Reaktor

Magyarfóbia a Grüne pártban

Daniel Freund német zöld párti EP képviselő, reagálva Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédére, Facebook posztban kitért arra, hogy haladéktalanul be kell szüntetni a Magyarországnak folyósított EU-s pénzeket. Álláspontját arra alapozta, hogy az Orbán kormány szisztematikusan rombolja a demokráciát és a jogállamiságot hazánkban.

“Orbán Viktor veszélyes jobboldali retorikát folytat” - Daniel Freund szerint a magyar vezetés eltávolodik az alapvető európai értékektől.

Kép forrása: anticorruptionintergroup.eu

A Facebook poszt alatt azonban a német kommentek hangulata már merőben eltér Freund álláspontjától, ezek közül szeretnék kiemelni néhányat: 

Orbánt nem szabad kinevetni vagy kigúnyolni, hanem továbbra is példaképnek kell tekinteni. Fontos számára a vidék, és nem egy olyan multikulti főzőedény, mint a miénk. Azt akarom, hogy az adóbefizetéseimet a mi országunkra költsék, ne pedig az egész világra, hogy az unokáim még mindig jól és békében élhessenek itt - vélekedik egy, a német kormánnyal kétségtelenül elégedetlen hozzászóló.

És Orbán úrnak igaza van, és hogy miért vannak kulturális nyelvi problémáink? A pisai felmérésből kiderül - teszi hozzá egy másik német polgár.

Miért nem engedik meg neki, hogy elmondja a véleményét? Egy tiszta nemzetet vezet, amelyet meg akar őrizni.

Németországgal sok munkája lenne ennek az embernek. Magyarországnak biztonságot nyújt. Ez a nép szerencsésnek mondhatja magát. 

…először állítsd meg Zelenszkijt, aki egész Európát tűzbe borítja, és csak fegyvereket és pénzt akar.

Egy július eleji posztban is azt szorgalmazta a Freund, hogy az EU-s pénzeket haladéktalanul vonják meg Magyarországtól.

Itt főként azt nehezményezte a Grüne politikusa, hogy a jogállami mechanizmusok nem működnek országunkban.

Ez a bejegyzés sem maradt német reakciók nélkül:

Daniel Freund, úgy tűnik, Ön egyike a sok EP-képviselőnek, akiket Soros György finanszíroz. Az Ön politikai indíttatású támadása a magyar kormány ellen ellentétes a demokráciával és az Európai Unió elveivel. Mivel Önt "megvesztegetik", le kellene mondania a posztjáról az EU Alapokmányában leírt etikai szabályok súlyos megsértése miatt.

Szétröhögöm magam. Beszéljünk a jogállamiságról, a demokráciáról, a választásokról és az igazságosságról.
Ki választotta meg von der Leyent? 
Hadd gondolkodjak egy pillanatra ... ööö... senki.
Merkel császárné nevezte ki.
Akkor most kérem, megint Lengyelország és Magyarország jogállamisága a gond?
Remélem, rájöttél, hogy milyen nevetséges vagy.

Jajj, már megint ez a "pénz mindent megold" módszer! Miért nem szállsz le a magas lóról? Ők mind emberi lények. Nem te, akinek sok pénze van, vagy a legokosabb. Az ellenkezőjéről tettekkel kell meggyőznöd az embereket.

Hogy lehetsz ilyen magyargyűlölő? Csőcselék!

Akadt olyan Facebook posztja is, ahol Freund egy veto-ellenes petíciót hangoztatott, mely alatt kirakott egy képet Orbán Viktorról is, aki szerinte vétójogával “zsarolja” az Uniót.

Orbán az egyetlen politikus Európában, aki a népére gondol, és nem a kishatalmi elitek érdekeire.

Micsoda ostobaság! Én biztosan nem fogom aláírni! Orbán Viktor nem hagyja magát megzsarolni az EU által, ezért mindent jól csinál!

Nem rajongok Orbánért, de nem vagyok híve az erőltetett konformizmusnak sem. A demokrácia nem azt jelenti, hogy a többséggel jogod van egyet nem érteni?

Én inkább egy, a Zöldek megállításáról szóló petíciót támogatnék.

A legtöbb komment ilyen és ehhez hasonló véleményeket tükröz, az utóbb említett poszt alatt is. Bár úgy tűnik, a németek nagyobb része inkább bírálja Daniel Freund magyarellenes politikáját, ennek ellenére a német képviselő kitart az Orbán ellenes hadjárata mellett; a magyar miniszterelnök nemrégiben, a CPAC találkozón tartott beszédére is igen negatívan reagált Freund.

Még mindig nehéz a Grüne pártnak megemésztenie, hogy Európában még akadnak olyanok, akik ki mernek állni saját országukért.

Németországon belül hatalmas lehet a felháborodás, mivel a “zöldségkoalíció” ahelyett, hogy országa gazdasági érdekeit tartaná szem előtt, folyton-folyvást másokat szapul, terelve a belföldi “gáz” helyzetről a szót a külügyekre.

süti beállítások módosítása