Reaktor

Élelmiszerárak - Budapest vs. Frankfurt

773c068a-19ff-4a06-bea1-74fe09df0747.jpeg

Németországi cikksorozatom második epizódja következik, amiben egy jelenleg elég felkapott témáról lesz szó: az élelmiszerárakról. Most már néhány hete kint élek Frankfurtban, így a kezdeti sokk után már egész jól belerázódtam az itteni “életformába”, így már egész ügyesen járom az élelmiszerboltokat is. Mai cikkemben egy heti bevásárlásom részleteibe fogunk belemenni, és egyben válaszolni a kérdésre: mennyi pénzből lehet megoldani egy heti étkezést otthon vs. külföldön?

Ez persze nagyon sok mindentől függ tudom, de most a személyes példámon keresztül igyekszem megfejteni, hogy tényleg akkora-e a különbség az árak között, mint mondják. Egy főre mindig is nehéz volt vásárolni és főzni, hiszen a legtöbb esetben a nagyobb csomagok jobban megérik, de egyedül nem mindig sikerül a lejárat előtt elfogyasztani az adott terméket. A szcenárió tehát egy teljes heti bevásárlás, egy főre a fővárosban vs. Németországban. Lássuk!

9e011ca5-440e-431e-92a6-926fd9b70f60_1_201_a.jpeg

A képen két különböző heti bevásárlás blokkja található, melyeken nagyjából látszik, hogy mennyi pénzből lehet kihozni egy-egy heti étkezést. Ezek mellett, ha valamire még szükség volt, akkor 5-10 eurós plusz bevásárlás még társult hozzá, de nagyjából el lehet mondani, hogy egy hetet ki lehet hozni 80 euróból (kb. 32 ezer forint) úgy, hogy nem csak az alapvető élelmiszerekre költ az ember. 

 A Lidl például sokszor olcsón kínálja kartononként a különböző teákat, szénsavas italokat, amiket bármeddig elállnak, így nem kell mindig a boltba szaladni, ha vendégek érkeznek. A zöldség és gyümölcs itt is elég drága, illetve a húsok sem túl olcsók, de összességében egyáltalán nem akkora a különbség az otthoni és az itteni végösszegek között. Budapesten kb. két hónappal ezelőtt nagyjából 20-25 ezer forintnál állt meg egy heti bevásárlásom, bár ez tényleg mindig nagyon változó volt. 

A különbség persze változik boltonként, hiszen itt a Lidl és az Aldi szintén jóval olcsóbb, mint más üzletláncok.

A Rewe az egyik legdrágább opció itt, ahol ugyanez a bevásárlás akár 100-120 euróra is rúghat.

A drogériában is hasonló a helyzet, az egyik olcsóbb opció itt a Rossmann, ahol az otthoni árakhoz képest minimális a különbség. Érdekesség, hogy míg otthon általában jobban megéri a nagyobb kiszerelésből vásárolni, itt már többször is megfigyeltem, hogy a kisebb mosószer egységára sokkal olcsóbbra jön ki, mint ha megvennénk a nagy üveget. 

Összességében maga az élelmiszer és a háztartási termékek ára nem mutat akkora különbséget, mint az élet egyéb területein.

Ha tényleg csak a legfontosabb élelmiszereket vásárolja meg az ember, és nagyon odafigyel a spórolásra, akkor szerintem ki lehetne hozni egy heti étkezést kb. 40 euróból is (15 ezer forint). Ami a kintlétet igazán drágává teszi, az a lakhatás, közlekedés, és a szórakozás, hiszen ezen a téren minden legalább dupla annyiba kerül mint otthon, ha nem tripla annyiba. 

Következő cikkemben összehasonlítom a lakbér helyzetet, de szó lesz a különböző éttermek, és bárok árairól is, valamint a tömegközlekedésről és a bérletek áráról is említést teszek!

süti beállítások módosítása