Reaktor

Tárlat a nappaliban - magyar virtuális kiállítás ajánlónk

Nem csak az alkotóknak, de a művészet fogyasztóinak is néha ihletre van szüksége. Ahogy néha ránk tör a vágy egy jó hamburger vagy egy hideg limonádé iránt, úgy - velem legalábbis - gyakran megesik, hogy ülök a trolin és eszembe jut, hogy "olyan rég voltam már múzeumban... megnéznék egy szép gyűjteményt". Biztos vagyok benne, hogy a suta párhuzam ellenére sokan azonosultak velem: ez a cikk nekik szól. Lássunk pár csodálatos tárlatot, amit online tekinthetünk meg - bárhol, bármikor.

1. Mobilon a metszetkirály - Dürer kiállítás

A Szépművészeti Múzeum "Dürer - Feketén-Fehéren" című kiállítása talán az egyik legszebb gyűjtemény, melyet virtuálisan is megtekinthetünk. Az 1471-ben született művész munkáit a múzeum munkatársai egy elegáns, letisztult platformra rendezték. A fizikai kiállítások esetében megszokott rövid szövegek a képek mellett itt is megtalálhatók, a szokásos folyosós vezetés helyett pedig jól konstruált szimbólumrendszer terel minket végig a képek között. Több kategóriában is böngészhetünk, kezdve a Mária élete-tárlattól a vasmaratás technikáján át egészen a portrémunkákig. Különlegességekkel is találkozhatunk, hiszen nem sok kiállításnak van saját blokkja "A Rinocérosz" címmel.

16746.jpg

2. Röpvarázs - Fény Az Éjszakában gyűjtemény

Ha nincs egy egész óránk egy kiállítás megtekintésére, a Magyar Nemzeti Múzeum "Fény Az Éjszakában" című virtuális oldala nekünk készült. A tárlat a műfény nélküli fényképezés korai alkotásain keresztül mutatja be az éjszakai Budapestet. A korszak a hordozható fényképezőgépek elterjedésének hajnala volt, így addig soha nem látott módon tudták az első fotóművészek dokumentálni az éjjeli fővárost. A múzeum Történeti Fényképtára igazán lenyűgöző gyűjteményt állított össze, ami díjmentesen várja látogatóit - akár a buszon ülve is.

91969755_2445521848813361_3075808019775225856_n.jpg

3. Aki a sétát hiányolja... - Magyarországi művészet 1600 és 1800 között

Akinek virtuális kilométer hiánya lenne, és vágyik a múzeumokban lévő sétálgatós feelingre, annak jó hírem van: a Szépművészeti Múzeum "Magyarországi művészet 1600 és 1800 között" című tárlata a fizikai termek közötti folyosókat is láttatja, a padlón elhelyezett checkpointok segítségével pedig olyan érzésünk lesz, mintha tényleg ott sétálnánk. A korszak magyar művészeinek alkotásait szemlélve bepillantást nyerhetünk a korabeli arisztokrácia mindennapjaiba -  igényeibe, kívánságaiba - , de azt is megérezhetjük, milyen hangulat és érzések hatották át az alkotókat abban a korszakban.

2229_1050.jpg

 

4. Elegancia mesterfokon - Változatok a realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig

A Magyar Nemzeti Galéria és a  Szépművészeti Múzeum Digitális Múzeum programja keretében valósult meg a  Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás virtuális kiállítótere. Az összefogás társadalmi szerepű is: a galériák egyetértenek abban, hogy a művészet közkincs, és legnagyobb művészeink munkái mindenki számára elérhetőek kell hogy legyenek. Mégpedig a múzeumokat idéző elegáns, szép, kecses formavilággal. 

Ez a gyűjtemény is hasonló, mint az előbbi: pár gombnyomással a tényleges folyosókat láthatjuk. A bal egérgombbal forgathatóak a szobák, a vezetősoron léptetve szobát válthatunk, a fehér transzparens buborékok segítségével pedig ráközelíthetünk a konkrét képekre.

intro_img_v2p0.jpg

 

5. A varázsló halála - Csáth*

Ha valakinek a szíve inkább az irodalom, mint a festészet felé húz, több online kiállítás is foglalkozik magyar írók és költők munkáival - fényképeken és fennmaradt dokumentumokon keresztül.  A tárlat látványvilága egy pesti bérház lépcsőházát idézi, és körülbelül ugyanazokkal az egérgombokkal lehet navigálni virtuális önmagunkat a képek és jegyzetek, idézetek között. A statikus objektumok mellett, kihasználva a számítógép adta lehetőségeket, elrejtettek pár filmrészletet is, ezekre is érdemes rákattintani a teljes élményért.

capture_1.JPG

 

 

süti beállítások módosítása