Reaktor

Megújult az idei World Press Photo kiállítás!

mnm-web_asztali_1440x700.jpg

Még vasárnapig van lehetőségünk megtekinteni a Nemzetközi Sajtófotó kiállítást, azaz a World Press Photo kiállítást a Nemzeti Múzeumban. Az előző évekhez hasonlóan idén is ez Magyarország egyik leglátogatottabb időközi kiállítása, így a hétvégéből mindenképp érdemes erre néhány órát szánni, amennyiben eddig még nem tettük volna meg.

Története

A kiállítás története Hollandiában kezdődött 1955-ben, ahol néhány holland fotós egy nemzetközi pályázatot hirdetett (World Press Photo), melyekből kiválogatta az előző évet leginkább meghatározó sajtófotókat. A céljuk akkor még csak az volt, hogy a nemzetközi közönségnek is bemutassák munkáikat.

Céljuk, hogy megmutassák a világnak azokat a történeteket, amik igazán számítanak.

A kiállítás azonban annyira sikeres lett, hogy újra meg kellett rendezni, sőt a szervezéséért már egy külön alapítvány (World Press Photo Foundation) felel. Hat évtizede minden évben megszervezik a pályázatot, ahol ma már több tízezer kép közül választják ki azokat, amiket egy utazó kiállítás keretében megtekinthet több millió érdeklődő.

 20220922world-press-photo-world-press20.jpg(forrás: origo.hu)

A pontos számok

A kiállítás magyar helyszíne immár négy éve a Magyar Nemzeti Múzeum, ami igazán méltó helyszínt biztosít ennek a kiállításnak.

Mint minden évben, idén is nemzetközi zsűri válogatta ki a kiállítás képeit:

130 ország 4066 fotóriporter 64.823 fotójából válogatta össze azt a csokornyit, ami 120 helyszínen lesz megtekinthető, Magyarországon a Magyar Nemzeti Múzeumban, október 30-ig.

Változások

A World Press Photo pályázatainak kiválasztási folyamata nagy mértékben módosult az előző évekhez képest. Az előzsűrizés folyamata most először regionális lett, azért, hogy a helyi eseményeket azok a helyiek értékeljék, akik valóban megélték a képeken rögzített történelmi pillanatokat.

A módosítás eredményeképp mostantól külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az észak, közép és dél amerikai, a dél-kelet-ázsiai, valamint az óceániai régiók képeit.

További változás, hogy mostantól csak négy kategóriában lehet pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és nyitott forma.

A változás valóban észrevehető: a kisebb közösségek szemén keresztül látunk igazán megható és elgondolkodtató pillanatokat a képeknek köszönhetően.

 45371532_dc0d97931355a4d8b68fe28bfa675f55_wm.jpg(forrás: index.hu)

Jelentősége

A World Press Photo kiállítást nem csak a szép képekért nézik az emberek. Ez egy igazi –jó értelemben- közéleti esemény, ahol mindenki szemrevételezheti az elmúlt év történéseit és talán azt is realizálhatja, hogy most valóban történelmi időket élünk.

A kiállítás egyébként egyáltalán nem hatásvadász: minden kép mellett olvasható az az esemény, aminek apropóján készítették az adott fotót. Ezek a leírások sem drámaiak, nem nagyítják fel és nem kicsinyítek le a történéseket, teljesen objektívek és tényszerűek.

Ez teszi talán annyira népszerűvé a Nemzetközi Sajtófotó kiállítást: a nyers képek, a világ kendőzetlen bemutatása, ami még a legcinikusabb emberekben is komoly gondolatokat ébreszt.

A kiállítás jelentőségét az is bizonyítja, hogy az ünnepélyes megnyitón jelen volt L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete, valamint

ünnepi beszédet mondott a megnyitón Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter is. 

A jegyárak tekintetében sem kell megijedni. A normál belépő ára 2900 forint, de az ifjúsági és 62 év felettieknek szóló jegyek csupán 1450 forintba kerülnek, emellett pedig családi jegyet is lehet venni igen kedvezményes áron. Érdemes a jegyeket előre megvenni, mert az utolsó hétvégén biztosan sokan akarják megnézni a Sajtófotó kiállítást. Ez azonban senkit ne tartson vissza!

süti beállítások módosítása