Reaktor

A tűzijátékok hatásai házi kedvenceinkre

Az augusztus 20-ai tűzijátékok országszerte nagy népszerűségnek örvendenek, azonban a látványos eseménynek nem mindenki tud azonos módon örülni. Mivel a különleges fényjátékkal és hangos robajjal járó ünneplés a kutyák érzékeny hallására kifejezetten káros, ezért rájuk érdemes ilyenkor fokozott figyelmet fordítani.

tuzijatek2015_2_1.jpg

(forrás: danubiushotels.com)

Ha éppen heves vihar tombol vagy a tűzijáték következtében a kutyák stresszhelyzetbe kerülnek és akár a félelem következtében pánik lesz úrrá rajtuk, először mindenképpen érdemes a figyelmüket elterelni. Mégis mi lehet az oka, hogy míg emberek tömegei például az Új Évet, szülinapi zsúrokat vagy akár éppen az államalapítást ünneplik és élvezik a szenzációs fényjátékot, apró kedvenceink sok esetben megijednek, sokk hatás éri őket? Nos először is meg kell értenünk, hogy a kutyusok bizony nem tudják felfogni mit is jelentenek az ilyen különleges napok, ráadásul számukra ilyenkor életbe lép az alapvető genetikai túlélésért folytatott harci ösztön. Az sem mellékes, hogy még a kitanított, hozzászoktatott kutyáknál is szorongásos állapotot okozat a tűzijátékozás folyamata, ugyanis a több órás parádé általában váratlan és veszélyesnek tűnő robbanásokkal jár együtt.

hallas.PNG
(forrás: hiddenhearing.co.uk)

Fontos tehát megfontolnunk, hogyan készítsük fel ijedős állatainkat a tűzijátékokra. Ugyanakkor nem mellékes az sem, hogy míg zajlik a rakétazápor, biztonságos érzetet tudjunk teremteni, hogy a kutyusok a lehető legkevesebb stresszfaktornak legyenek kitéve.  Kimondottan lényeges, ha a kutyák folyton társaságban vannak és figyelmük nem a kellemetlen hanghatásokra összpontosul: Akár kedvelt játékokkal vagy a televízió bekapcsolásával is sikeresen lefoglalhatjuk őket.

Érdemes tehát izolált, jól hangszigetelt helyet választani nekik, de amennyiben ez nem feltétlenül lehetséges, a nyílászárók bezárása is már sokat segíthet.

Természetesen, ha a fent említett módszerek nem válnának be, szakemberhez érdemes fordulni. Nem csupán a kutyák élhetik meg rosszul a tűzijáték okozta ijedtséget, hanem lovak vagy akár egyéb vadon élő állat is zavarodottá válhat. Magától értetődő, hogy a környezettudatossághoz hozzá tartozik az is, hogy az önkormányzatok és a magánszemélyek figyelembe veszik, mely területeken kell az efféle eseményeket korlátozni. Például nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy akár még egy nagyváros tekintetében is gondosan legyen megszervezve az adott program, s minden élőlény számára biztonságos helyet válasszanak ki. Mivel a 2006-os budapestihez hasonló katasztrófák, balesetek is bekövetkezhetnek, főként a tűzijátékok működtetéséhez kevésbé értő magánszemélyeknek a felelőssége, hogy a megadott protokollokat betartva, saját telkükön, gondosan készítsék elő a rakétákkal ellátott szerkezeteket.

Történhet ugyanis olyan sajnálatos eset is, mikor egy szabálytalanul felállított állvány vagy a helytelen kezelés következtében a földön landoló, még égő állapotban lévő, úgy nevezett tűzijáték bombát az állatok közelebbről szeretnék szemügyre venni és ez bizony hatalmas veszélyekkel járhat az életükre nézve.

Dogs and Fireworks | 10 Tips to Calm your Dog | Battersea

(forrás: battersea.co.uk)

Nyáron, a tikkadó hőségben egyébként sem a legszerencsésebb a piromán eszközökkel való kísérletezgetés, hiszen sok helyütt Magyarországon komoly tűzvésszel is fenyegethet a folyamat. Szintén ehhez kapcsolódik az is, hogy az esetlegesen kialakuló, pusztító erdőtüzek nagyon nagy mértékben alakítják át a helyi élővilágot is. A forró tűz leperzselheti az állatok élelmiszerforrásait. Mivel a leégett területen, az ott kialakuló új növényzet másfajta állatoknak kedvez, a honos állatok területe lecsökken és veszélybe kerülhet a helyi biodiverzitás is.

Ajánlott a lehető legminimálisabb mennyiségű és a legrövidebb ideig tartó tűzijátékokat felállítani, ugyanis mind az otthonaikban velünk élő kutyák és macskák szempontjából, mind pedig az erdei, vadonélő állatok nyugalmát figyelembe véve szerencsésebb, ha inkább az ünneplés más formáira koncentrálunk.

süti beállítások módosítása