Reaktor

Utazás Amerikába 1. rész - vízum, útlevél és társaik

5bda247a-0c5a-4f2e-b683-2ab43b8211e6.jpeg

Bár sokan már a gondolatától is irtóznak, nekem mindig is hatalmas “bakancslistás” vágyam volt egy amerikai utazás. Gyerek- és tini korom könyvei és filmjei szinte mind ott játszódtak, és már 10+ éve egy hosszú, konkrét listám is volt azokról a helyekről amiket egyszer mindenképp látni szeretnék. Nos ez az álom az elmúlt hetekben valósággá vált, hiszen több hónap tervezés és szervezés után sikerült a nagy utazás, amiről most egy cikksorozat keretein belül szeretnék beszámolni. Első körben mindenképp szerettem volna pár tippet adni a papírmunka megkönnyítéséhez, ugyanis könnyen el lehet veszni a tájékoztatók sűrűjében. Mire is figyeljünk tehát, ha Amerikába készülünk?

Vízum

Rengeteg horror sztori terjeng a vízumigénylés nehézségeiről, de ha nem tervezünk végleg kiköltözni, vagy munkát vállalni, hanem tényleg csak egy turista vízumra van szükségünk, akkor viszonylag egyszerű a folyamat. Nekünk, EU-s állampolgárokként bőven elég egy ESTA, ami egy évben max. 90 napos kintlétre ad jogosultságot. Fontos megjegyezni, hogy hiába van elfogadott ESTA vízumunk, ez nem garancia arra, hogy be is fognak engedni az országba. Ez mindössze egy elengedhetetlen háttér dokumentáció, hogy bent legyünk a nyilvántartásban, de egy lejáró félben lévő útlevél, vagy egyéb problémák miatt simán visszafordíthatnak a reptéren. A jelentkezés során egy hosszú online adatlapot kell kitöltenünk, amelyben nagyon részletesen rákérdeznek mindenre, pl. szülők adatai, közösségi média oldalaink felhasználónevei, munkahelyünk adatai, stb. Ha ezt kitöltöttük és befizettük a kb. 14 dolláros díjat, akkor pár napon belül meg is kapjuk az értesítést a döntésről. Ezt az értesítést kell kinyomtatni, és magunkkal vinni az utazáshoz, mert biztosan fogják kérni. (Ezen a honlapon bármikor el lehet indítani a folyamatot: https://esta.cbp.dhs.gov)

Útlevél

Bár maga az útlevél igénylése (ha nincs) nem túl bonyolult, mindenképp fontos figyelni a dátumokra, és jól kell időzíteni, hiszen enélkül nem fognak felengedni a repülőre. Az egyik gyakori hiba, ha későn kezdjük el az igénylést. Alap eljárásnál kb. 20 nap mire kézhez kapjuk az útlevelet, de olyat is hallottam már, hogy a posta elkeverte, vagy az okmányirodában akadt el az igénylési folyamat. Érdemes legalább 3-4 hetet rászámolni, hogy mindenképp meglegyen az okmány indulás előtt. (Sürgősségi eljárásnál már akár 1-3 napon belül is elkészülhet, de ezért az alapár (5 évre 7500 Ft) sokszorosát kell kifizetni, akár 40 ezer forintot is. 

A másik gyakori hiba, ha már rendelkezünk útlevéllel, de nem vagyunk tisztában a lejárati idő szabályaival. Az USA-ba történő utazásnál, az okmánynak legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a hazaérkezés tervezett dátumától számítva. Tehát hiába fér be a lejárati dátum elé az utazás, ha nincs meg a kerek 6 hónap vagy több, már nem utazhatunk.  

Covid oltások/tesztek 

Bár majdnem másfél évig szinte lehetetlen volt az utazás Amerikába a járvány miatt, ma már viszonylag egyszerűek a szabályok. Ami biztosan kell, az legalább két - az USA-ban elfogadott típusú (Pfizer, Moderna), vagy egy J&J - koronavírus elleni oltás, ahol a második oltás és az utazás időpontja között eltelt legalább 14 nap. Akiknek az oltása nem a megfelelő intervallumban, vagy nem a kint is elfogadott vakcinákkal történt, esetleg nincsenek beoltva, azoktól automatikusan megtagadják a határátlépést. Ezek mellé eddig egy plusz PCR tesztre, vagy egy gyógyultságot igazoló dokumentumra is szükség volt, de ezt 2022. június 12.-vel eltörölték. Bár lehet olvasni mindenféle furcsaságot, nekem mindenhol elfogadták a telefonomon lévő EESZT alkalmazást, azon belül is au “EU Vaccination Vertificate” QR kódját. 

Aláírt tájékoztató a repülővel utazóknak

A negyedik és egyben utolsó fontos követelmény, az egy formanyomtatvány amit kinyomtatva és kitöltve kell magunkkal vinnünk. Ennek a lényege igazából annyi, hogy minden utazót tájékoztatniuk kell a szabályokról és a belépési feltételekről. Ezt aláírva mi is felelősségre vonhatóak vagyunk, ha például hamis adatokkal szeretnénk beutazni, vagy valamilyen fontos körülményt eltitkoltunk. Ez kicsit ijesztően hangzik, de igazából ha nem próbáljuk meg átverni a hatóságokat, akkor nincs mitől tartanunk. 

+1 Személyes beszélgetés és ujjlenyomatvétel

Bár erre nem kell igazán készülni, mégis fontos lehet tudni, hogy a gép érkezése után, a reptéren egy kicsivel hosszabb várakozás vár majd ránk, hiszen mindenkinek ellenőrzik még egyszer az összes dokumentumát, lepecsételik az útlevelét, mintát vesznek az ujjlenyomatáról, és feltesznek néhány kérdést. Ezek általában az utazás céljára, hosszára vonatkoznak, és az ellenőrök többsége kedves, de mindig vannak kivételek. Fontos, hogy legyen fix tervünk, hogy meddig szeretnénk maradni, illetve egy cím, hogy hol tervezünk megszállni. Ezekkel a kérdésekkel az a céljuk, hogy kiszűrjék az illegális munkavállalókat, ezért mindig tudjunk egy-egy pontos adattal szolgálni, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, hiszen ezek után már vár a nyaralás! 

Remélem ez a néhány pont egy kicsit segített jobban átlátni az amerikai utazás előkészületeit, és megkönnyíteni a tervezés folyamatát. Cikksorozatom következő részében a repülőjegy és szállásfoglalásról lesz szó, hiszen az árak egészen elképesztőek, és egy-két tipp mindig jól jöhet!

süti beállítások módosítása