Reaktor

Nagyot robbant az új napelemes Adidas fejhallgató

Szuper zenei hangzás, trendi külső és hangsúlyos környezettudatos kialakítás jellemzi az Adidas új tervezésű eszközét, az Adidas RPT-02 SOL vezeték nélküli, napelemmel töltődő fejhallgatóját, amely által új dimenzióba léphetünk.

 

A hordozható eszközök nagy hátránya, hogy üzemidejük az akkumulátor kapacitásától függ, ami eddig csak árammal volt tölthető. Ezért is lettek annyira népszerűek a power bank-ek, hiszen a hordozható eszközeink, legyen szó telefonról, tabletről vagy vezeték nélküli fülhallgatóról mindig a legrosszabb pillanatban tudnak lemerülni, ilyenkor pedig jól jön, ha fel tudjuk tölteni őket. Azonban, ha nincs áramforrás a közelben, sem power bank, akkor szinte „megáll a világ”.

Erre megoldásként az Adidas létrehozta vezeték nélküli napelemes fejhallgatóját, az Adidas RPT-02 Sol.-t. Az eszköz az Egyesült Államokban már kapható és hatalmas népszerűségnek örvend. Különlegessége, hogy a hagyományos áram alapú töltés helyett napfénnyel, vagy akár mesterséges fénnyel is fel lehet tölteni. Ez a környezettudatosság szempontjából hatalmas előrelépést jelent, ugyanis a legtöbb fej- és fülhallgatót árammal kell feltölteni.

Az eszköz megalkotásában az Adidas egy napenergiával foglalkozó svéd cég, az Exeger egyik fejlesztését a Powerfoyle-technológiát (a napelemes fóliát nyomtatással fel lehet vinni a kívánt felületre, ami lehet egy házfal, egy autó, vagy, mint ebben az esetben a fejhallgató fejpántja) is felhasználta. A Powerfoyle óriási előnye, hogy a töltéshez nincs szükség erős, közvetlen napfényre, így az eszköz akár egy otthoni olvasólámpa fényével is feltölthető.

2 órás töltéssel így akár 80 órányi lejátszási idő biztosítható.

Ennek köszönhetően kevesebbet kell aggódni az akkumulátor üzemideje miatt. A legerősebb töltés elérésében egy indikátor segíti az RPT-02 Sol-t, ezen kívül a fejhallgatóhoz tartozó Adidas Headphone applikációban a zenék kezelése mellett a töltöttségi állapotot is ellenőrizhetjük. A panel a fejpánt teljes felső részét lefedi, így nagy felületet hoz létre a készülék számára, hogy természetes és mesterséges fényt is rögzítsen a töltéshez. Egyebek mellett USB Type-C kábelen keresztül is tölthetők. Súlyuk 256 gramm.

A fejhallgató IPX4-es védettséget és fizikai vezérlőgombokat kapott, ráadásul

87 %-ban újrahasznosított műanyagból készült,

ami a fenntarthatóság szempontjából nagyon előnyös fontos szempont.

Igaz nem ez a világ első napelemes fejhallgatója, mert a JBL már 2019-ben bemutatott egy hasonló terméket, de ténylegesen az Adidas fejhallgató került piacra.

A JBL Reflect Eternal vezeték nélküli napelemes fejhallgatóról annyit érdemes tudni, hogy az Adidas termékéhez hasonlóan szintén a svéd Exeger cég Powerfoyle elnevezésű technológiáját használta. A JBL számításai alapján nagyjából 20-30 órás üzemidős kapacitással rendelkezik és minél többet tartózkodik valaki a szabadban, ez az idő növelhető. Megfelelő körülmények között napi 2 és fél órás vagy annál több kinti tartózkodással akár sosem kell tölteni a fejhallgatót. Persze létezik USB-s töltési lehetőség is: 15 percnyi töltéssel plusz 2 órányi játékidő érhető el.

A JBL fejhallgatója támogatja a hangasszisztens használatát (Google asszisztens, Amazon Alexa), a többpontos (Bluetooth) csatlakozást és az Ambient Aware technológiát, amellyel zenehallgatás közben is hallhatók a figyelmeztető környezeti zajok. 

Visszatérve az Adidas termékéhez, az eszköz por és vízálló, így az IPX4-besorolású kialakítás kezelni tudja a legkeményebb edzések közben kialakuló izzadság általi nedvességet is. A kivehető és mosható részekkel (belső fejpánt és fülpárnák) pedig tisztán lehet tartani az eszközt.

Az eszköz Bluetooth v5.2-vel rendelkezik a csatlakozáshoz, maximum 10 méteres működési távolsággal. Kompatibilisek az Adidas fejhallgató alkalmazással, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Android vagy iOS mobiltelefonjukról irányítsák a napelemes készüléket.

Az új Adidas RPT-02 SOL vezeték nélküli fejhallgatót 45 mm-es dinamikus meghajtók hajtják, 20-20 000 Hz (herz) frekvencia-választartománnyal, 105 dB (decibel) érzékenységgel és 32 ohmos impedanciával rendelkezik. Mikrofonok és ötirányú vezérlés segíti a használóját a be- és kikapcsoláshoz, a lejátszáshoz, a szüneteltetéshez, a visszajátszáshoz és az eszközökkel való párosításhoz.

Videó forrása: YouTube

Igaz, a napelemes eszközök egyelőre még drágábban érhetőek el (jelenlegi ára 229 dollár, ami kb. 93 ezer forint), de ahogyan haladunk a korral és a mindennapjaink részévé válnak, lassan mindenki számára elérhetőek lesznek, ami főleg környezetünk védelme szempontjából kiemelt fontosságú.

 

Borítókép forrása: www.adidasheadphones.com 

süti beállítások módosítása