Reaktor

Ha még nincs programod hétvégére - irány Tusnádfürdő!

 

tusv27.jpg

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén egyszerűen Tusványos, 2 év kényszerpihenő után ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A legkedveltebb magyar bandák koncertjeivel, vitákkal, vetélkedőkkel, táncházzal és minden elképzelhető programmal várják az idelátogatókat július 19-24. között.

tusvanyos.jpg(kép forrása: határok-nelkul.com)

Az első szabadegyetemet 1990-ben szervezték meg először az erdélyi fiatalok a Fidesszel karöltve. Akkor még Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor néven, de a két környező település (Tusnádfürdő és Bálványos) nevének összefonódásából hamar megszületett az azóta mindenhol elterjedt elnevezés: Tusványos. Az erdélyi fiatalság akkori célja a mai napig meghatározza a fesztivál jellegét: a határon túli és az anyaországbeli fiatalok találkozópontja, ahol ismertségeket köthetnek és kötetlen hangulatban beszélhetnek az aktuális politikai, gazdasági és kulturális eseményekről. A szakmai programokat koncertekkel tarkították, tarkítják. A szervezőknek fontos, hogy megőrizzék az eredeti célokat, noha évről évre nagyobb érdeklődést vált ki a szabadegyetem és emberek tízezrei rohamozzák meg Tusnádfürdőt ezekben a napokban. 

294453991_10159051407055823_6929639673900964330_n.jpg(kép forrása: maszol.ro)

A koronavírus járvány miatt idén 2 év kihagyás után szervezik meg ismét a fesztivált. A szervezők idén is maradtak a jól bevált receptnél: politikusok, gazdasági szereplők, olimpikonok, zenészek legjava, több száz érdekes program, kitelepült szervezetek és persze bulik. 

Mik is azok a konkrét programok, amiért érdemes megtenni az utat Tusnádfürdőre? A szakmai beszélgetések között mazsolázgatva feltűnik, hogy rengeteg program foglalkozik a háború, a válságkezelés és a nemzetpolitika különböző aspektusaival. Kárpát-medence legjobb szakemberei igyekeznek ezeken az eseményeken választ adni korunk legégetőbb kérdéseire, más kontextusba helyezni ezeket a problémákat. Azok se ijedjenek meg, akik nem érzik magukat otthonosan a közélet témáiban, a több száz beszélgetés között nem egy akad, ami sportról, könyvekről vagy hitről szól.

A kisgyermekes családok se hagyják otthon a gyerkőcöket, hiszen különböző kézműves programokkal, játékokkal és felolvasással készülnek a legifjabb fesztiválozók számára.

A fesztiválhangulatért a táncházak, a stand up-ok, a kvízek és a vetélkedők felelősek.

Tusványoson az esték sem unalmasak: Bagossy Brothers Company, Tankcsapda, Margaret Island, Blahalouisiana koncertek, hogy csak a legismertebbeket említsük. Ezek után a dj-k segítenek abban, hogy a zene és az éneklés távol tartsa a medvéket.

tusnad1.jpg(kép forrása: szekelyfoldiinfo.ro)

Ha mindez nem lenne elég, minden nap 16 óráig ingyenes a belépés a szabadegyetemre, 16 óra után pedig 30 lej (kb. 2400 Ft). A heti belépő ára is csak 120 lej. Az ottani áraktól sem fogunk hanyatt esni, biztosak lehetünk abban, hogy nem a szokásos ,,fesztivál árakon" ihatunk egy hideg fröccsöt.

Nincs is más hátra, mint szólni a családnak vagy a barátoknak, vonatjegyet venni vagy megtankolni az autót és megindulni Tusnádfürdő felé, ahol valószínűleg a nyár legjobb és legolcsóbb bulija vár ránk.

(borítókép forrása: tusvanyos.ro)

süti beállítások módosítása