Reaktor

Kisokos kezdő egyetemistáknak I. - kollégiumi tanácsok

Egyetemet kezdeni izgalmas és jó feladat, de bizonyos értelemben elég kaotikus. Nehéz a középiskolai környezet után belekezdeni valami olyanba, ahol tényleg rendesen utána kell járni a dolgoknak, és ha egy határidőről egyszer lemaradsz... akkor kimaradsz. Mutatunk pár fontos pontot, amit mindenképp nézzetek meg a saját egyetemeteken, és véssetek be a naptárba!

Cikksorozatunk első részében a kollégiumokról lesz szó.

pexels-cottonbro-4769485.jpg

 

Azért ez az első, mert az ide való jelentkezési határidő többnyire a legkorábbi adminisztratív időpont, hiszen a szorgalmi időszakot megelőző héten, az un. regisztrációs héten sokakat már el kell helyezni a kollégiumokban. Sok helyen már nyár közepén indul a jelentkezés, és hamar le is zárul. Fontos, hogy az elsősöket nem úgy rangsorolják a kollégiumi helyeken, mint a felsőbb éveseket. 

Míg utóbbiak főleg tanulmányi alapon kerülnek be, ilyen eredménye egyetemről elsősöknek még értelemszerűen nincsen. Ekkor többféle eljárás létezik: vagy középiskolai tanulmányi eredményeket kérnek be, vagy szociális alapon kérhetitek a felvételt. Egyszerre mindenképpen érdemes több koliba jelentkezni, intézményen belül ugyanis a kollégiumoknak egységes rendszere van (pl.: Műszakisoknak a KEFIR), amiben a felelősök azonnal látják, ha az első helyre bejutsz, a további megjelölt helyekre már repülhet is pár boldog várólistás. Így nem foglalsz helyet feleslegesen a listákon, ellenben nagyobb valószínűséggel jutsz kényelmes ágyhoz szeptemberben.

Mindenképpen érdemes a saját szakod vagy karod koliját megjelölni első helyen (ha van ilyen), hiszen sokkal könnyebb lesz majd év közben a szaktársaidat zh előtti éjjel pizsamában zaklatni a szomszédban, mint “elbuszozni” hozzájuk. Akkor se ijedj meg, ha azt hallottad, nagy a verseny az ottani helyekért, egy jelölést mindenképpen megér.

Egyes kolik bár egyetemi karokhoz kötődnek, inkább csak preferálják az ottani tanulókat, de kevesen tudják, hogy van hozzájuk "idegenlégiós" felvételi. Ezt kérvényezni kell, és jellemzően kérik benne a szobatársak nevét, akik mellé költözni szeretnél. Szükséges tehát ekkor olyan haver mellé társulni, aki a preferált területen tanul, mert nem nagy az esélye három idegenlégiósnak egy szobában. Ennek a kérvénynek sokkal korábbi a leadási határideje, ezért erre különösen figyelni kell, ha “kakukktojásként” csapódnál a pajtijaid szobájába. 

Minden egyetemnek van egy, jellemzően a Hallgatói Önkormányzat által delegált kollégiumi felelőse. Az ő e-mail címe nyilvános, és munkaköréből adódóan egész augusztusban a szállásolandó diákok ügyeivel és az épület felkészítésével van elfoglalva. Ebből látható, hogy egy türelmes figurát takar a titulus, aki azonban a hatodik-hetedik "hülye kérdésnél" megeshet, hogy nem lesz lágyszívű. Tehát mielőtt írnál neki, mindenképpen olvass el minden tájékoztatót, nehogy már a nulladik napon magadra haragítsd a szobák fura urát. Ellenben ha valami tényleg rendellenes van (az online rendszer nem engedi a kérelmed véglegesítését, nem szerepel sem a várólistán, sem a felvettek között a neptun kódod, stb.) akkor mindenképpen keresd meg, hiszen ő biztosan tudni fogja, mi a teendő. 

Elsősöknek sajnos nincs mindig szoba választási előjoga, ez a felsőéveseknél is a jobb tanulók vagy sport/közéleti tevékenységükkel kiemelkedő diákok kiváltsága. Nem is nagyon tudhatják még, melyik szoba hány csillagot kapna a hotelek listáján, de erre vannak kiskapuk. Ha ugyanis valahonnan (pl. gólyatábor) van egy felsőéves haverod, akinek van üres hely a szobájában, lehet csapódni. 

Nem kell elkeseredni akkor sem, ha a szobád maga a földi pokol, sajnos ez megesik. Itt két opció van: vagy fél évig nagyban tanulsz, hogy a kiemelkedő átlagoddal kérhess új zugot, vagy felújításba kezdesz a társaiddal, és fixen maradtok a helyeteken. Utóbbi esetben senkinek nem lesz "arca" elhappolni előletek a szint legmenőbb szobáját. Csak ne felejtsétek el a projektbe bevonni a koli felelőst és a gondnokot!

A magánkolik végtelen skálája szinte minden egyetemet felölel, választhatsz akár ilyen helyet is. Változóak a követelmények, de alapvetően három típust különítünk el: szakmai, szakmai-vallási, vagy bérleti alapú magánkollégiumokat. Szakmai jelleggel működő kolik szakterületek, vagy az interdiszciplinaritás elve köré szerveződhetnek. Nem minden esetben minősített szakkollégiumok, de mindkét esetben az átlagnál alacsonyabb havidíjért lakhatunk benne, cserébe az egyetemi szakmai követelményeken túl menő elvárásokkal kell szembenéznünk. Ha ez tetszik és belefér, ez a legjobb választás.  

Van, ahol ez kiegészül vallási vagy etnikai közösségi elvekkel, itt a szakmaisághoz erős közösségi szál is tartozik. Itt is kifoghatunk alacsonyabb árakat, főleg, mert kollégiumokon belül is vannak támogatási rendszerek. A bérleti alapú magánkolik nem várnak el semmilyen tanulmányi alapot vagy közösségi hovatartozást, viszont drágábbak, ellenben többnyire jó állapotúak, és nem vagy annyira egyedül és kiszolgáltatottan, mint egy albérletben. Na, meg jóval olcsóbb. 

Nagyon szorítunk minden leendő kolisnak! Ez életetek egyik legszebb időszaka...

... ha nem felejtitek el felcímkézni az ételeiteket a hűtőben. :) 

süti beállítások módosítása