Reaktor

Hajbalzsam házilag? Leteszteltem, hogy lehetséges-e

Ezer féle úton módon zöldítem a háztartásomat, igyekszem a lehető legkevesebb szemetet termelni, de a kozmetikumok közül több dologra nem találtam még meg a megfelelő természetes és lehetőleg csomagolásmentes alternatívát. Az egyik ilyen a hajbalzsam, próbálkoztam a csomagolásmentes boltok kínálatával, szilárd verziókkal a drogériából, az ikonikus almaecetes öblítéssel és az ugyan műanyagba csomagolt, de legalább önmagukat bionak, organikusnak, fenntarthatónak hirdető termékekkel  (hello greenwashing) de egyik sem volt az igazi.

pexels-photo-4465121.jpeg

Álmomban nem gondoltam volna, hogy házilag is elkészíthető, ráadásul ennyire egyszerűen és gyorsan.

Meggyötörtem az internetet és találtam egy szimpatikus receptet, az Életfa Natúrportéka boltban egy helyen beszereztem hozzá mindent és még aznap este megnyitott a boszorkánykonyha.

A lelkesedésem nagy volt, az elvárásaim alacsonyak.

A recept ide kattintva érhető el.

Nézzük, hogy miben tértem el a recept leírásától:

  • Rozmaring és citrom helyett én geránium illóolajat használtam, összesen 15 cseppet, a hajamban így is érezhetően megmaradt az illata.
  • A habverőm dagasztó karját sehol sem találtam, szóval egy egyszerű villával oldottam meg helyette mindent.
  • Hőálló főzőpoharam nem lévén pedig tiszta befőttesüvegeket használtam. Amit én elrontottam, hogy a zsírfázist túl pici üvegbe tettem. Minden ebbe fog a végén belekerülni, ennek megfelelően válasszunk hozzá edényt.

Tényleg hasznos, ha van otthon egy maghőmérőnk, de nem létszükséglet, anélkül  is megoldható. Két hőmérsékletet kell figyelni a recept szerint, a 75 fokot a zsírfázis olvasztásánál, ezt 2-3 perccel az olvadása után érte el nálam, a másik pedig a 30-40 fok körüli „aktív hűlés” időszaka, ez egy kellemes kézmeleget jelent.

A folyamat végtelenül egyszerű, a zsíros összetevők mennek az egyik üvegbe, a desztillált víz egy másikba, vízfürdőben 75 fokra melegítjük, összeöntjük őket és egyneműre keverjük, emulgeáljuk. Ez villával sem volt nehéz, de egy kis karmunkát azért igényelt, a dagasztókarral egyszerűbb lett volna. Egy majonéz színű és állagú, teljesen homogén textúrát kell kapnunk, amit félreteszünk hűlni, néha átkeverve, 30 foktól pedig a szobahőmérsékletűre hűlésig kevertem, nagyjából 5-8 percig. Nem lehetetlen manuálisan, de a felkarom azért megérezte a terhelést. Az illata ebben a fázisban még egyáltalán nem bizalomgerjesztő, a kezemen elkenve pedig inkább viaszra emlékeztetett , mint hajbalzsamra, el is könyveltem, hogy ez sem lesz életem fő műve. Aztán egyesével belekerült az összes alapanyag, az illóolajjal bezárólag. Ettől már természetesen jobb illatú lett, de még mindig nem éreztem, hogy szeretném erre lecserélni a jól bevált, illatos, szépen csomagolt társát.

pexels-photo-6387880.jpeg

Amint elkészült, vittem is a fürdőszobába tesztelni. Hajmosás a jól bevált samponszappannal, utána jöhetett a balzsam, amit pontosan ugyanúgy kell használni, mint bármelyik boltit.  Már használat közben  éreztem, hogy ez valami szuper lett, de ez a hajszárítást követően még inkább bebizonyosodott. Imádom a hajamon a visszafogott illatát, egyáltalán nem hiányzik a régi vegyi anyagokkal illatosított darab. Igazán puha, fényes, jó állagú és könnyen kifésülhető hajat varázsolt, és itt jön a meglepetés: nem zsírosodik tőle gyorsabban. És fele akkora mennyiség is elég belőle, mint a boltiakból. Kell ennél több?

Egy dolog érdekelt még: 

milyen összegből készül el egy adagnyi csodabalzsam.

Egy 200 ml es mennyiségre én most körülbelül 1600 forintot költöttem, ami azért jóval az átlagos bolti ár fölött van, a natúr termékek körében viszont inkább az alacsonyabb kategóriába tartozik. Viszont hozzá kell tennem, hogy én most természetesen mindent a legkisebb kiszerelésben vásároltam meg, több száz forintot lehet spórolni adagonként , ha nagyobb kiszerelésben vásárolunk. Az ár utolsó befolyásoló tényezője pedig az illóolaj, a geránium az általuk kínált olajok közül az egyik legdrágább, cserébe nekem kevesebb is elég volt belőle, mint a receptben szereplő mennyiség.

Körülbelül bő egy óra alatt készítettem el a kiméréstől a használatig, de nem kell mellette lenni végig.

Még egy hatalmas plusz, hogy mindent papírban vagy üvegben tudtam hozzá beszerezni, így a műanyag csomagolást is kiiktathattam az életem még egy szegmensében.

süti beállítások módosítása