Reaktor

Apa azért vesz ruszki olajat, mert a magyarok vétóznak
Belga taps, morális vákuumban

Guy Verhofstadt tapssal üdvözölte a Twitteren egy újabb szláv nép öntökönszúró bátorságát: a megfelelően orientált bolgár kormány seggest akar ugrani az energetikai csalánosba, hogy ezzel tanítsa móresre az oroszokat. Jár a belga lájk!

Bulgária volt ennél pragmatikusabb is, amikor a 2010-es évek elején a Déli Áramlatba akart beszállni, de akkor Brüsszel úgy elfenekelte, hogy még ők kértek elnézést, majd egy évre rá belekezdett a kontinentális Északnyugat-Európa az Északi Áramlat 2-be.

nord_stream_ceremony.jpeg

A bolgárok pedig, hát, nem tudni hogy fogadták ezt a hírt, de nem is érdekelt senkit igazán. Csordogáltak Nyugatra krumplit szedni meg padlót mosni, el a kilátástalanságból, ahogy eddig.

Verhofstadt azonban nem csak egy bevásárlókocsit adott a bolgároknak, amiből jutalmul kiszedhetik az euros érmét, hanem a magyaroknak is küldött egy gyomrost:

a magyar vétó miatt nem lehet embargóval büntetni Oroszországot.

Na most, látni ebben az egy Tweetben egy hatalmas önellentmondást: a bolgárok egymaguk elzárhatják az orosz energiát, az ő szuverén döntésük, de Belgium valamiért nem képes erre, csak akkor, ha mindenki más is.

Ergo, Magyarország tehet arról, hogy ömlik az orosz energia a Benelux kikötőkbe, mert vagy mindenki, vagy senki sem, de közben Verhofstadt tapssal ismeri el, hogy egy tagállamnak amúgy egyéni döntése megszüntetni ezt a folyamatot, nem kell az EU-ra várni.

tumblr_88a1d18512ad4ee361829fc761505ce7_f85110e2_2048.gif

Sajnos nekünk nincs tengerpartunk, ahogy ezt a horvát külügy is megerősítette a héten, ezért hadiflottánk sincs, így nem tudjuk blokád alá venni a holland kikötőket. Talán tudnánk gumicsónakokat küldeni, egy szabványos BLM vagy Extinction Rebellion tüntetésnyi embert meg csak találni arrafelé, akik kieveznek a nyílt vízre, hogy a tartályhajókat megfékezzék.

"A CREA elemzői nyomon követték a fosszilis üzemanyag-szállításokat, amelyek olyan nagy olajvállalatokhoz kapcsolódnak, mint az ExxonMobil, a Shell, a Total, a Repsol és a BP. Az orosz fosszilis üzemanyag-szállítások negyede Hollandiában, Olaszországban, Lengyelországban és Belgiumban található kikötőkbe érkezett."

Hála a The New Statesman által április végén publikált tanulmánynak, számokkal is be lehet mutatni a magyar vétó mögé bújó Nyugat-Európa képmutatását:

screenshot_2022-05-13_at_8_11_12.pngscreenshot_2022-05-13_at_8_17_18.pngHa vannak országok, akik nem tudnak semmit se tenni a Hollandiába, Belgiumba, Olaszországba tartó tankerek megfékezésében, akkor azok az Kelet-Európa közepén fekvő, tengertől elzárt kis népek, ott, a grafikon alsó felén. De valamiért a mi kurva anyánkat.

Azt a sok milliárd eurot ott a grafikon tetején, akkora pénzt, amennyit mi még egyben sosem láttunk, mi kényszerítettük Putyin markába, fegyvert tartottunk Nyugat-Európa fejéhez; a kalandozások óta nem erőszakoltuk még rá a Nyugatot ilyen hatásosan valamire, amit egyáltalán nem szeretnének csinálni.

augsburg3.jpg

És ha ez sem elég: a hozzánk befutó vezetékek Ukrajnán keresztül jönnek, az ukrán kormány áldásával: tranzit díj, reverz tranzit, satöbbi. Azokat elzárni Kijevnek is problémás lenne, több kárt okozna Ukrajnának, mint Putyinnak, az ukránok egy energetikai csapdában vannak a magyarokkal. A Belgiumba befutó hajók bojkottja ilyen problémával nem jár. Mutasson Nyugat-Európa jó példát, és mi küldünk lájkot, tapsot!

süti beállítások módosítása