Reaktor

2009: amikor egyszer már leállt a gáz

pipeline_device.jpg

Miután a Gazprom Twitteren bejelentette, hogy leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat, azonnali kétségbeesés helyett érdemes megvizsgálnunk, hogy mi történt nem is olyan rég, egészen pontosan 2009-ben, amikor egy rendezetlen konfliktus miatt két hétre leállt a gázszállítás. 

Gázviták Oroszország és Ukrajna között

Az alapvetően teljesen normális volt, főleg 2004 után, hogy Oroszország és Ukrajna nem tudtak megegyezni a gázszállításokat illetően,

és a 2008-as gázvitára is úgy tekintettek az Európai Unióban, hogy ez a két országra tartozik, az Uniónak és az uniós országoknak ebbe nem kell beavatkozniuk. Aztán egyszer csak leállt a szállítás Európa felé…

A 2009-es gázvita

A 2009-es gázvita közvetlen előzménye az, hogy az előző évi tartozásukat az ukránok nem fizették ki, emellett nem akartak magasabb árat fizetni egy meghatározott összegnél, ahogy a tranzitdíj esetében is meghatároztak egy minimum összeget. Valójában már 2008 áprilisában látszott, hogy nem tudnak megegyezni. Az ukránoknak az oroszok egy időben nem szállítottak, csak rajtuk keresztül Európának – azonban az ukránok az oroszok szerint megcsapolták az európai szállítmányt, így

Oroszország lépett: január 6-án leállította a szállítást.

Az eltelt időből és a téli lépésből arra következtethetünk, hogy ezzel Európának is üzent Oroszország, hiszen a legtöbb európai ország érintetté vált, így Magyarország is.

major_russian_gas_pipelines_to_europe_hu_wikipedia_org.png

Európai gázvezetékek 2009-ben (forrás: wikipedia.org)

A helyzet egészen addig feszült, hogy Ukrajna független, EU-s megfigyelőket engedett be (bár az ügynek egyébként is komoly politikai mozzanatai voltak), akik ellenőrizték a csövek ukránok általi lecsapolását, emellett az EU – különösen is Csehország – közvetítő szerepet játszott a tárgyalások folytatásában. Január 17-én végül a két kormány, 19-én pedig a két cég – Gazprom és Naftohaz – egyezett meg, ugyanakkor a mai helyzet szempontjából nem ez a lényeg, hanem az, hogy mi történt a bizonytalan időszakban.

letoltes_infostart_hu.jpg

Julija Tyimosenko akkori ukrán miniszterelnök (forrás: infostart.hu)

A pánik ideje

Mivel idén az a kérdés, mi történik, ha esetleg a gázellátás bajba kerül, így azt érdemes megvizsgálni, mi történt 2009-ben. Minden európai ország felmérte, hogy mennyi tartalékkal rendelkezik – és bár a többség hetekre elegendő mennyiséget bírt,

az ipari termelést már nem tudta volna fedezni a rendelkezésre álló gáz,

legtöbbször egy hétig sem. Több ország elkezdett máshonnan gázt beszerezni, máshol részben átálltak más alapokra (olaj, néhol szóba került atomerőművek ismételt üzembe helyezése stb.). Mi történt Magyarországon?

Bulgária újraindítaná az uniós csatlakozás miatt leállított két reaktorát Kozlodujban, de csak akkor, ha ezt ez EU is jóváhagyja, jelentette be pénteken a balkáni állam kormányfője. Szergej Sztanisev kiemelte, hogy megkezdik a szükséges technikai előkészületeket, amennyiben belátható időn belül nem rendeződik a gázkrízis.

2009. január 16.

vladimir_putin_17-11-2021_cropped_wikipedia_org.jpg

Vlagyimir Putyin, akkor orosz miniszterelnök (forrás: wikipedia.org)

Magyarországon egyrészt elég hamar felismerték, több napos leállást már több iparág is megérezne.

Voltak cégek, melyek óránként százezres veszteséggel számoltak, míg mások átálltak a gázról egyéb alapokra, például olajra (előfordult az is, hogy kórházakat kvázi termálvízzel fűtöttek). Néhány cég ugyan eleinte nem érezte a hiányt, de igen sok helyen előfordultak szabadságolások, illetve a január 10-i szombati munkanapot áttették március 28-ra (országos szinten). Mindez azért is érintette károsan az ipart, mert amúgy is recesszióról beszélünk.

A Hír6 információ szerint leállították a termelést a Gyulai Húskombinátban is. Ruck János vezérigazgató a hírportálnak elmondta, két telephelyük közül a nagyobbikba a szokásos 1250 köbméter helyett csak 250 köbméter gáz érkezik óránként, amivel csak az irodai és szociális helyiségeket tudják fűteni. A vezérigazgató azt nem tudta megmondani meddig tart a leállás, ám azt közölte, hogy nagyon komoly károkat fog okozni.

2009. január 7.

_08-04-2022_wikipedia.jpg

Dmitrij Medvegyev, akkori orosz elnök (forrás: wikipedia.org)

A lakosságnak azért volt káros a hiány, mert

kifejezetten hideg időjárással indult az év első hónapja,

nem voltak ritkák a mínusz tíz fok körüli hőmérsékletek (egy fok lehűlés napi 1,5-2 millió köbméter gázzal növeli a fogyasztást). Ugyan Ausztria felől is elkezdtek gázt beszerezni, ez közel sem pótolta az Ukrajna felől érkező mennyiséget.

Magyarországon öt kategóriába sorolták a fogyasztókat:

a legnagyobb mennyiségű energiát fogyasztó cégektől (I. fok) a háztartásokig és az alapvetően szükséges szolgáltatásokig (V. fok). Az első kategória fogyasztását már január 6-án, a legelső nap korlátozták, másnap pedig a második kategóriáét is. A harmadik kategóriáig végül nem jutottunk el, de az ide tartozó cégek elkezdtek intézkedni (bár a második kategória fogyasztásának korlátozása is csak egy napig tartott).

20081118molnarcsa_origo_hu.jpg

Molnár Csaba energiaügyi miniszter (forrás: origo.hu)

Később az időjárás enyhülése miatt ugyan tudták csökkenteni a fogyasztást, de azzal, hogy egy napra korlátozták a második kategória fogyasztását, több milliárd forintnyi kár érte a gazdaságot. Emellett, ha nem indul újra a szállítás, akár már a következő héten intézkedni kellett volna (az időjárás romlása esetén).

Gázhiány miatt leállította szerdán tíz órától termelését az esztergomi Suzuki autógyár - erősítette meg az MTI értesülését a vállalat kommunikációs vezetője. Ruska Viktória elmondta: a dolgozókat hazaküldték és arra számítanak, hogy hétfőn újraindíthatják a gyártást.

2009. január 7.

Kell-e a gáz?

Mivel úgy néz ki, hogy két hetes kiesés is pánikot okozott, azt mondhatjuk, a gáz nélkül a gazdaság igen nagy kárt szenvedne, sőt akár a háztartások fogyasztását is korlátozni kellene. Idén a magyarországi tárolók átlag feletti töltöttséggel rendelkeznek, de a folytonos szállítást is biztosítani kell, pl. rosszabb időjárás miatt. Ráadásul a pánik hatására esetleg növekvő fogyasztás és elővigyázatosság miatt is korlátozásokkal kellene számolnunk.

 

A borítókép: ipari gázvezeték (forrás: wikipedia.org)

süti beállítások módosítása