Reaktor

Állásinterjú kisokos - tippek, a biztos sikerhez

6fb47dd2-08db-4d84-ac8d-b8315f088018.png

Biztosan mindenki volt már interjú szituációban: legyen szó iskolai felvételiről, állásinterjúról, egy kis izgalom, vagy nyomás mindig terheli az embert ilyenkor. Nemrégiben egy nagyon fontos interjúra kellett készülnöm, és mivel jó pár éve nem voltam ilyen helyzetben, ezért próbáltam minél több tanácsot és tippet összegyűjteni a váratlan kérdések profi kezelésére. Mert váratlan kérdések ugye mindig vannak, és néha elég egyetlen ilyen kérdés a teljes kizökkenéshez. Cikkemben összegyűjtöttem néhány konkrét kérdést, (és néhány tippet is), amik gyakran szerepelnek az interjúk során, hiszen sokszor egy-egy betárazott válasz megmentheti a legváratlanabb szituációt is.

Mesélj magadról!

Az első és leggyakoribb kérdés, ami szinte minden interjú elengedhetetlen kelléke. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: olvasták a motivációs levelem, ott van a kezükben az önéletrajzom, miért kell mégis elismételni az egészet? Az ok egészen egyszerű, hiszen valóban el tudják olvasni a jelentkezésed, de itt a kérdés lényege az, hogy kiderítsék Te mit tartasz fontosnak magadról.

Itt lehet a korral, várossal és a tanulmányokkal kezdeni, majd a tapasztalatok irányába kacsintgatva érdemes elmondani miért szeretjük az adott szakmát, mi érdekel minket a legjobban, és milyen korábbi tapasztalat segített minket leginkább a fejlődéshez.

Ha az interjúalany lelkes és szenvedélyes az adott terület iránt, az mindenképp pozitív visszaigazolást fog eredményezni, és egy pozitív, profi hangulatban indítja el az interjút. Kerüljük a túlzott személyeskedést, humorizálást - ez persze attól is függ hová jelentkezünk -, és ilyenkor még nem érdemes a hobbikba, vagy a hétvégi programokba mélyebben belemenni. 

 

Miért szeretnél itt dolgozni/tanulni?

Bármennyire is igaz, az ilyen kérdéseknél abszolút mellőzzük a poénosnak szánt megjegyzéseket, hogy “Mert valamiből meg kell élni”, vagy “Mert kell a diploma” és társait. Nyilván a munkáltatók is tudják mennyire fontos a megélhetés kérdése, de ezeknél a kérdéseknél egy kis kedveskedés hozhatja a legnagyobb sikert. Érdemes megemlíteni itt az előző munkahelyi tapasztalatokat, hogy mi volt az, ami ebbe az irányba sodort, illetve, hogy a cég és a munkakör melyik aspektusa érdekel minket a leginkább.

Emeljük ki, hogy miért szimpatikus számunkra a cég, miért áll közel hozzánk a csapat szellemisége, és hogy milyen pozitív dolgokat hallottunk róluk, ami miatt a jelentkezés mellett döntöttünk.

 

Mik az erősségeid?

Itt elég konkrét dologra irányul a kérdés, mégis sokaknak nehezére esik önmaguk jó színben való feltüntetése. Gyakori hiba, hogy olyan pozitívumokat hozunk fel, ami a munkakörtől távol áll, és inkább a privát életünkben, személyiségünkben jellemző.

Az örök klasszikus jelzők között szerepel a szorgalmasság, lelkesség, megbízhatóság, pozitivitás - ha ezek közül bármelyik jellemző ránk biztosan érdemes megemlíteni,

de ne tartsuk azt sem titokban ha jól tudunk csapatban, vagy mások keze alá dolgozni, illetve ha fontos számunkra a fejlődés.

 

Mik a gyengeségeid?

Az előzőhöz hasonlóan elég konkrét dologra kérdeznek rá, de talán ebben a kérdésben van a legtöbb buktató. Hiába tartjuk magunkat egy különösen jó munkaerőnek, és hiába szeretnénk lenyűgözni az interjú bizottságot, soha ne mondjuk azt, hogy nincsenek gyengeségeink, vagy most éppen nem jut eszünkbe egy sem. Emberek vagyunk, nem lehetünk tökéletesek, és erről meggyőzni sem kell senkit. A másik véglet is kerülendő: ne említsünk gyengeségnél egy olyan tulajdonságot, ami az adott munkakörhöz elengedhetetlen. Nem szabad magunkat lustának, megbízhatatlannak, vagy például gyakran késősnek jellemezni. Az sem válik már be, hogy pozitív tulajdonságot próbálunk negatívként előadni, hiszen az interjúztató ezen azonnal átlát. Mit mondjunk tehát?

Meg lehet említeni, ha például túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a részletekre, nehezen engedünk el dolgokat, nem tudunk nemet mondani, esetenként bizonytalanok vagyunk, nehezen hozunk döntést bizonyos szituációkban, vagy nehezünkre esik segítséget kérni.

 

Hogy látod az életed 5 év múlva?

Ennél a kérdésnél egy kicsit óvatosnak kell lenni, hiszen bár pozitív dolog, ha lelkesek vagyunk a jövővel kapcsolatban, de bizonyos aspektusokat érdemes kihagyni. Ha például az egyik célunk, hogy előre lépjünk a ranglétrán, akkor a céghez való hűségünket hangsúlyozzuk ki, hiszen az nem tüntet fel minket jó színben, ha nyíltan az interjúztatók pozíciójára fáj a fogunk. További negatív válasz lehet, ha az adott cég már egyáltalán nem szerepel a jövőbeli terveink között, hiszen még ha így is van, ez azt sugallja, hogy számunkra ez csak egy rövid állomás, nincsenek komoly szándékaink.

Szimpatikus válasz lehet, ha kihangsúlyozzuk, hogy az egyik célunk, hogy beépüljünk a csapatba, és hosszú távon is a cégnél képzeljük el a jövőnket, valamint itt megemlíthetünk egyéb személyes célt is, például nyelvtanulást.

Bár minden interjú egy kicsit más, remélem, hogy ezek a tippek segíteni fognak a felkészülésben. Sok sikert!

süti beállítások módosítása