Reaktor

Így osszuk be ügyesen az időnket!
Az idő olyan, mint a vonzerő. Az embernek sosincs annyi, mint amennyit gondol. /Khaled Hosseini/

nyitókép: /exploringyourmind.com/

Kütyüink fogságában gyakran érezzük úgy, hogy elszállt az idő, és még el sem kezdtük fontosabb teendőinket. Éppen ezért összegyűjtöttem saját és mások tapasztalatait, tippjeit, hogy proaktívan tudjuk tölteni az időnket a Földnek nevezett sárgolyón.

Mit tegyünk?

Számos apró trükk van, ami segít minket a helyes időmenedzsment felé. Az első és legrelevánsabb lépés egy rutin, egy terv kialakítása, ez az időbeosztás kvintesszenciája.

A híres kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson egyenesen azt állítja, rutin nélkül nem lehet élni.

Legyen egy időpont, mikor fekszünk, és mikor kelünk (ezekhez igyekezzünk ragaszkodni, a szervezetünknek az az előnyös, ha nagyjából változatlan a fekvési és a kelési időpont), mit fogunk enni, csinálni! Fontos, mit csinálunk először és utoljára; én olvasással szeretem indítani és zárni a napot, reggel általában valami komolyabbat szoktam „fogyasztani” (jelenleg Az Isten Ábécéje c. könyvet Francis S. Collinstól), míg este egy könnyedebb, olvasmányos művet, de mindenkinek más praktika válik be – egyet nem érdemes, telefont és más elektronikai eszközt használni a lefekvés előtti két órában.

Apropó, telefon: nagyon jól hangzik a gondolat, hogy zárjuk ki az életünkből a telefonunkat, laptopunkat, tegyük őket arrébb, ignoráljuk az eszközt és a rájuk érkező értesítéseket egyaránt – azonban ez legtöbbünknek nem megvalósítható célkitűzés, sajnos olykor szinte mindannyian görgetjük feleslegesen a közösségi médiát. Amit szoktam tenni, hogy a hasztalan Instagramon vagy Facebookon töltött időt akkor „lövöm el”, amikor mást amúgy sem tudok vagy szeretek csinálni – például tömegközlekedésen, ha éppen héven zötykölődöm vagy Pesten utazom, és tízpercenként átszállok, így egyébként sem tudnék belekezdeni fontos dolgokba, ezáltal máshol már jobban tudom hanyagolni ezek használatát.

Ha rengeteg feladat van kitűzve egy napra, akkor próbáljunk meg minden egyes teendőt egyben, de legalábbis kevés megszakítással elvégezni, így gyorsabban végzünk. Miért? Lássunk egy példát; van négy, egyenként egy-egy órás feladat, ahol a szünetek mindig tíz percesek – ezt többféleképpen tudjuk elvégezni: ha egyhuzamban elvégezzük külön a négy feladatot, és köztük tartunk tíz perc szünidőt, négy és fél óra alatt meg is vagyunk. Ellenben, ha csak húsz-húsz perces munka-etapokra vesszük rá magunkat, és közöttük ugyanúgy szüneteket tartunk (tehát húsz perc munka – tíz perc pihenő – húsz perc munka – tíz perc pihenő…), akkor ez már hat és fél óra, a különbség a két metódus között két óra! De ha a második esetben csak öt perces szünetekkel számolok, mert evidens, hogy rövidebb munkaszakaszok esetében rövidebb megállásokra van szükség, még az is meghaladja az öt órát! A hangsúly itt tehát a – sokszor rendkívül hasznos és szükséges – szüneteken van.

Mit ne tegyünk?

Ahogy henyélni, úgy túlhajszolni se akarjuk magunkat – előbbi elégedetlenséget és önbizalomhiányt okoz, utóbbi hosszú távon kiégéshez vezet. A túlhajszolás egyik oka vagy éppen következménye a manapság igen népszerű multitasking – a multitaszkolás azt jelenti, hogy egyszerre több dolgot csinálunk: szinte mindig elkerülendő, az agyunk egyszerre egy dologra tud maximálisan koncentrálni, így ez a minőség rovására megy. Két fizikai vagy két mentális teendőt soha ne végezzünk egyszerre! Kivételt képez egy mentális és egy monoton, megszokott fizikai tevékenység fúziója; például futás közben podcastet hallgatni remek ötlet.

Ne gondoljuk továbbá, hogy egy-egy alkalmazás letöltésével már le is csökkentettük a telefonhasználat idejét, ezáltal megnövelve a hatékony idő hosszát. Nekem nem sokat segített például olyan alkalmazások használata, melyek a telefon használatának idejét mérik. Rengeteg alkalmazás van, amelyik a telefonon töltött időt jelzi (Quality Time, YourHour), ahogy listakészítő, teendőket összeíró alkalmazásból (Trello) vagy módszerből (Eisenhower-mátrix) sincsen hiány – ezek segíthetnek, de a jó időbeosztás és rutin csak belső motivációból fakadhat.

Mindannyiunknak más-más praktikák és megoldások segítenek e témában, a lényeg és a cél viszont ugyanaz: foglalkozzunk kevesebbet a telefonunkkal kevesebbet, többet egymással és a hasznos feladatokkal!

süti beállítások módosítása