Reaktor

Virtuális bankkártyák 2. rész: Hogyan fizess okosórával?

Cikksorozatunk első részében részleteztük az okostelefonnal történő fizetési lehetőségeket, azonban most az okosórák felé vesszük az irányt. 

Amennyiben már van okosóránk, mire van szükségünk ahhoz, hogy fizetésre is tudjuk használni? 

Első körben az okosórának integrált NFC funkcióval kell rendelkeznie, emellett támogatnia kell a virtuális bankkártyás fizetési funkciót. Ez amiatt fontos, mert  sajnos nem mindegyik okosóra felel meg mindkét kritériumnak. 

Milyen okosórás fizetési rendszerekkel találkozhatunk?

Google Pay

Az egyik legelterjedtebb okoseszközökön futó operációs rendszer az Android, amelyhez a Google a Google Pay fizetési megoldást nyújtja. Ez a szolgáltatás támogatja az NFC (Near-Field Communication) egyszerű érintkezésmentes információ-megosztást, amellyel könnyedén lehet az online tranzakciókat végezni okosórán keresztül.

A K&H Bank és az MKB Bank ügyfeleinek elérhető a Google Pay, amennyiben legalább Android 5.0-t futtató készüléke van valakinek. Az azonnali fizetéshez csak digitalizálni kell a bankkártyát, amelyet a mobilbankban lehet megtenni.

Ha NFC-képes okosórája van valakinek vagy az aktivitásmérő támogatja a Google Payt, akkor azon megnyitva az alkalmazást, könnyen lehet párosítani a mobiltelefont és a bankkártyát. Ezután már lehet is használni az érintésmentes fizetést. 

Egymás után maximum 3 darab 15 000 Ft alatti tranzakció végezhető az okoseszköz feloldása nélkül. Ha nagyobb összegről lenne szó, akkor fel kell hozzá oldani a képernyőt. Az adatvédelemre kiemelt hangsúlyt fordítanak, így a szokatlan fizetési alkalmak esetén különböző hitelesítési folyamatok lépnek életbe.

Mindezeken túl arra is van lehetőség a Google Pay által, hogy a tranzakciós történet visszanézhető legyen a Google térképen.

Apple Pay

Az Apple Pay fizetési szolgáltatással nagyon könnyen fizethetnek az iphone-osok és az Apple watch-osok. Magyarországon az Apple Pay a legrégebben elérhető, banktól vagy pénzintézettől független okosfizetési megoldás. Minden olyan iOS készüléken megtalálható, amelyek Touch ID vagy Face ID funkcióval rendelkeznek.

 Az Apple Payhez is internetbankon keresztül érhető el a legegyszerűbben, ahol a virtuális bankkártyák alatt az „Add to Apple Wallet" gomb megnyomásával indul a bankkártya digitalizálásának folyamata. Ha mindez sikerült, akkor lehet is használni az okosórával történő fizetést.,

Xiaomi Pay

2022. április 5-től a magyarországi bankok közül a K&H vezette be a Xiaomi okosórával történő fizetés lehetőségét.

A Xiaomi Pay használatához szükséges egy internetes vásárláshoz rögzített telefonszám, egy Xiaomi Pay-re alkalmas okosóra, a Zepp Life/Mi Fitness alkalmazás és egy K&H Mastercard bankkártya. Az appon keresztül lehet digitalizálni a bankkártyát, majd lehet is egyből használni az okosórás fizetési módot.

Garmin Pay

Már 2021 szeptemberétől elérhető a K&H Banknál a Garmin Pay szolgáltatás

 A Garmin Pay egy okosórákba integrált fizetési megoldás, amely csak a Garmin márkájú okosórákon nyújt lehetőséget érintésmentes (NFC) tranzakciók elvégzésére, illetve a POS és ATM-termináloknál. Az NFC képes Garmin okosórához egy K&H Mastercard vagy Maestro bankkártya szükséges, amelyet a Garmin Connect alkalmazáson keresztül kell digitalizálni.  

A Garmin Pay aktiválása során szükség lesz egy 4 jegyű PIN kódra is, amelyet két esetben kérnek: ha valaki leveszi, majd felveszi a karórát, illetve ha két fizetés között eltelt 24 óra, így fokozva a biztonságot. Az okosórákban egy elkülönített chip tárolja a kártyaszámhoz rendelt token titkosított változatát, más Garmin alkalmazás nem fér hozzá, vásárlás során pedig a kereskedő sem jut hozzá a kártyaszámhoz.

Samsung Pay

A Samsung Pay újdonság az NFC-fizetések terén, jelenleg a MasterCard és a Curve pénzügyi platform együttműködésében működik. Ez (ellentétben például a Revolut kártyával) nem kínál külön fiókot, de lehetővé teszi több bank számláinak kombinálását. Európán belül jelenleg csak az Egyesült Királyságban működik. 

Huawei Pay

A Huawei Pay sem használható jelenleg Magyarországon és csak a kínai Union Pay kibocsátó kártyáival működik, amely Európában még nem annyira érhető el, csak virtuális kártyakibocsátóként működik (kínai turisták és kereskedők használják). Az Európai Unión belül a kereskedők és az ATM-ek kb. 60%-a fogadja el az Union Pay kártyákat.

Mi Pay

A Huawei Pay-hez hasonlóan a Mi Pay is Kínából származik, és csak ott használható. Szintén az Union Pay kártyáival működik. Kínán kívül pedig csak Indiában érhető el. Az Európában értékesített telefonokon a funkció megtalálható, de a Mi Pay Európában nem működik.

Fitbit Pay

A Fitbit Payt a világ egyik legnagyobb okosóra-gyártója fejlesztett ki. A Fitbit Pay működik Magyarországon, de csak a független pénzügyi szolgáltatók kártyáival. 2019-ben a Google felvásárolta ezt a szolgáltatást.

Ha valaki rendelkezik Revolut, TransferWise, Bunq vagy Curve fiókkal, akkor tudja használni a Fitbit Pay szolgáltatást.

 

süti beállítások módosítása