Reaktor

A kerti zuhany tanulsága

Emlékszünk még 2019-re? Nem volt rossz év, mi? 2020 sem volt, akkor még nem jött a pofon. Augusztus elején mintha egy tavaszi kilengés lett volna a COVID, tele volt a strand, olcsó volt a benzin. Olcsó volt minden. 2014-től kezdve volt 7 bő évünk. Mire pazaroltuk? Van, aki vett használt Mustangot a legkisebb motorral. Tudom, mert állandóan szembe jönnek. Egészségükre, megérdemlik, mind megérdemeljük.

2605_w_1.jpg

Dekadensek voltunk. Nem annyira, mint a Nyugat, nem választottunk zsírkrétával Égbőlpottyant meséket kissé bosszúszomjasan valósággá tenni akaró zöld bölcsészpártokat a fejünk fölé, de nem is használtuk fel annak a sok extra pénznek egy részét, ami miatt drága lett a Balaton, most, hogy nem hogy nem viszünk hűtőtáskát a strandra, hogy inkább érintéssel fizessünk a bárban (nem büfé!) hanem szállodában szállunk meg, és felvertük az ingatlanárakat több száz százalékkal a tó körül a múlt évtized keserű kezdete óta, amikor az emberhez hozzávágták a téliesített kockaházakat északi parti panorámával.

Lett pénzünk.

Amennyi pénzt elmulattunk a 7 bő évben, csak kerülhetett volna a kertbe egy fekete hordó zuhanyrózsával és - skandináv vérünktől függően - paravánnal. Amivel lehet nyáron zuhanyozni. Olyankor nem megy a gázbojler, vagy a gázerőművel hajtott villanybojler. Nem kerül annyiba, mint egy napkollektor a házra. Még annyi se jön ki belőle, hogy körbeálványozzák a házat, nem hogy új szigetelést kapjon. Egy elképesztően olcsó, megújuló energia beruházás, ami - ha minden Joule aranyat ér - egy nyár alatt megtérül, és onnan tisztán termel.

Nem kellett. Nem hajoltunk le érte. Olcsó volt az energia, ha nem is voltunk iPhoneban mérve Ausztria. A Rezsicsökkentés is hibás, természetesen, kapjon levegőt az is, aki idáig olvasott ökölbe szorított kézzel, amiért azt mertem állítani, hogy 2019 jó év volt. O1G meg minden, maradj velem bátya. Beszéljünk inkább a németekről.

Akik - vásárlóerejüknek köszönhetően - jóval dekandensebbek voltak nálunk. Legyenek ők a kanári a szénbányában. Egy hajóban vagyunk, még ha kevesebb fizetésért kettővel alacsonyabb osztályon, és - jelenleg - kissé kevésbé kiszolgáltatva Moszkva kedélyének energetikai szempontból. Ami rájuk vár, attól mi sem vagyunk függetlenek, és a gazdaságunk ráutaltsága még nem is került szóba. Aki dühös rájuk, talán kárörvend most, a bölcs hallgat, ahogy szokott. Csak az nevessen, akinél most is áll a kertben a fekete hordó!

Villany leó

Berlin elkezdi kikapcsolni a történelmi emlékműveit megvilágító reflektorokat
A városvezetés így próbál energiát megtakarítani az orosz gázhiány miatt.

- Mandiner

Moszkva stratégiája - Dmitri Alperovitch és a józan ész szerint - hogy Európa téli gázkitettségét maximalizálja: télen Európának mindenhonnan kell a gáz. LNG, vezeték és tározó összeadva szolgálja ki a fogyasztást. Nem csak fűt, hanem áramot termel és az ipar is használja.

Amennyiben a tárolók nincsenek feltöltve, izzadhat Európa - és első sorban a németek - feje. Ez olyan alkupozíció, ami a jelenlegi, szankcióknak köszönhetően Oroszország ölébe kényszerített kevesebb gázt és olajat exportálok nagyobb profitért szituációnál is egy fokkal jobb.

Németország ezt tudja: hiába van nyár, hiába lenne most a legkevesebb szükség energiára, a tározókat tölteni kell. Most van a szezonja. Márpedig oda csak az mehet, amit nem fogyasztanak el az erőművek, a bojlerek. Még a melegvizet előállító háztartási gázfogyasztók is kiveszik a részüket minden nap, hiába van pokoli kánikula:

tarozo.png

Amikor a közvilágítást kell visszafogni augusztusban, hogy ezzel is több gáz mehessen a tározókba, akkor tagadhatatlan, hogy krízis van. Oroszország az Északi Áramlat 1-en annyit küld, hogy ne roppanjon meg Németország, de annyit nem, hogy félre is tudjon tenni.

Minden egyes kerti zuhany, minden megspórolt köbméter melegvíz olyan gázt takarít meg, ami mehetne a tározókba. Az egyénnek és a nemzetnek is win. Win-win. Elférne még 10 millió német háztartásban, gáz és villanybojler helyett, hogy a megspórolt földgáz inkább télre legyen elraktározva? Elférne itthon is 1 millió? Későn ébred a német társadalom, és későn ébredünk mi is. Panaszokat hallok, estefelé szabadban zuhanyozókat nem. Még nem. A fekete hordó értéke ha idén nem is, jövő nyáron óriási lesz.

A víz felmelegítése középiskolás fizika: bele kell tenni a Joulet, definíció szerint, nincs levágható kanyar, nincs mese. Nem lehet hatékonyabbá tenni a folyamatot, mint a 25 éves mélyhűtőt lecserélni, vagy LED-es izzókat betekerni mindenhová. Egy fekete hordó a kertben óriási megtakarítás, mindenkinek.

Nálam, ahol a fűtés fa, a villanyáram fogyasztás 2/3-át adja a bojler. Kapcsolt áram, és csak 3-4 hónapban segítene a kerti zuhany, de számoljuk a kilowattot HORROR áron, és kijön belőle jópár liter benzin. Jövő nyári áron. Merünk becsülni, hogy az mit takar majd?

Gázfogyasztók nézzék meg a nyári derekán fogyasztást: az a melegvíz. Abba a legnagyobbat a fürdésre használt harap bele, főleg ha van mosogatógép, akkor tényleg csak a tisztálkodás fogyaszt a hőveszteségen felül (átfolyós esetén nyilván az nulla). Nem, a gáztűzhely - kényszeres befőzőkön kívül - elhanyagolható, mert ott annyi vizet melegítünk, ami egy kád hideg csapvizet a legnagyobb lábassal mérve is csak kevésbé hideg csapvízzé tenne. Kultúrnép vagyunk 1100 éve, nem fogunk a fürdésből visszavenni, nincs ezzel semmi baj. A fekete hordó ingyen csinál melegvizet!

Aki teheti, ne maradjon le róla! A legjobb idei befektetésem egy köbméteres esővízgyűjtő volt.

süti beállítások módosítása