Reaktor

5 letehetetlen könyv, ami segít kikapcsolódni

Vannak helyzetek, amiket nem könnyű kezelni, és szeretnénk egy picikét elbújni a világban vagy a környezetünkben zajló nehézségek elől. Nem szégyen ez, hiszen mindenkinek vannak az életében ilyen időszakok. Most aktuálisnak érzem, hogy ajánljak 5 olyan könyvet ami kikapcsol, aminek a világába jó elmenekülni, vagy egyszerűen csak szórakoztatóak, fellélegezhetünk velük, ha épp rosszabbul viseljük a mindennapok eseményeit. Egyszerű történetek, könnyű szövegkörnyezettel, amibe könnyű belemerülni és mindből megtanulhatjuk, hogy az előttünk álló nehézségeket képesek vagyunk megugrani, csak akarnunk kell.

0.  Harry Potter sorozat

Azonnal csalok, van egy 0. pont a listámon. Tudom-tudom, minden könyves listán bedobják, de nem ok nélkül. A Harry Potter sorozat valóban varázslatos, kikapcsol, nem nehéz odafigyelni rá, és egy stresszesebb napon sem lesz probléma ráhangolódni.  

8854675.jpg

 

 1. Pierre la Mure: Moulin Rouge

 Toulouse-Lautrec festő életét mutatja be a könyv, egészen a gyermekkorától kezdve. Bár grófnak született és elképesztő tehetséggel lett megáldva, egyáltalán nem volt könnyű élete, cserébe izgalmas, sok helyen mulatságos. Ne egy száraz és unalmas életrajzi művet képzeljünk el, hanem egy izgalmakkal teli regényt, amit az élet írt kacifántosra. Csodálatos, realisztikus képet fest a századfordulós Párizsról, ami még különlegesebb élménnyé teszi az olvasást.

10491570.jpg

https://www.antikvarium.hu/konyv/pierre-la-mure-moulin-rouge-29257-0

2. Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Tökéletes klasszikus, ami valóban egy nagyon más világba kalauzol. Annyira népszerű és korszakalkotó, hogy a robinzonád irodalmi műfaj (magányos főhős, aki nehéz körülmények között építi fel az életét) is ennek a könyvnek köszönheti a létrejöttét és nevét. Főhősünk, Robinson Crusoe hajótörést szenved egy lakatlan szigeten és gyakorlatilag a semmiből, a kitartásával és a leleményességével teremt maga köré egy világot, ami hosszú távon is kiszolgálja az alapvető igényeit. Nem egy hosszú kötet, cserébe letehetetlen, néhány délután alatt befejezhető. Addig viszont segíteni fog nekünk abban, hogy kiszakadhassunk a mindennapokból.

e11120.JPG

https://bookline.hu/

3. Judit Ryan Hendicks: Francia kenyér

 Végtelenül egyszerű szerelmi történet, már-már az elcsépelt kategóriába eshetne, de van benne valami extra különleges hangulat, amitől mégis kiemelkedik a saját műfajából. Amolyan girlpower könyv: átsegít a nehéz helyzeteken, kiszabadít a saját valóságunkból úgy, hogy közben olyan hétköznapi problémákat sorakoztat fel, amikkel már mindenki találkozott az életében. Útkeresés, újrakezdés és egy kis emlékeztető, hogy amikor teljes a kilátástalanság és úgy érezzük, az élet a teljes összeomlás szélén áll, az nem egy örökké tartó állapot. Kitartással újra a helyére lehet billenteni mindent. 

hendricks-judith-ryan-francia-kenyer_zimjlrr3-2.jpg

https://www.regikonyvek.hu

 4. Dan Brown: A Da Vinci-kód

Nem rövid, cserébe hosszú könyv, de minden egyes oldala izgalmas. Emlékszem mennyi ideig nem kezdtem el, mert túl hosszúnak ítéltem, de teljesen elvarázsol a hangulata és a sztori, csak úgy repülnek az oldalak, nagyon könnyen olvasható. Nyomozás, misztikumok, kódfejtések, árulások, történeti csavarok, és természetesen egy csipetnyi szerelem - egyszóval minden, amit egy krimitől elvárhat az ember és még több, hála ennek a fantasztikusan tehetséges írónak, akinek az írásmódja és lazasága felteszi az i-re a pontot. 

dan-brown-a-da-vinci-kod_wrl1gnbw.jpg

https://www.regikonyvek.hu/kiadas/a-da-vinci-kod-2004-gabo-kiado?

5.  René Belbenoit: Száraz guillotine

Nagyon hasonló történet, mint a filmben és könyvben is népszerű Pillangó, de nekem ez sokkal jobban tetszett, mert szerintem könnyebben olvasható. 21 éves főszereplőnket a világ talán egyik legkegyetlenebb francia börtön szigetére szállítják, hogy ott töltse hátralévő életét, de ő nem nyugszik bele ebbe az ítéletbe. Folyamatosan a szökésen jár az agya, többször kísérletet is tesz rá. A könyv különlegessége, hogy önéletrajzi - első kézből kaphatunk tehát információkat egy egészen másfajta életről, mint a miénk. Ez talán a legnehezebb történet az 5 ajánlás közül, de annyira magával ragadó, és ez is, mint a többi, megmutatja, hogy minden rossznak vége szakad egyszer, minden nehézségen át tudjuk verekedni magunkat, akkor is - mint már írtam - mikor a legkilátástalanabbnak tűnik a helyzet.

belbenoit-rene-szaraz-guillotine_e3ip4tgq.jpg https://www.regikonyvek.hu/kiadas/szaraz-guillotine-1979-magveto-konyvkiado

Minden említett könyvben közös, hogy erőt tudnak adni nekünk, kitartásra buzdítanak, másfajta valóságba kalauzolnak el minket és mindegyik annyira olvasmányos, magába szippant, hogy legalább néhány órára feledtetheti velünk a problémáinkat. 

süti beállítások módosítása