Reaktor

Helikopterszülők

 

helikopterszulok.jpg

Ismerős az, amikor a szülők (de leginkább anyukák) még tinédzser, sőt akár felnőttkorban is a gyerekük nyakában loholnak, állandóan azon aggódva, hogy vajon a szemük fénye épségben van-e? Amikor megparancsolják a gyereküknek, hogy mindenről tudósítson, merre jár, kivel találkozik mit evett stb.?

Mindez kisgyerekek tekintetében még nem probléma, sőt teljesen természetes. Na, de az már koránt sem, ha ez a fajta szülői gondviselés később is megmarad. Persze az sem jó, ha egy gyerek egyáltalán nem tanul önállóságot, hiszen mindenkinek eljön az életében az a pillanat, amikor már egyedül kell megoldania a problémákat. Lehet szó arról, hogy önállóan elmenjen a hivatalba papírokat intézni, vagy bevásárolni vagy egyáltalán elmenni dolgozni és felelősségteljes felnőttként élni.

Miért pont helikopter?

A helikopterszülő kifejezés onnan ered, hogy az előzőekben kifejtett szülők helikopterként köröznek gyerekeik felett. A helikopterszülőség általában ott kezdődik, hogy a szülő attól is félti a gyerekét, hogy fára vagy mászókára másszon. Ezekben kétségtelenül van minimális veszély, de ritka eset, hogy egy gyerek komoly sérült szenved fára mászás közben. Egyes szülők azt is megmondják a gyereknek, hogy melyik szakkörre járjon. Az ilyen szülők a gyerekük helyett oldják meg azok problémáit.

A helikopterszülőknél előfordul, hogy bemennek a tanárokhoz számon kérni őket, ha a gyerekük rossz jegyet kap. Valljuk be önmagában már ez is eléggé durvának hangzik, azonban az is előfordul, hogy az ilyen szülők a már felnőtt gyerekük munkahelyére bemennek beszélni a gyerekük főnökével, megtárgyalni a munkaügyeiket.

A dolog furcsaságát adja, hogy miközben az ilyen szülő azt hiszi, hogy mindeközben a gyerekének tesz jót, elképzelhetjük, hogy milyen szégyenben érezheti magát az a felnőtt, akinek az anyja bemegy a munkahelyére vitázni a főnökével. De a közvetlen környezet, a kollégák előtt való megaláztatáson kívül más negatív hatásai is vannak az ilyen szülői magatartásnak.

A helikopterszülőség okozta pszichológiai problémák

Egy amerikai pszichológus, Holly H. Schiffrin végzett kutatást a helikopterszülőség negatív hatásairól. A kutatásban részt vevő egyetemi hallgatóknak olyan kérdések során arra kellett válaszolniuk, hogy egy-egy állítás mennyire igaz a szüleikre. Így például, hogy

az anyám elvárj, hogy felhívjam vagy sms-ezzek neki, hogy éppen hol vagyok

Mindemellett ennek az ellentétjére utaló állításokat is tartalmazott a felmérés.

anyám arra ösztönöz, hogy készítsek költségvetést és magam intézzem a pénzügyeimet

A kutatás eredménye azt mutatta ki, hogy azokra, a gyerekekre, akiknek túlgondoskodó szüleik vannak, sokkal inkább jellemző a depresszió, és általában nincsenek megelégedve az életükkel.

Ennek magyarázata, hogy egy ember minél inkább átlép a felnőttkorba, annál inkább igénye van az önállóságra és a függetlenségre. Azok a gyerekek, akiket a szüleik nem hagynak hibázni, és ezáltal nem adják meg nekik a lehetőséget, hogy a saját hibáikból tanuljanak, és ezáltal kifejlesszenek egy saját problémamegoldó technikát, később tehetetlen, életképtelen felnőttekké válnak. A legjobb nevelési módszer, ha egy gyermek már egészen kicsi kora óta kap önálló feladatokat, amelyeket egymagának kell megoldania.

Borítókép: felelosszulokiskolaja.hu

süti beállítások módosítása