nem létezhet a valóságban: ennyi, teljesen elfuserált, gyakran láthatóan nem teljesen épelméjű, de magát komolyan vevő ember nem létezhet. De nem. Ismétlem, a videók, melyekből, csak ízelítőként, érdemes megnézni a pedofíliát mentegetőt vagy ezt, amelyben egy teljesen elszabott figura szerint nem igaz, hogy a nőknek két X kromoszómájuk van, "az embereknek mindenféle kromoszómájuk van (sic)," de mindez amúgy is "lényegtelen," mert a nemek csak "az elnyomás eszközei." (A videóban szereplő ember ugyanaz, aki egy másik videóban azt fejtegette, hogy ha egy heteró férfi nem akar transznemű nővel szexelni, akkor transzfób.) Talán éppen ezért gyűlölik annyira a liberális oldalon az accountot és mindazon jobbos médiumokat, amelyek idézik, mert megmutatja, mit is jelent és hová vezet valójában a genderideológia.

A Washington Post riportere, Taylor Lorenz a közelmúltban hosszú cikkben rántotta le a leplet az anonim accountról, és megírta, ki is az, aki valójában működteti azt. Most szándékosan nem írom ide a nevét, teljesen lényegtelen ugyanis, egy X állampolgár, aki úgy merte gondolni, hogy ő másként gondolkozik a dolgokról, mint például a WaPo, és még a politikai szimpátiáit sem rejtette véka alá. Hallatlan! Az írás amúgy teljesen abszurd:

tulajdonképpen azon panaszkodik, hogy a jobbos mainstream média átveszi a Libs of TikTok videóit, és ezáltal egyre több emberhez jutnak el. Azt is nehezményezi, hogy meg is szólaltatták az account tulajdonosát, anonim módon, több jobbos csatornán.

Ahogyan arra Matt Taibbi is rámutatott, Lorenz nem csak, hogy leírta az illető nevét a cikkében, hanem a munkahelye nevét és a munkahelye címét is nyilvánosságra hozta, és csak később, a felháborodás hatására távolította el ezeket az információkat az írásból a Washington Post.

Ron de Santis sajtósát, Christina Pushaw-t is megkereste Taylor egyébként, hogy fűzzön kommentárt hozzá megjelenés előtt, mivel Pushaw, állapította meg Taylor, "gyakorta lépett interakcióba" a Libs of TikTokkal és "nyilvánosan dicsérte." Hűha, megbocsáthatatlan! Pushaw a Twitteren röviden és velősen, egy bohócfejjel reagált a megkeresésre. A Reaktor által is többször szemlézett Glenn Greenwald is hozzászólt a vitához. Greenwald rámutatott, minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy nagyhatalmú médiumokat kritizáljon, és

csak nárcisztikus, a nagyvállalati médiában dolgozók csinálnak olyat, hogy egy jómódú családban és svájci magániskolákban nevelkedett valakit, aki rendszeresen teszi tönkre átlagemberek életét a rendelkezésére álló hatalmas médiafelület segítségével, áldozatként mutatnak be.

Valóban nagyon érdekes lelki beállítottság az, amikor valaki úgy gondolja, ő mindent megtehet, hiszen nála van az igazság és a bölcsek köve, tehát céljai szentesítik az eszközt, ráadásul magát valamiképpen szent tehénnek képzeli, aki érinthetetlen és bírálhatatlan. Ilyen a Washington Post újságírója is, aki a kritikák hatására egyből zaklatást kiáltott. Vicces, hogy Taylor korábban egy országos televíziós műsorban élőben sírdogált azon, hogy a nőket milyen gyakran éri zaklatás a médiában.

Neki nem okozott problémát, hogy teljes erőből nekirontson a Libs of TikTokos nőtársának.

Amikor rá mertek mutatni a jobboldalon, hogy amit újságírás címén művel, az valójában egy, valószínűleg a személyiségi jogokat is megsértő bosszúhadjárat, megsértődött.

Mily meglepő amúgy, hogy amikor a nekik fontos ügyekről van szó, a liberális véleményvezérek hirtelen aggódni kezdenek a szólásszabadságért.

Azért a szólásszabadságért, amely egyébként nyilvánvalóan nem olyan fontos számukra, hiszen igazolják és mentegetik a közösségi platformok cenzúráját például, amely, hogy, hogy nem, szinte kizárólag konzervatív-jobbos szereplőket korlátoz vagy tilt le.

Ha már szóba került de Santis sajtósa: érdekesek a Disney-ért az USA-ban hullajtott krokodilkönnyek is. Itt is a szólásszabadságot féltik állítólag azok, akik kritizálják a floridai kormányzó döntését a céggel kapcsolatban. A világ egyik leggazdagabb szórakoztatóipari óriásvállalatának ugyanis mostantól nem járnak azok az egyébként alapjáraton is nehezen magyarázható kedvezmények, amelyek eddig megillették Florida államban, cserébe egyszerűen azért, mert Floridában van a székhelye. Ron de Santis, az állam republikánus kormányzója egy tollvonással eltörölte az irracionálisan bőkezű kedvezményeket, miután kiszivárgott: a Disney igazgatótanácsa úgy döntött, ezentúl beemeli a genderideológiát és a transznemű tartalmakat a műsoraiba. A balliberális médiaelitek egyként hördültek fel az USA-ban. De Santist lerasszistázták és Putyinhoz hasonlították. Joy Reid, az MSNBC liberális politikai kommentátora egyenesen kommunistának nevezte műsorában a kormányzót.  

Szóval a lényeg: egy kisembert, aki az anonim TikTok fiókjára egyébként nem saját maga által gyártott, és semmilyen formában el nem torzított tartalmakat tölt fel, azzal a bevallott céllal, hogy nevetség és szörnyülködés tárgyává tegyen agyament genderideológiai eszméket és gyakorlatokat, "leleplezni", pellengérre állítani, a családtagjait zaklatni stb., az újságírás.

Ezek szerint a - Jeff Bezos által birtokolt - sajtó feladata és joga, hogy ellenőrizze a hatalmasokat tönkretegye a renitens kisembereket. Ha viszont a "leleplező" riportert leplezik le a jobboldalon, és állítják pellengérre a szerintük etikátlan viselkedését, az zaklatás.

Hát szerintünk meg fordítva ül a lovon, aki így gondolja.

süti beállítások módosítása