Reaktor

Kisokos kezdő egyetemistáknak II. - miből éljünk?

pexels-karolina-grabowska-4475523.jpg

 

Az egyetem teljes hosszán át szemlélve talán gólyaként a legnehezebb anyagi javakra szert tenni - vagy jobban fogalmazva megélni. Pár lehetőséget leszámítva a felsőoktatási rendszerben nem szerepel még releváns szakmai anyag, így azok az ösztöndíjak, melyek a tanulmányi teljesítményt honorálják - és jellemzően nagyon magasak- első félévben elérhetetlenek. Mutatunk pár tippet, miből lehet mégis pénzhez jutni!

1. Szociális ösztöndíj

Még a nyáron érdemes megfontolni, esélyes vagy-e szociális támogatásra az egyetemről. Ezt nagyon sokan kívánják igénybe venni, így nem meglepő módon rengeteg dokumentum, igazolás kell hozzá, ezeket összegyűjteni, hitelesíteni sok idő. Problémás még a távolság is: vidéki diákként jobb ezt addig elintézni, amíg otthon vagytok, hiszen pl. a szülők személyi jövedelmének igazolása helyben készül. Általában az eredeti dokumentumok kellenek, így értékes napokat nyerhettek, ha otthon beszerzitek az iratokat, és nem vártok szeptemberben a postára.

2. Kollégiumi támogatás

Egyes kollégiumok belső támogatási rendszert tartanak fent, melyek külön kiterjednek az elsősökre is. Ennek követelményei kollégiumonként változnak, lehet szó lakhatási támogatásról, de egy, a kollégiumban vállalt feladatért is fizetnek helyenként.

pexels-photo-271695.jpeg

3. Egyetemi munkák

Az egyetem és a Hallgatói Önkormányzat rendszeresen hirdet meg olyan részmunkaidős állásokat, melyek illeszkednek az óráidhoz. Praktikusabbak, mint más helyeken ilyen jellegű munkát vállalni, tekintve, hogy egyrészt ez a kampusz területén van, másrészt, mert egyetemi helyszínként némileg toleránsabban állnak a tanulmányi feladataidhoz.

4. Korrepetálás

Ha szakközépiskolába jártál azonos területről vagy csak egyszerűen jobban megy az egyik tárgy, mint a többieknek, bizony jó kereseti forrás a korrepetálás is. Ez haverok között szívesség alapon is működhet (azaz betétként abba a bizonyos "szívesség-bankba"), de egyes egyetemisták hatalmas bizniszt csináltak egy-egy figyelmesen elsajátított tananyagból. 

istockphoto-1159936565-612x612.jpg

5. Diákhitel

Három típusból lehet választani, ezért is érdemes ezügyben egy olyan banki hitelügyintézővel konzultálni, aki személyre szabottan tud tanácsot adni. A kedvező feltételek ellenére sok mindent nem szoktak figyelembe venni a diákok, kezdve a visszafizetés határidejétől egészen a felhasználási kötelezettségekig. 

6. Eladás

Talán az egyik legfájdalmasabb, mégis legpraktikusabb módja a kezdeti tőke megteremtésének, ha túladsz pár olyan dolgon, ami az otthoni szobádban már csak porfogó vagy az új helyeden nem tudod használni. Nem biztos hogy Pesten a kocsidat tudod annyit használni, mint a középiskolás éveid alatt vidéken és biztosíthatlak afelől is, hogy akármennyi helyet is foglaltak a ruháid addig otthon, a kolis szekrényed térfogata vagy az új lakótársad igényei a felére fogják redukálni a darabokat, érdemes tehát ezeken túladni.

istockphoto-1163375084-612x612.jpg

Az egyetem alapvetően arra való, hogy szakmailag fejlődj. Az első félév a szülők támogatása nélkül elég nagy falat, hiszen nehéz megtalálni az egyensúlyt: ha nem dolgozol vagy teremtesz elő pénzt a megélhetéshez, könnyen hoppon maradsz a hónap végén, ha pedig agyondolgozod magad, nem marad elég időd tanulni és később elesel a tanulmányi ösztöndíjaktól. Mindenképpen kérd felsőbbévesek segítségét az időbeosztásban, hiszen ők tudják, melyik tárgy mennyi időt igényel, mennyi munkát tudnál vállalni. Hajrá, mi szorítunk!

süti beállítások módosítása