Reaktor

Miért szeretik az emberek a Mekit?

190115112015-trump-mcdonalds-super-tease_1.jpg

Miközben a világ lakosságának 1 százaléka a mai napon is Mekit eszik, a McDonald’s felmérései szerint 10-ből 9 amerikai legalább évi egy alkalommal kipróbálja a gyorsétteremlánc ételeit, ahogy világszerte több mint 2 milliárd fő fogyasztja a híres burgereket havonta. A McDonald’s egy igazi globális jelenség, a közel 120 országban való jelenlét miatt pedig már lassan azt érdemes számolgatni, hogy mely országokban nincs ott a Meki. De miért is szeretik ennyire az emberek? Jöjjön néhány szempont!

A közelség és kényelem

Nyilván attól is függ, hogy hol kívánunk Mekit fogyasztani, de egy nagyvárosi környezetben – legyen szó akár Budapestről – hatalmas szerepe van a Meki kiválasztásában a közelségének és az általa biztosított kényelemnek. Budapesten és környékén például csaknem 41 éttermük található, így kis túlzással bárhol rábukkanhatunk egyre, miközben azt is realizálhatjuk, hogy a vásárlásunk könnyed lesz, a gyorsétteremben eltöltött idő pedig rövid. Ehhez hozzájátszik, hogy a kiválasztási folyamaton sem kell túl sokat aggódni: szinte mindenki ismeri a klasszikusokat és a rendszer működését, így nem merül fel az a probléma, hogy fogalmunk sincs, épp mit együnk vagy azt hogyan kérjük. További előny, hogy az elmúlt évek során Magyarországon is fokozatosan bevezetett automaták még önállóbá teszik a rendelési folyamatot: a vásárló az automatáknál mindent végig nézhet (így a rendelése valószínűleg több időt vesz igénybe, de kényelmesebbé válik), a termékek összeállításán a preferenciája szerint változtathat, sőt, akár az asztalához is kérheti az ételt.

Ez tehát egy gyorsan és hatékonyan működő rendszer, ami sokakat a Meki felé irányíthat: az éhes vásárló bemegy, gyorsan megrendeli, gyorsan megkapja, gyorsan elfogyasztja, és már megy is.

A konzisztencia

Persze a kényelem csak egy szempont a sok közül, hasonlóan fontos a konzisztencia is. Említettem már a mindenki által ismert klasszikusokat, és végülis részben ezen klasszikusok hozzák a Meki nagy sikerét: a Big Mac vagy a sajtburger ugyanis mindenhol Big Mac és sajtburger, legyen szó különböző budapesti, országos, kontinensbeli vagy globális éttermekről. És nem elég, hogy ugyanazok az ételek mindenhol kaphatóak, az ételek szinte teljesen ugyanolyanok is, így nem merül fel az a probléma, hogy az adott étteremben a burger kapható-e vagy sem, épp jobban, vagy rosszabbul sikerült, ahogy az a dilemma sem, hogy megéri-e egy új helyen pénzt költeni úgy, hogy talán nem is lesz finom az étel. Különbségek azért vannak, én budapesti éttermek közül is tudnék olyat kiemelni, ahol valamilyen oknál fogva mintha kevésbé sikerülnének jól a különböző burgerek, ahogy országok szerinti különbségek is felmerülnek (és itt nem is feltétlenül az országok exkluzív tartalmaira gondolok, hanem például arra, hogy mondjuk Olaszországban sokkal barnábbra készítik a bucit), viszont

a felmerülő különbségek nem meghatározóak, a Meki pedig olyan módon működik, hogy akár évekig is tapasztalhatjuk ugyanazt az ízt – és persze az ízkalandoroknak ez nem motiváló, de sokan igenis ugyanazt akarják mindig kapni. Meg is kapják, legyen szó a Borárosról, a Jászairól vagy épp a Marokkóban találhatóról.  

Ha már említésre került az olasz buci, ilyenek a helyi jellegzetességek 

Az árak és a választék

Az árakról lehetne vitát nyitni, viszont ha más hasonló jellegű éttermekhez hasonlítjuk (ide számolva a minőségibb, de azért nem feltétlenül prémium kategóriás helyi burger láncokat is), a McDonald’s meglehetősen jutányosnak tekinthető, és a McMoment ajánlatoktól kezdve (legolcsóbb, korábbi párszázas menük) a több ezer forintos kiadásig mindenki számára nyújt megfelelő opciókat. A különböző lehetőségek pedig az árakon túl a kínálatban is felfedezhetőek, a hagyományos marhahúsos burgereken túl például erőteljesen jelen vannak csirke dominálta ételek, reggelik, különböző snackek, ahogy szósz tekintetében is el tudunk jutni a szinte semmitől a nagyon szószos burgerekig. Nem kérdés, hogy Magyarországon a kínálat diverzitása nem nevezhető különösen erőteljesnek (ide még nem jutott el a sajtos vagy baconös krumpli, plusz nagyon helyi burgerek és snackek sincsenek), de ettől függetlenül továbbra is sok minden közül lehet választani, új ajánlatok pedig rendszeresen jelennek meg – amelyek borsosabb ára még inkább olcsónak érezteti a klasszikusokat.

