Reaktor

Fesztivál Körkép - hol bulizzunk idén nyáron? 1. rész

1ddcb9c3-55a7-442a-bcf8-7729eea20637.jpeg

Majdnem három éve várat magára egy olyan nyár, ahol szabadon - korlátozások, maszkviselés, lemondott bulik és tesztelgetés nélkül - élvezhetjük kedvenc előadóink koncertjeit a szabad ég alatt. Már nem kell sokat aludni, hiszen hazai fesztiváljaink idén visszaveszik a terepet, és a szervezők egyáltalán nem egy langyos belépővel tervezik bepótolni a kimaradt időszakot. A teljesség igénye nélkül szeretnék most bemutatni néhány fesztivált, (veteránt, újat, kicsit, nagyot) melyeknek érdemes lehet bizalmat szavazni idén nyáron, hiszen garantáltan jó hangulatra számíthatunk majd.  

Sziget Fesztivál

Jobb az elején túlesni a kötelező körökön, így kezdjük legnagyobb, és legismertebb fesztiválokkal. A Sziget Fesztivált nyilván senkinek nem kell bemutatni, hiszen országunk egyik díjnyertes fő turistacsalogatójáról van szó, ahol Ed Sheeran, a Coldplay, de még Rihanna is megfordult már. A nagy neveknek bizony ára van: a legolcsóbb napijegy 28 ezer forintnál kezdődik, a hetijegyek pedig 100 ezer forint körül mozognak. Idén Justin Bieber, Dua Lipa, Calvin Harris és az Arctic Monkeys is az előadók között szerepelnek, ami garantáltan hatalmas tömegeket vonz majd be augusztus 10. és 15. között. (Bár azt is meg kell jegyeznem, hogy elég kiszámíthatatlan az idei év, hiszen a Covid pandémiához hasonló csapás még nem igazán érte a fesztiválipart, és az ebből adódó bizonytalansággal nehéz előre számolni.)

e0f06b5c-43ac-4488-a612-4da1d33dd161.jpeg

Balaton Sound (+/- B My Lake)

A B my Lake sajnos úgy néz ki nem élte túl a járványt, hiszen a díjnyertes, elektronikus zenére specializálódott fesztivál, most két év szünet után idén csak két színpad formájában fog megjelenni a Balaton Soundhoz csatlakozva. A 2020-as  B my Lake jegyek ide már nem érvényesek, a látogatóknak a Sound-ra kell jegyet venni ha részt vennének a bulikon, ami azonnal egy másik árkategóriát is jelent. A június 29. és július 2. között rendezett balaton parti fesztivál duo fergeteges bulira készül, hiszen a fellépők között nem kisebb nevek szerepelnek majd mint Martin Garrix, Alesso, vagy Marshmello. 

VOLT 

Aki már járt a VOLT-on, az talán tudja miért tartom az egyik legszerethetőbb hazai fesztiválnak. Változatos kínálat (többségében magyar előadók) jellemzi, nem túl hatalmas, hogy elveszve érezzük magunkat, de nem is túl kicsi, hogy családias legyen a légkör. A neves külföldi előadók mellett, szinte az összes nagyobb hazai zenekarunkkal találkozhatunk, és ha energiánk engedi, egy soproni városnézéssel is érdemes megtoldani a hetet. 

EFOTT 

A fesztiválszezon egyik nagy kérdése volt, hogy miként alakul az EFOTT sorsa, hiszen sokáig úgy tűnt minden ellenük dolgozik. Bár érthető módon a fesztivál környékén élők nem nézik jó szemmel ahogy a részeg fiatalok szét szemetelik a települést, illetve hangoskodnak, végül mégis sikerült megállapodni. Az EFOTT szinte a teljes magyar előadó repertoárt felvonultatja július 13. és 17. között, és bár nagy szerepe van az egyetemista diákoknak szervezett programoknak, és a napközben rendezett sport bajnokságoknak, az esti buliktól ez semmit nem vesz el. Sőt. 

Bánkitó

Hiába csábító mindkettő, muszáj lesz választanunk az előző és a most következő fesztivál között, hiszen a kettőt szinte teljesen egy időben rendezik sajnos, de nem is lehetnének különbözőbbek. Míg az EFOTT-nál a koncertező előadókon, és a bulikon van a hangsúly, addig a Bánkitó egy teljesen más világba kalauzol minket. Itt a nappali programok sokkal másabbak, tele képzőművészettel, színházzal, egy gyermekbarát, festői környezetben, a tó partján.

f773d913-11f2-47ae-9af5-bd7fade76f75.jpeg

Reflektor

A következő jelölt egy igazán izgalmas projektet képvisel, hiszen idén lesz a Budapesten megrendezett első Reflektor, ami a belvárostól nem messze - az Örs vezér teréhez közel kap majd helyet - az előzőekhez hasonlóan - július 14. és 16. között. Bár az előadó nevei számomra nem mondanak túl sokat, rendkívül izgalmas egy (régi-) új arcot látni a fesztivál iparban. És, hogy miért régi új? A Reflektorban csoportosultak, és teljesedtek ki a pandémia által elbocsátott fesztivál szervezők, így az ő munkájukból egészen biztosan egy nagyon friss, és nagyon érdekes fesztivál kerekedik majd ki.  

A sorozat következő részében több kisebb, specifikusabb fesztivál kerül majd bemutatásra, hiszen még nem késő eldönteni, hogyan is szeretnénk tölteni az első felszabadult nyarunkat. 

süti beállítások módosítása