Reaktor

Meleg otthon, alacsony rezsi – tippek az őszi/téli fűtési szezonra

cheapest-ways-to-heat-a-home.jpg

 

Minden nap újabb rémhírekre ébred az ember a rezsiárakkal kapcsolatban, így ahogy sokan mások, én is arra szeretnék törekedni, hogy minél melegebb legyen a lakásban, folyamatos fűtés nélkül, energiatakarékosan. Cikkemben néhány olyan bevált tippet szeretnék megosztani, melyekkel alacsonyabb számlák mellett sem fogunk fázni a hidegebb hónapokban.

 

Szigeteljünk – de hogyan?

 

Míg a lakástulajdonosoknál több lehetőség van a szigetelés javítására, addig egy régebbi albérletben jóval nehezebb bent tartani a meleget, nagy költségbefektetés, és egyéb drága munkálatok nélkül. Amit én a leghidegebb napokon gyakran használok, az az ajtók és ablakok „bedunsztolására” való textilek, rongyok vagy plüssök.

 

Sokat tud számítani, ha egy rosszul szigetelt dupla ablak közepére beteszünk egy rongygurigát, hiszen így kevésbé süvít be a szél, és a meleg sem tűnik el olyan gyorsan. Sok helyen lehet már kapni külön erre a célra gyártott szélfogót, ami tényleg apróságnak tűnik, de a hőérzeten sokat tud javítani.

 

Szőnyeg és függöny – minél vastagabb, annál jobb

 

Bár én szeretem, ha tavasszal és nyáron légiesebb textíliák vannak a lakásban, abszolút megéri vásárolni egy „téli” garnitúrát is, hiszen ezek is nagyban hozzá tudnak járulni a melegebb hőérzethez. Egy vastag, meleg szőnyeg egy plusz rétegként is funkcionál, főleg, ha földszinti lakásról van szó. A függönyöknél is hasonló a helyzet:

a vastagabb, plafontól egészen a földig érő sötétítőfüggönyökkel a régi lakásomban akár 2-3 fok különbséget is el lehetett érni.

Bár kellemetlen lehet az „örökös sötétség”, de a legextrémebb téli napok során (főleg egy korábban említett rosszul szigetelt lakás esetében) még napközben is eltakarva maradtak az ablakok, hiszen így a hőérzet sokkal jobb volt, kevésbé süvített be a szél, és néhány gyertyával, meg egy bögre forró teával még külön hangulatos is volt.

 

Elektromos takaró és melegvizes palack

 

Az egyik kedvenc téli kiegészítőm az elektromos takaró, ami a fázós rokonoknak, barátoknak egy nagyon szuper karácsonyi ajándékötlet is egyben. Percek alatt átmelegíti az embert, és az energiafogyasztása is sokkal kedvezőbb, mint mondjuk egy hősugárzónak. Választhatunk elektromos ágymelegítőt, amit a lepedő alá kell teríteni és alulról melegíti fel az ágy egészét, vagy akár már az ágyneműhuzatba húzható elektromos takarót is.

A lakás bármely pontjára elkélhet egy kis plusz (és energiatakarékos) melegség, így már sok egyéb verzió is létezik, melyeket használhatunk a kanapén, gyerekszobában, vagy az íróasztalnál. A legjobb az egészben, hogy egyszerűen kontrollálható – alacsony fokozaton, napi 8-10 óra folyamatos használat mellett is a fűtés/hősugárzó fogyasztásának töredékébe kerül, viszont nagyon kellemes hőérzetet nyújt, így egy kevésbé felfűtött lakásban sem fogunk soha dideregni.

Akik hallani sem akarnak az elektromos „kütyükről”, azoknak marad az egyik klasszikus és jól bevált trükk: a melegvizes palack. Hasfájós napokról vagy a gyermekkori nagyszülőknél töltött hideg téli éjszakákról ismerős lehet a trükk – csak a takaró alá kell tenni a palackot, és perceken belül felmelegszik az ember. Hátrány, hogy lassabb a folyamat, és csak az ágyban működik igazán, ott is csak bizonyos ideig.

 

Otthoni „divat”

 

Meleg és vastag zoknik, pamut pizsamák, és puha pulcsik. A legalapvetőbb trükk, ami manapság szinte mindennap elhangzik a rezsiárakról szóló beszélgetések közben, hogy majd jól fel kell öltözni otthon. Ez így is van (azért ne nagykabátra és sínadrágra gondoljunk), de nem feltétlenül kell erre negatívan tekinteni. A hideg estéken amúgy is sokkal szívesebben visel az ember vastagabb, kényelmesebb ruhákat, szóval, ha ezt egy meleg levessel, filmmel, és egy takaróval kombináljuk, akkor tényleg észrevétlenül javítunk a hőérzetünkön – és csökkentünk a számláinkon. Az egyik kedvenc „kiegészítőm” a duplán bélelt zokni, amit tényleg mindenhol lehet már kapni, és bármilyen hideg is legyen a padló, a talpunk melegen lesz tartva.

süti beállítások módosítása