Reaktor

Az ukránok feketelistája

ukraine-lis-1024x576.jpg

 

Az UnHerd nemrég egy nagyon érdekes cikket közölt arról, hogy az ukrán kormány közzétett egy feketelistát, amin - szerintük- oroszpárti propagandisták szerepelnek. Kik ezek az emberek és ők miként viszonyulnak ehhez a tényhez?

 

Hogyan jött létre a feketelista?

Zelenszkij elnök 2021 áprilisában nevezte ki Polina Lysenko-t annak érdekében, hogy érzékelje és kezelje az Ukrajnát veszélyeztető hamis információáradatot. Ennek a munkának a gyümölcse lett az a feketelista, amin állítólag olyan - többségében nyugati - emberek szerepelnek, akik Lysenko szerint az orosz érdekeket szolgálják.

A feketelista célja hasonló lehet ehhez. Az ukrán vezetés szerint ezt azért hozták létre, hogy megvédjék az országukat a nyugati propagandától és a romboló, hamis véleményektől. 

1_main-v1617368472.jpgPolina Lysenko (forrás: https://www.stopfake.org/en/zelensky-appoints-chief-of-disinformation-countering-center-polina-lysenko/)

Kik szerepelnek rajta?

Július 14-én tették közzé a listát online formában, amin rengeteg nyugati közszereplő, politikus, tudós és aktivista szerepelt. A listán szerepel többek között Rand Paul, amerikai republikánus szenátor, Tulsi Gabbard, volt demokrata kongresszusi képviselő, Edward N. Luttwak, amerikai hadügyi és geopolitikai elemző, John Mearsheimer politikus, tudós, valamint Glenn Greenwald újságíró is.

 

Mi miatt kerültek feketelistára? 

Az egész feketelista legfelháborítóbb része az, hogy mégis milyen bagatell okok miatt kerültek fel ezek az - egyébként köztiszteletnek örvendő - emberek a listára. Sokszor a lista valódi okot nem is ír egy adott személyhez, csak feltételezi, hogy ,,oroszbarát” vagy ,,Putyin csatlósa” - hogy kedvelt szófordulatokkal éljünk. Ahova esetleg méltóztattak okot írni, az is szinte nevetségesen erőltetett. Luttwak ,,bűne” annyi volt, hogy kijelentette, szerinte a Donyec és Luhanszk területeken népszavazást kellene tartani. Mearsheimer pedig azért van a listán, mert közölni merte azt a tényt, hogy a NATO 2014 óta jelen van Ukrajnában.

 

Mit szólnak a feketelistához, az azon szereplők?

Az UnHerd megkereste a feketelistán szereplőket, hogy véleményezzék ezt a helyzetet. Mindegyik válaszból sütött az értetlenség és a megrökönyödés.

0f500000-0aff-0242-e942-08da4a290639_cx0_cy0_cw99_w1200_r1.jpgEdward Luttwak (forrás: https://www.rferl.org/a/ukraine-war-luttwak-interview-putin-russia-plebiscite/31893485.html)

Edward Luttwak: a leghatározottabban elutasítja azt a feltételezést is, hogy oroszbarát politikát folytatja. Az UnHerd megkeresésére azt válaszolta, hogy a háború kirobbanása óta azon munkálkodik, hogy a NATO és az országok a lehető legtöbb fegyvert küldjék Ukrajnának. Szerinte azért a nézetéért kerülhetett fel a listára, hogy Oroszországot nem lehet teljesen és végérvényesen elpusztítani, mert az egy nukleáris háború veszélyét is magában hordozná. Ezt Ukrajnában oroszbarát kijelentésnek titulálták, és hopp, fel is írták a feketelistára. Végül Luttwak kissé szarkasztikusan hozzátette:

,,Nem én vagyok Putyin legmegbízhatóbb ügynöke.”

mearsheimer-thumbnail.jpgJohn J. Mearsheimer (forrás: https://news.yale.edu/2017/11/07/mearsheimer-talks-explore-liberal-ideals-international-realities)

John J. Mearsheimer: az UnHerd megkeresésére talán ő adta azt a választ, ami a legjobban leírja ezt a helyzetet.

,,Amikor kisfiú voltam, anyukám azt tanította, hogy amikor egy vitában az ellenfeled nem tud legyőzni érvekkel és logikával, akkor megpróbál bemocskolni. Pontosan ez az, ami itt történik.”

A politológus azért került fel a feketelistára, mert véleménye szerint a rendelkezésre álló bizonyítékokból arra lehet következtetni, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert az USA és annak európai szövetségesei Ukrajnából egy ütközőállamot akarta kialakítani Oroszország és a világ többi része között. Amint látszik, az ukránoknak nem tetszett ez a vélekedés…

xge72kfzyii6xpckmkcjz5wmve.jpgGlenn Greenwald (forrás: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/media/greenwald-intercept-feud/2021/05/20/34732c92-b727-11eb-a5fe-bb49dc89a248_story.html)

Glenn Greenwald: az újságíró egy kissé sarkosabban fogalmazta meg a véleményét az ukrán húzással szemben. Szerinte az, hogy az ukránok mindent orosz propagandának kiáltanak ki, az egy amatőr húzás, amit a hidegháború alatt csinált bárki utoljára. Válaszában kiemelte, hogy egy olcsó, logikátlan és ésszerűtlen cselekedet az ukránok részéről, ha egy nevetséges listára teszik azokat, akik meg merik kérdőjelezni a politikájukat.

Ráadásul ezek a listázott emberek, azoknak az országoknak az elismert polgárai, akik fáradhatatlanul küldik Ukrajnába a pénzt, felszerelést és fegyvereket.

 

Ez az ukrán lépés nem csak a listán érintetteket, hanem mindenki mást is ledöbbentett. Hiába viselkedik úgy Ukrajna, mint egy gyerek, aki eltakarja a szemét, ha nem akarja látni a valóságot. Attól a valóság még ott van az orra előtt.

 

(Borítókép forrása: https://unherd.com/thepost/ukraine-government-issues-blacklist-of-russian-propagandists/)

süti beállítások módosítása