Reaktor

Boros barangolások - Magyarország borrégiói, ajánlásokkal 

 

pexels-tim-mossholder-2339180.jpg

Ki ne szeretne nyáron a barátaival, családjával vagy a párjával borozni és beszélgetni a meleg, varázslatos naplementében? A nehéz döntés akkor jön, amikor ki kell találni, hogy mi legyen az úti cél. Nem könnyű választani Magyarország csodás borrégiói, borvidékei között, de nézzük meg, mit kínálnak ezek a borban gazdag tájak.

pinotboutique_exact1980w.jpgKép forrása: welovebalaton.hu

Balatoni borrégió

A Balatoni borrégió 6 borvidéket rejt magában, amik lefedik az egész Balaton területét. A régió évszázadok óta a borkészítés egyik központja, sokáig mégis az északi parti területeket részesítették előnyben. Ez szerencsére mára már elhalványulóban van, hiszen a déli parton is csodás borokat és borászatokat lehet találni. A magas minőségű borok mellett az idelátogatók a Balaton felejthetetlen táját is élvezhetik egy könnyed fehérborral a kezükben.

A régió legismertebb, legkedveltebb bora az olaszrizling, de zászlóshajónak számít a kéknyelű és a juhfark is.

A térségben egymást érik a kitűnő pincék, melyek vásárlóbarát árakkal és tökéletes panorámával várják a borkedvelőket. Az északi parton járva mindenképp érdemes betérni Csopakon a Petrányi pincébe, ahol szezonális menüvel, borkóstolókkal és felejthetetlen olaszrizlinggel várják a vendégeket. A déli parton, ha bárki kedveli a pezsgőket, a gyöngyözőborokat, a Bujdosó pince kötelező megálló.

inbound2284778564975880516badacsonyorsvarganorbert2-scaled-e1594904639522.jpgKép forrása: likebalaton.hu

Duna borrégió

Ez a borrégió a Duna-Tisza közben fekszik, területileg a legnagyobb kiterjedésű, mégis mindenki felhúzza a szemöldökét, ha alföldi borokkal kínálják. Pedig a homokos talaj, ami a régió jellemzője, kedvez a rizling, a kövidinka és a kékfrankos szőlőfajtáknak is. Így a régió borai könnyedek, gyümölcsösek, nem jellemzik őket az erős savak. El kell felejteni a múltat, amikor az alföldi borról mindenkinek a tablettás borzalmak jutottak eszébe. Megérdemel ez a régió egy tiszta lapot, hiszen hatalmas terület található itt, amit ki lehetne használni és megtölteni először borászatokkal, majd borkedvelőkkel is.

A Frittmann borászatot meglátogatva és boraikat megkóstolva mindenki elfelejti az alföldi borokkal kapcsolatos régi, rossz élményeit. A borászat rengeteg hazai és nemzetközi elismerésben részesült, nem alaptalanul. A borkedvelők mindenképp vegyék célba Soltvadkertet, a Frittmann borászatot és azon belül is a rosé cuvée-t.

duna_borregio_hero_4000x2000.jpgKép forrása: bor.hu

Felső-Magyarország borrégió

Egri borrégiónak is szokás nevezni, noha az egri borvidék mellett itt található a mátrai és a bükki borvidék is. A régió különlegessége abban rejlik, hogy a szőlőket egészen magasan, 200-300 méteren termesztik. Ezeken a területeken mindenféle szőlő megtalálható. Noha Eger neve összeforrt a bikavérrel, nem szabad arról elfeledkezni, hogy ebben a régióban a borok nagyon széles skálájával lehet találkozni. A cserszegi fűszerestől kezdve, a chardonnay-n át, a kékfrankosig mindent érdemes kipróbálniuk az erre járóknak.