Kiszolgálás és a Donald Trump érv

Trump a győztes csapatot is Mekivel várta (többek között)

Szinte biztosan mindenkinek lehetett legalább egy kicsit kellemetlen élménye a Mekiben, de összességében a kiszolgálás meglehetősen olajozott és professzionális, ami ugyancsak vonzóerő lehet a lánc ügyfelei számára. Hasonlítható ez is a korábban említett kényelemhez, a folyamat ugyanis meglehetősen gépies – így nem életed legkedvesebb vagy legmeghatározóbb kiszolgálása vár rád –, de hatékony, miközben azért az esetek többségében nem felháborodott vásárlók sokasága jön ki a Mekiből, hanem olyanok, akiket megfelelő tisztelettel kezeltek és jó körülmények között kiszolgáltak. A jó körülmények pedig a kiszolgáláson túl a Donald Trump érvben is hatványozottan jelen vannak. De mi is ez az érv? Ahogy azt számtalan esetben látni és hallani lehetett, Trump nagy rajongója a gyorséttermeknek és különösen a Mekinek (állítólagosan rendelései során 2 Big Mac burgert, 2 Filet-o-Fish sandwichet, illetve 1 nagy csokis shake italt szokott választani), az ezen láncok iránti szeretete pedig az ízeken túl abból is fakad, hogy úgy látja, nagy higiénia jellemzi őket. Amint azt részletezte,

szerinte egy rossz hamburger tönkretehetné a McDonald’s egész láncát, ahogy egyetlen rossz Wendy’s burger is hasonló következményekkel járna, gyakorlatilag az éttermek és az üzlet megszűnéséhez vezetve, országos és globális felháborodást okozva.

Épp emiatt meglátása alapján ezen helyeket a fokozott tisztaság jellemzi, így a vásárlók is nyugodtabban ehetnek az ilyen láncokban, mint egy olyan étteremben, ahol fogalmuk sincs honnan és hogyan érkeznek a hozzávalók. Persze erről valószínűleg a Mekiben dolgozók tudnának hitelesebb információkat nyújtani, a beszámolók pedig nem minden esetben rózsásak, de nem kérdés, hogy sokan a Donald Trump érv alapján bíznak a magasabb higiéniai standardokban és az étkezés biztonságában.

Az íz

mcd_big_mac.jpg

A híres Big Mac (Fotó forrása: Cristopher Rath)

Bemutatásra került részletek sokasága, de végsősoron mégis egy dolog határozza meg a Meki iránti szeretetet alapjait, az pedig az íz. Oké, biztos az ezen sorokat olvasók egy része is felhördül, és nem kérdés, hogy sokak számára egyáltalán nem vonzó a termékek íze, vagy épp a minősége és látványa, de azt gondolnám, hogy egy gyors közvéleménykutatásban a Meki ízét szeretők lennének többségben, így a lánc képes meglehetősen egyszerű termékekből olyan ételeket összeállítani, amelyek tömegeket tudnak bevonzani az ízeken keresztül is. És mivel az ízek finomak (sőt, addiktívak is, de ez már egy másik kérdés), ehhez pedig párosulnak az előbb felsorolt előnyök, a Meki képes a már bevonzott sokaság egy jelentős részét maga mellett tartani, és olyan országokban is jelentősen benyomulni, amelyek gasztrokultúrájától nagyon messze áll az ilyesfajta étkezés.

+1: A Meki menő?!

Az utolsó szempont egyfajta bónusz, és talán ma már nem is feltétlenül releváns – egy Budapest jellegű helyszínen főleg nem. Mindig eszembe jut ilyenkor azonban, hogy a szülővárosomban csak néhány éve nyílt az első McDonald’s étterem (pedig egy 100 ezer lakosú helyszínről van szó), így megnyitás előtt az emberek többsége rendkívül büszkén mesélte ha a szomszédos városokban mekizett, majd a megnyitást követően tömegek lepték el a gyorséttermet, a Meki pedig egy központi találkozási helyként is működött csoportok és baráti társaságok számára. Amint utaltam rá, ez a szempont kevésbé van jelen nagyvárosokban (mivel mindenhol van már Meki, egyáltalán nem különleges ott enni, sőt, egyesek kissé kínosan is nézhetnek rád mert ilyeneket eszel), de ahol kisebb a kitettség, ott nagyobb különlegességként jelenik meg, egyesek számára egyfajta pozitív nyugati szimbólumként működve, másokban nosztalgikus érzéseket keltve, vagy egyszerűen kíváncsiságot ébresztve.

Bár még érvek sokasága kerülhetne szóba, a cikk végén már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy Ti hogyan viszonyultok a Mekihez, illetve milyen tényezők miatt imádjátok vagy épp utáljátok a láncot?

Kiemelt fotó forrása: CNN 

süti beállítások módosítása