Reaktor

Utazás Amerikába 3. rész - New York 3 nap alatt

b023b625-142e-4606-a508-83eac26d3a37.jpeg

Amerikai cikksorozatom harmadik részében azokat a kihagyhatatlan látni- (és enni)valókat szeretném bemutatni, amelyeket mindenképp érdemes az útitervbe illeszteni, még akkor is, ha csak 3 napunk van a városban. Lesz szó örök klasszikusokról, de izgalmas újdonságokról is, hiszen New York egy folyamatosan változó és pezsgő metropolisz, ahol szerintem még egy több hónapos nyaralás sem lenne elég, hogy mindent felfedezzünk. Összeállítottam egy részletes, 3 napos útitervet, ami tökéletes ha csak egy rövid látogatásra van időnk, de közben meg szeretnénk tapasztalni a teljes New York-i életérzést. 

1. nap

Az első nap mindig nagyon izgalmas, hiszen ekkor általában az emberek a legnagyobb kedvenceikkel kezdik, de érdemes előre megtervezni a sorrendet, mert egyes helyek korábban zárnak mint gondolnánk, illetve sajnos a tömeggel és a sorbanállással is számolnunk kell. Mivel Manhattan hatalmas - sokkal nagyobb mint azt előre gondoltam - ezért én városrészek szerint osztottam be a napjaimat, hogy ne kelljen túl sok időt a metrón tölteni.  

A West Village az egyik legtökéletesebb kezdés, hiszen a kis kávézók, reggeliző helyek, és a klasszikus háború előtti épületek páratlan New York-i hangulattal bírnak. Igyunk egy kávét, és próbáljuk ki az egyik tipikus bagelezőt - hiszen kelleni fog az energia. Egy kis séta után ellátogathatunk a Washington Square Park-hoz, ahol mindig nagy a nyüzsgés, és a szökőkút valamint a boltív is ismerős lehet a New York-ban játszódó filmekből és sorozatokból.  

Ha tovább haladunk észak felé, akkor útba ejthetjük a Flatiron épületét, ami szintén egy nagyon ikonikus helyszín - bár jelenleg felújítás alatt van a homlokzata. A környéken rengeteg kis- és nagy üzlet, étterem, és piac van, hiszen Manhattan szívében sétálunk éppen, így ha szeretnénk egy kis pihenőt a sok sétából, akkor itt bőven van lehetőség a feltöltődésre. A Flatirontól kb. 10 blokknyira, északra található az Empire State Building, ami tényleg hihetetlenül impozáns, és a város szinte minden pontjából látszik, de - véleményem szerint - a legjobb kilátás New Yorkra nem innen nyílik.  

A város nyugati részén, Chelsea-ben található az un. Hudson Yards, ami egy viszonylag új felhőkarcoló komplexum kvázi, lakásokkal, irodákkal, és boltokkal, ahol tényleg szinte mindent megtalál az ember. A The Edge kilátóterasz, a századik emeleten található (hihetetlen belegondolni), és tiszta üvegfalakon keresztül csodálhatjuk meg a várost. Nekem azért ez volt a kedvencem a felhőkarcolók kilátásai közül, mert itt tényleg egész New York látszik, az ikonikus Empire State Buildinggel egyetemben. 

A nap ezen pontján már rengeteg séta van a hátunk mögött (bár a metró mindig jó opció, hiszen szinte bárhol találunk közeli megállót) így érdemes beiktatni egy kis pihenőt. Ahogy Manhattan-ben mindenhol, ezen a környéken is hemzsegnek a finomabbnál finomabb éttermek, így mindenképp azt ajánlom, hogy próbáljunk ki valami újdonságot ha már itt vagyunk.  

Kora este nagyon hangulatos a Times Square és környéke, de ide csak akkor menjünk ha tényleg bírjuk a tömeget, mert ez a turisták egyik kedvenc célpontja. Rengeteg színház található itt, így ha van kedvünk, egy előadással is zárhatjuk az estét a Broadway-en. 

67bd4e38-377a-400c-b2b5-024644ad9301.jpeg

2. nap

Miután tegnap lejártuk a lábunkat, ezért a második napot érdemes egy kicsit lassabb tempóban indítani, hogy meglegyen az egyensúly. Napindítóként kezdhetünk egy reggelivel Manhattan déli részén, SoHo, a Wall Street, vagy a World Trade Center környékén. A szeptember 11.-es terrortámadás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű az egyik legkülönlegesebb, legfélelmetesebb és egyben legelképesztőbb látvány amit a városban láthatunk. 

