Reaktor

Vissza a suliba - az utolsó albérlet hajrá

9f08f78d-a928-4788-9517-0ede6eb632b4.jpeg

Az iskolakezdés előtti utolsó napokat rúgjuk: a boltok polcain már fogynak a kockás füzetek és az elfelejtett kötelező olvasmányok rövidített összefoglalói iránt is megnőtt a kereslet. A felsőoktatásban már kicsit más problémákkal szembesülnek a fiatalok, ezek közül is az egyik legégetőbb a lakhatás kérdése.

 

Az augusztus sokszor rémálom a szülőknek, hiszen - különösen Budapesten - az albérletárak a csillagokat súrolják, a kollégiumok telítettek és ha nincsen végtelen anyagi forrásunk vagy a gyerkőc meg sem közelíti a kollégiumi felvétel minimum ponthatárát, akkor fixen jó pár stresszes nap következik. Több kétségbeesett albi-keresős posztot is láttam az elmúlt napokban, így gondoltam megnézem magam is, mit kínál a piac az “utolsó pillanatos” jelentkezőknek. 

Az nem is kérdés, hogy az idei árak szinte össze sem hasonlíthatók a 2020-21-es évek számaival - ezt a saját bőrömön is megtapasztalhattam. Én 2021 tavaszán béreltem ki egy gyönyörűen felújított lakást a belvárosban 130+ rezsiért. Ez persze még így is nagyon soknak hangozhat, de ár-érték arányban nagyon kedvező volt az ajánlat. Kb másfél év után - pontosabban 1 év, 4 hónap - költöztem ki, az új lakó azonban már 175+ rezsit fog fizetni.

16 hónap leforgása alatt 45 ezer forintot emelkedett a bérleti díj és akkor a rezsiszámlákról ne is beszéljünk...

pexels-andrea-piacquadio-3791617.jpg 

Hasonló tendenciát lehet megfigyelni a népszerű albérletkereső közösségi médiás csoportokban is, ahol a felújításra szoruló, hagyatéki bútorokkal felszerelt lakásokat néha olyan - elnézést a kifejezésért - pofátlan áron kínálják, hogy a tulajdonosnak a kommentelés lehetőségét is tiltanuk kell a felháborodott érdeklődők miatt. Az a szomorú helyzet, hogy - főleg most, az iskolakezdés előtt pár nappal - az időfaktor nagyon sokat számít, így akinek gyorsan kell lakhatást találnia, az egy rossz ajánlatra is hamarabb fog igent mondani. Amelyik lakást az év egy másik hónapjában szinte lehetetlen lenne kiadni értelmes áron, azért most két havi kaucióval a kézben állnak sorban az érdeklődők.

 

Augusztus közepén 195 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a fővárosban, de mielőtt lesokkolódnánk, itt számításba kell venni a nagyobb, több szobás lakásokat, házakat is, de azért így is egy nagyon magas összegről beszélünk. Mivel sok bérleti szerződés fordulója esik augusztus környékére (pont az iskolakezdés miatt), ezért a kereslet és a kínálat is nagymértékben nő ilyenkor. Jól meg kell gondolni azonban, hogy mit írunk alá a szerződésben, még akkor is, ha már csak napok választanak el a tanév kezdetétől.

Sok szerződésbe belekerül például az inflációhoz kötött évenkénti lakbéremelés, ami eddig nem jelentett túl nagy problémát, most viszont akár havi 10-20 ezer forinttal is emelheti a költségeket. 

 miotke_npr_lifekit_spot_final_sq-6fc9246e85a6f435a675126aaa493ac6574ee715-s1100-c50.jpg

(forrás: https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/2021/08/24/1030659258/looking-for-a-new-apartment-heres-a-checklist-to-help-with-the-housing-hunt)

Ha még nincs meg a lakás, de már szorul a hurok, akkor érdemes lehet nagyobb, több szobás lakások után nézni, hiszen ilyenkor - a kollégiumi eredményhirdetések után - sok fiatal kerül nehéz helyzetbe, akikkel össze lehet “bútorozni”. Keresgéléshez az egyetemi csoportok, a Marketplace és az ingatlanos oldalak is jó opciók ilyenkor, de ha minden kötél szakad akkor még ideiglenesen egy Airbnb-s lakást is kialkudhatunk egy-két hétre, amíg találunk egy jobb megoldást. Ismerősök és barátok kanapéja talán az utolsó utáni megoldás, ha már a szeptember szele fújdogál, mi pedig még mindig sikertelenül vadászunk albérletekre. 

 

Általában szeptember közepén csitul a kereslet, szóval ha nem találtunk eddig semmit, akkor sem kell kétségbeesni. Az viszont tény, hogy bár ilyenkor sokat tágul a piac, mégsem mondható egyszerűbbnek a keresés. A külföldi albérlet árakról a következő cikkemben lesz szó, de előzetesen meg kell említenem, hogy mi még egész szerencsésnek mondhatjuk magunkat választék és ár-érték arány téren. A keresőknek sok sikert így az utolsó napokra, a frissen beköltözötteknek pedig tömegmentes “ikeázást” kívánok! :)

süti beállítások módosítása