Reaktor

Bridgerton - a kosztümös sorozatok reformja

10a75d58-3b0e-4c0b-a50e-3bbbe0532835.jpeg

A könnyed romantikus könyvek és filmek kedvelőinek igazi felfrissülés lehet a Netflix régi-új sorozata, ami tényleg minden kritériumnak megfelel egy tökéletes esti kikapcsolódáshoz. A Julia Quinn által írt könyvsorozat megfilmesítési jogát néhány éve vásárolta meg a Netflix, és az általuk készített sorozat rekord népszerűségre tett szert, szinte azonnal.

A nemrég debütáló második évad például elképesztő - 193 millió órányi - nézettséget produkált már az első hétvégén.

Ezzel a számmal szinte játszi könnyedséggel vette át a legnézettebb angol nyelvű sorozat premier címét, és a Bridgerton rajongóknak köszönhetően a számok továbbra is egyre nőnek. Hogy került egy kosztümös sorozat a listák élére, és miért van nagyon is helye egy ilyen jellegű adaptációnak napjainkban?

Általánosságban igaz, hogy a kosztümös filmeket vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja valaki. Én a második kategóriába tartoztam mindig is, mert hiteltelennek éreztem a karaktereket, vagy egyszerűen idegesített a fennkölt stílus. Pont ezért a Bridgertont sem kezdtem el nézni a megjelenést követően, csak néhány hónappal később, amikor már tényleg mindenhonnan ez folyt. Az utolsó csepp az volt, amikor egy ismerős srác - aki alapvetően irtózik a romantikus sorozatoktól - azt ecsetelte, hogy két nap alatt ledarálta az egészet, és alig várja a második évadot. Itt adtam fel a dolgot, és - meglepetés vagy sem - én is max két nap alatt befejeztem és én is csak a folytatáson tudtam agyalni napokig. Miben más tehát a Bridgerton mint a megszámlálhatatlan egyéb alkotás a piacon?

Elsősorban a Netflixhez kell fordulnunk, hiszen a stream óriásnak megvan ahhoz az érzéke, hogy bármihez nyúl, az arannyá tud változni. A saját gyártású dokumentumfilmjei hihetetlen sikert könyvelhetnek el, és az általuk választott könyvek, könyvsorozatok megfilmesítése is remek fogadtatásra szokott találni.

Ebben az esetben egy kis “vérfrissítés” lehetett a cél, hiszen a napjainkban játszódó gimis tini drámák már kezdték ellepni a főoldalt, ezért az állóvíz felkavarása nem is jöhetett volna jobbkor.

A Bridgerton sorozattal mondhatni biztosra mentek.

A casting csapat most is tökéletes munkát végzett, hiszen nem csak a karakterekhez sikerült megtalálni a hibátlanul passzoló színészeket, de gondoskodtak arról is, hogy legyen kin legeltetni a nézők szemét. Elegáns, jóképű, - és persze kidolgozott felsőtestű - fiatalemberek, és álomszép fiatal lányok alkotják a főszereplő gárdát, akik romantikus szálait próbálja kibogozni a néző, miközben fiatal lányok tízezrei csorgatják a nyálukat. 

c9eb0c17-9fa6-4fa0-b619-cd926643f262.jpeg

Ha már a látványnál tartunk, a Bridgerton kosztüm és díszlettervezői extrán kitettek magukért, hiszen ha valakinek a történet nem lenne elég szövevényes, azt a gyönyörű ruhák és a festői hangulat biztosan a TV-hez láncolja majd. A sorozaton látszik, hogy anyagi forrásban nem volt hiány: még mai népszerű slágerek klasszikus betétdallá alakítására is volt hely a büdzsében. A történet miatt sem kell aggódni, bár ha valaki nem bírja elviselni a romantikus szálakat, annak előre szólok: sok lesz belőle. 

A történet valahogy egyszerre izgalmas, de kiszámítható, elcsépelt, de mégis tud újat mutatni. 

A népszerűségének egy másik faktorát a jelenlegi társadalmi helyzet adhatja, hiszen a Tinder randik korában üdítően hat egy olyan sorozat, ahol az emberek tényleg egy életre keresnek párt maguk mellé, és az ismerkedésnek szigorú szabályai vannak. Az udvarias megszólítások, a család priorizálása, és a névhez való feltétlen hűség egy olyan világba kalauzol, ami számunkra teljesen ismeretlen, és ezáltal még érdekesebbé teszi az amúgy is jól megírt, izgalmakban gazdag sorozatot. 

Összességében úgy gondolom, hogy bár a túlzott romantikus hangnem, és a viszonylag kiszámítható szerelmi szálak eltántoríthatják a kevésbé bátrakat, mégis egy nagyon jó sorozatról beszélünk, ami jellegénél fogva vette le a lábáról az egész világot. Fricska ez azoknak a kritikusoknak, akik a kosztümös filmeket eltemették, hiszen a Bridgerton maradásra rendezkedett be - már meg is hosszabbították két további évadra - és úgy néz ki, egy darabig még biztos helye van a listák élén. 

süti beállítások módosítása