Reaktor

Gigaösszegű Ryanair bírság

ryanair.jpg

Nem sokkal az után, hogy a magyar kormány bevezette az extraprofit adót, a Ryanair az adójogi jogszabály-módosításokra reagálva megemelte az árait, így a fogyasztókra hárítva az adóemelésből származó bevételt kiesést.

Vagyis a konkrét esetet tekintve az történt, hogy júliustól lépett életbe a légiközlekedési különadó, ami forgalom alapú, utasonként kell fizetni. A Ryanair erre reagálva közölte, hogy minden utasától beszedi ezt az összeget, aki július 1. után repül, függetlenül attól, hogy mikor vette a jegyet, így azokra is vonatkozott, akik a különadó bejelentése előtt vásároltak repülőjegyet a légitársaságnál. Mindennek egyébként meg is lett a következménye, Nagy Márton miniszter és a Ryanair vezetője, Michael O’Leary között komoly szócsata alakult ki az ügy miatt.

Nagy Márton miniszter minderre reagálva végül kijelentette, hogy a kormány fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményez a Ryanair ellen, közleményében úgy fogalmazott:

A kormány a jövőben sem engedi meg, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk.

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.

669224_ryanair.jpgMichael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója (forrás:https://mandiner.hu/cikk/20220614_ryanair_extraprofitado_magyar_kormany_belfold_fogyasztovedelem)

300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Ryanair

Budapest Főváros Kormányhivatala, mint fogyasztóvédelmi hatóság el is rendelte a fogyasztóvédelmi eljárást. A fogyasztóvédelmi eljárás le is zajlott, melynek eredményeképpen a Ryanair gigaösszegű, 300 millió forintos bírságot kapott, melyről Varga Judit miniszter adott ki tájékoztatást Facebook oldalán.

Nézzük az ügy jogi oldalát!

Mire alapozta a fogyasztóvédelmi hatóság ezt a hatalmas összegű bírságot? Alapvetően két jogszabály jön szóba. Az egyik a fogyasztóvédelmi törvény, mely magát a fogyasztóvédelmi eljárást is szabályozza. A másik az ún. Fttv., amely a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szól. Ez utóbbi jogszabályra hivatkozással szabta ki a bírságot a Budapest Főváros Kormányhivatala.

A fogyasztóvédelmi hatóság határozatának indokolásában az olvasható, hogy a légitársaság egy olyan adót hárított át a vevőire, amelyet – az erre vonatkozó kormányrendelet szerint – valójában nem is nekik kell befizetniük. Ezzel pedig megtévesztették a fogyasztóikat és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak.

298077498_608328703993915_7716075241098538548_n.jpgVarga Judit eszel a képpel jelentette be, hogy 300 millió forintos büntetést kapott a Ryanair (forrás:https://propeller.hu/itthon/3849113-varga-boldogan-jelenti-300-millio-forintos-buntetest-kapott)

Ami az ügy közigazgatási jogi részét illeti, a fogyasztóvédelmi hatóság által kiszabott bírságot, a Ryanair még mindig megtámadhatja a bíróság előtt, ugyanis a hatóság határozata ellen az érintett pert indíthat (mivel a hatályos magyar jogi szabályozás alapján ebben az esetben nincs lehetőség fellebbezésre) és bíróság előtt fejtheti ki jogi álláspontját, hogy miért volt alaptalan a bírság kiszabása. Természetesen ekkora összegű bírságot nem is hagyott szó nélkül a légitársaság, készek továbbmenni az üggyel kapcsolatban és a fogyasztóvédelmi hatóság határozatát meg fogják támadni. Sőt a Ryanair hajlandó akár az Európai Unió bíróságáig menni, hogy bebizonyítsa az igazát, bár azt egyelőre nem indokolták meg, hogy milyen jogi alapon akarják magukat kivonni a hazai bíróságok joghatósága alól.

Csak annyi érvelést fejtett ki az ír légitársaság a bírsággal kapcsolatban, hogy szerintük az uniós jogszabályok lehetővé teszik a légitársaságoknak, hogy az EU-n belül saját hatáskörben szabják meg a repülőjegyek árát, abba a tagállamok kormánya és fogyasztóvédelmi hatóságai nem szólhatnak bele.

Mindenesetre kijelenthetjük, hogy a Ryanair és a magyar kormány közötti csatározásnak koránt sincs vége, (hiszen a Ryanair emellett 8 budapesti útvonalát is megszüntette a napokban) és biztos érdekes végkimenetellel fog zárulni a konfliktus.

süti beállítások módosítása