Reaktor

10 furcsa szabály a BKK-tól

Minden reggel és este felszállunk rá, megszokott menetrend szerint közlekedik, számítunk rá: ez a BKK busz, metró, villamos vagy troli. Nem igazán olvastunk utána az első bérletünk vagy jegyünk megvásárlásakor az utazási feltételeknek, a legtöbben eddig büntetlenül meg is úsztuk az utakat. Nézzünk pár furcsa szabályt, amit nem feltétlenül tudtunk a BKK járatain való utazásból!

pexels-isaque-pereira-394377.jpg

1. Részegen nem ér a bérleted

"Ittas vagy bódult" állapotban szigorúan véve nem utazhatsz Budapesten a tömegközlekedésen, és ha ezt észreveszik rajtad, a sofőr vagy az ellenőr akkor is leszállíthat a járműről, ha fel tudod mutatni érvényes jegyed vagy bérleted. A közhiedelemmel ellenétben ez alól az sem ment fel, ha van egy józan kísérőd, ez csak a meghatározott krónikus betegeknél számít. Ott is inkább utazási kedvezmény szempontjából, részeg krónikus betegeket kísérőstül is leszállíthatnak.

2. Az állatod nem megfelelő fajtája kizáró

A kutyusodat megfelelő felszereléssel bátran szállíthatod, ha a viselkedése nem zavarja az utasokat. Ellenben a hordozókban nem szállítható állatokat sajnos a tömegközlekedésből is kizárják, ilyen például az akváriumban szállított halacska is.

3. Hangos zene

Ha az utastársaid panaszkodnak arra, hogy iszonyú hangosan hallgatsz zenét, akkor is leszállíthatnak, sőt az ellenőrök az Utazási Szabályzat alapján pótdíjat is kiszabhatnak rád. Csak óvatosan az egyedi zenei ízléssel.

4. Lassan a sílécekkel

Ha szenvedélyed a fenti sport, rossz hírem van: ha tömegközlekedéssel mennél az úti célod felé, választanod kell, melyik sílécet viszed, ugyanis ebből egy párat vihetsz fel a járatokra. Családi síelésnél hivatalosan minden családtagnak egy pár léc dukál, és mindenki a sajátját viszi.

5. Poggyász az poggyász

Ahhoz, hogy a motyód szállítható poggyásznak minősüljön, jól körülhatárolható, biztonságos, többi utasra veszélytelen és nem zavaró csomagolásban kell szállítanod. A betonkeverőd, ütvefúród, gereblyéd, sőt, a lepkehálód is csomagolásra szorul, strapabíró zsákba kell beletenni. Magában sajnos olyan, mintha nem lenne bérleted, és kezdhetsz gyúrni egy kiadós sétára.

6. Túl kicsi vagy

6 éven aluli gyermek nem utazhat egyedül a BKK járatain, csak kísérővel. Jobb ha fel sem száll gyermekünk ilyen kicsi korban, akármilyen békés környéken jár a busz, mert igen nehezen talál majd vissza, ha leszállítják.

7. Túl nagy a szánkód

A szánkókra is vonatkozik a kézipoggyász határméret, azaz maximálisan vagy 40x50x80 vagy 20x20x200 centiméteres lehet, a fenti két mérettartományból pedig egy jegyhez (utashoz) maximum 2 tartozhat. A tandem típusok vagy túl nagy darabok sajnos kizáróak- még az ilyen király dolgokból is.

8. Ha nem veszed le a hátizsákod, bajban vagy

A szigorúan értelmezett utazási szabályzat szerint csak a kézben szállított hátizsák szabályos. Ez logikus, hiszen így könnyebben elférnek mellettünk az utasok, és vagyonvédelem szempontjából is biztonságosabb. De tudtátok, hogy szélsőséges esetben ezért is leszállíthatnak? Ha tehát előttünk felmérgesítették az ellenőrt, inkább kapjuk le a vállunkról a hátizsákot. 

9. Csupasz facsemete

Ha nincs becsomagolva a facsemetéd, amit szállítani szeretnél, akkor sajnos akkor is leszállíthatnak vagy megbüntethetnek, ha belefér a határméretekbe. Azért érdekelne, ezügyben hányszor kellett intézkedni.

10. El a kerekekkel a megállóktól

A járműveken és a megállókban tilos biciklizni és gördeszkázni, így elvileg, hogy elkerüljük a büntetést, szálljunk le a járműveinkről a megállókban. 

süti beállítások módosítása