Innen egy kis sétával eljutunk a kikötőhöz, ahonnan ingyenes kompok járnak (30 percenként) Staten Island-ra. A kompról látszik Manhattan látképe, a felhőkarcolók, és a Szabadságszobor is. Ha nem szeretnénk időt szánni, hogy ténylegesen felmenjünk a szoborhoz, vagy a szigethez, akkor ez egy jó - és ingyenes - alternatíva, hogy közelebbről is szemügyre vegyük azt.  

Staten Island-en a kikötő mellett üzletek és éttermek találhatóak, de akár rögtön vissza is indulhatunk ha inkább a belvárosban időznénk, hiszen az utazás mindössze kb. 15-20 percet vesz igénybe. A kikötőből mellett van egy metróállomás is, illetve buszra is szállhatunk amivel könnyen eljuthatunk következő állomásunkhoz, Manhattan keleti részéhez. Chinatown és Little Italy mind olyan környékek, amelyek tökéletesek egy ebédhez, és egy kis sétához. Nekem nagy kedvencem volt Little Italy, mert itt jó áron kapunk igazi autentikus olasz ételeket, az emberek nagyon kedvesek, és szuper hangulat volt az utcákon. 

Innen elmehetünk az Upper East Side-ra, ami meglepően messze van egyébként, kb. fél óra busszal. A Park Avenue és a Madison Avenue üzletei és épületei számomra elképesztőek voltak, viszont pont emiatt is kell számolnunk jóval magasabb árakkal. Ezen a környéken nem érdemes beülni éttermekbe vagy bárokba ha olcsón szeretnénk kihozni az utazást.  

A nap befejezéseként ellátogathatunk a Rockefeller Center-hez, ami nekem - egy igazi Reszkessetek betörők rajongónak - pluszban hatalmas élmény volt. :) A környéken rengeteg tetőterasz és bár található, így ha van kedvünk egy ital és kilátás kombinációhoz, a második nap estéje tökéletesen alkalmas erre. (Azzal számoljunk, hogy egy koktélt 16 dollár alatt szinte sehol nem kapunk itt.)

4e799620-76d4-4447-b8b8-de8344e4af4d.jpeg

3. nap

Utolsó napunkon a város északi felébe szeretném kalauzolni az utazókat, hiszen a Central Park és környéke abszolút kihagyhatatlan. A Szex és New York című sorozatból ismert Magnolia Bakery-nél kezdhetünk egy finom muffinnal, majd nyakunkba vehetjük a parkot, ahol akár biciklit is bérelhetünk, ha szeretnénk körbejárni az egészet. (Ez is hatalmas, mint itt minden.) 

Ha már itt vagyunk és szeretünk múzeumozni, akkor a MET, vagy a Natural History Museum remek opció lehet, viszont arra figyeljünk, hogy ide előre időpontot kell foglalni/jegyet venni, hiszen ezek szintén nagyon népszerűek turista berkekben. A múzeumok hatalmasak, ezért biztosan elidőzünk majd itt, így érdemes pár órát rászámolni egy látogatásra. 

A filmekből és könyvekből ismerős lehet a Plaza Hotel, ami New York egyik legimpozánsabb hotele, és bár egy délutáni teára bárki benézhet, igen borsos árat kérnek érte. Az előtérbe azért bemehetünk ingyen is, amit mindenképp csak ajánlani tudok, hiszen valóban hihetetlenül gyönyörű. Innen tehetünk egy sétát a 5th Avenue-n, ahol az összes luxusmárka megtalálható, de a babérokat a St. Patrick’s Cathedral aratja le.

Ha még van egy kis időnk, és a lábunk is bírja még,  akkor tehetünk egy sétát az Upper West Side-on, ami nagyon hangulatos, hiszen itt szinte minden utcában a klasszikus, tűzlépcsős épületek fogadnak, apró éttermekkel, és páratlan hangulattal. Nehéz abbahagyni a listát, hiszen annyi izgalmas része van a városnak (például Brooklyn és a Brooklyn híd is ilyenek), de úgy gondolom a 3 napos expressz utazásnak most itt a vége.

Sorozatom következő részében olyan apró, de hasznos tippekkel fogok szolgálni, amelyek sokkal könnyebbé tehetik a kintlétet. Metró, belépők, kedvezmények, és még sok egyéb hasznos infó, amivel olcsóbban és fejfájás nélkül hozhatjuk ki a Manhattan-ben töltött napokat. 

süti beállítások módosítása