Ebben a régióban természetesen kötelező megálló a Szépasszony-völgy Egerben, ahol pincéről pincére járva egy tökéletes estét lehet eltölteni és a borokban sem fognak csalódást okozni. Ha az erre utazók valami másra vágynak, térjenek be a Dominium Pincészetbe Gyöngyösön. A borkóstolót szakképzett borászok tartják, akik a pincék bejárása mellett az organikus borkészítés rejtelmeibe is bevezetik az érdeklődőket. Mindezt isteni borok kortyolgatása közben. 

dsc_0250-scaled.jpgKép forrása: dominiumwine.hu

Felső-Pannon borrégió

Ez a borrégió Budapesttől egészen Sopronig húzódik, több borvidéket is magában foglal, ezért nehéz erről a területről általánosságban beszélni, csupán egy-egy bort kiemelni. A régió közös jellemzője azonban, hogy nagy múltra tekint vissza, a fejlettségét, a kulturális sokszínűségét az ókori római kereskedelmi utakig vissza lehet vezetni.

Budapestről nyugatra haladva érdemes bejárni és végigkóstolni ezt a borrégiót.

Etyeken kezdve egy könnyed fehérborral, egy pohár pezsgővel, majd Móron megismerkedni az ezerjóval, utána megállni Neszmélyen, ahol már savasabb, erősebb fehéreket lehet kóstolni. Tovább utazva mindenképp érdemes útba ejteni Pannonhalmát, ahol a klasszikus rajnai rizling mellett a kilátásban is lehet gyönyörködni. Az út végén Sopronban mi mást is lehetne kóstolni, mint kékfrankost? Ehhez pedig tökéletes helyszín a Soprontól néhány kilométerre lévő Ráspi Borászat, ahol a fantasztikus kékfrankos mellett, egy remek vacsorát is el lehet fogyasztani, majd egy kellemes sétát tenni a Fertő tó partján.

1636140520-pqfswju2r_md.jpgKép forrása: hellovidek.hu

Pannon borrégió

A Pannon borrégió a Balatontól délre fekvő területeket foglalja magában, pontosabban a pécsi, a szekszárdi, a tolnai és a villányi borvidéket. A Felső-Pannon borrégióhoz hasonlóan a bortermelés története a rómaiakig nyúlik vissza. A területen a fehérborok háttérbe szorulnak a vörösborok mellett. A tipikus fajták a cabernet sauvignon, a franc, a merlot, ugyanakkor a különlegességeket, a kadarkát és a cirfandlit is mindenképp meg kell említeni.

Noha a régió valóban a vörösborokról híres, a Littke Palace egy olyan hely, ami egy felejthetetlen élményt kínál. A pince elsősorban a pezsgőjéről híres, de természetesen a vörösborai is kimagaslóak. A valódi élményt azonban a pincelátogatás adja, ahol a hatalmas összefüggő pincesor mellett a pezsgőkészítés folyamatát is meg lehet ismerni. Az interaktív pincelátogatás olyan élményeket is kínál többek között, mint egy több ezer literes tartályba való bemászás. Összefoglalva ez egy olyan élmény, amiért érdemes Pécsre látogatni.

pincerendszer-galeria-02.jpgKép forrása: littkepalace.hu

Tokaji borrégió

A tokaji borvidék Magyarország leghíresebb borvidéke, az itt termelt világhírű aszú az UNESCO Világörökség része. Anonymus már a Gesta Hungarorumban említést tesz erről a borvidékről, az aszú történetének a kezdetei is évszázadokra nyúlnak vissza. Az édes bor különlegességét nem lehet csupán egy tényezővel megmagyarázni: a kedvező földrajzi adottságok, a késői szüret, a borászok tapasztalata és odafigyelése, a nemezpenésszel borított pincék és a fahordók együttesen hozzák létre a világhírű magyar bort, a tokaji aszút.

Az aszú hírnevét bizonyítja az is, hogy XIV. Lajostól kezdve, Fauston át, Schubertig rengetegen tartották és tartják az aszút a királyok borának, a borok királyának.

A Patricius Borászat múltja egészen a XVIII. századig nyúlik vissza, tehát tudnak egyet s mást arról, hogyan is kell tökéletes aszút csinálni. Egy birtoklátogatással egybekötve az itteni aszú biztosan senkinek sem fog csalódást okozni.

tokaj-bor.jpgKép forrása: hellozemplen.hu

Nincs olyan borvidék Magyarországon, ami ne érne meg néhány órát, esetleg néhány napot. Egy meleg, unalmasnak induló nyári napon csak követni kell Hamvas Béla utasítását:

„Bort! Megint csak azt mondom, hogy: bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket fogtok olvasni.”

süti beállítások módosítása