Reaktor

A nagy PayPal balhé

nemzetkozi-penzkuldest-vezetett-be-a-paypal-magyarorszagon-is-mukodik-318099.jpg

A Paypal október 8-án úgy módosította az Általános Szerződési feltételeit, miszerint aki hamis információt közöl, akár 2500 dolláros bírságra is számíthat. Egy tech óriás lábbal tiporja  Amerikában a szólásszabadságot. Mit tesz erre a kormányzat? (Spoiler: semmit.)

Előzmények

A PayPal-nak volt néhány megdöbbentő húzása ebben az időszakban: több felhasználót blokkoltak az Egyesült Királyságban. A felhasználókban az volt a közös, hogy mindegyik fontos, szólászabadságot hirdető, nem a kormány kommunikációját fújó szereplőhöz tartozott. Tették ezt mindenféle előzmény, figyelmeztetés és magyarázat nélkül. Ebben az esetben már ki lehet zárni a véletlen lehetőségét.

A balhé

A PayPal október 8-án kiküldött a felhasználóinak egy frissítést, amiben arról értesített, hogy megváltoznak az általános szerződési feltételek. Hogy ebben mi a hírérték?

Az, hogy a módosítások eredményeképpen a PayPal jogosultságot szerez arra, hogy akár 2500 dollárt levonhat azok számlájáról, akik hamis információkat közölnek.

Amint ennek híre ment (hiszen senki sem olvas el egy ÁSZF módosítást, valljuk be őszintén), a közösségi médiát elárasztották a felháborodott felhasználók, akik megszüntették a fiókjukat.

Erre –csodák csodája- a PayPal szóvivője kiadta az alábbi határozatot: ,,Az ÁSZF módosításáról kiadott frissítés csupán egy véletlen hiba volt, ami téves információkat tartalmazott.” (Ez vagy egy sima hazugság, vagy a cégóriás bürokratikus rendszere nem tud hiba nélkül átvinni egy ÁSZF módosítást. Nem is tudom melyik az elkeserítőbb.)

Ez szép és jó, de a helyzet a következő: a szólásszabadságot brutálisan semmibe vevő rendelkezést csak azután szüntettek meg, hogy az interneten ellenállás alakult ki, fiókokat szüntettek meg és ezzel a PayPal komoly veszteségeket szenvedett.

 rhiglzcisbuovfq-800x450-nopad-750x375.jpg(forrás: dailysceptic.org)

Az internet válasza

A módosítás visszavonása előtt, amint az internet felháborodott, nagy emberek nagy igazságokat posztoltak erről. Szemezgessünk:

,,Nehéz nekem nyílt kritikát megfogalmaznom egy vállalattal szemben, amit szerettem és aminek annyi mindent adtam. De a PayPal új szabálya minden ellen megy, amiben én hiszek. Egy magánvállalat eldöntheti, hogy elveszi-e a pénzed, amennyiben nem értenek egyet a mondanivalóddal. Őrület.”

– írta David Marcus, a PayPaly korábbi elnöke. Ezt a posztot Elon Musk kedvelte.

,,Emiatt annyira életbevágó, hogy az állami és a szövetségi törvényhozás olyan jogszabályokat alkosson, melyek tiltják, hogy a tech cégek diszkrimináljanak és védik a szólásszabadságot."

– Brendan Carr, a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) republikánus biztosa.

,,PayPal cenzúrázza a szólásszabadságot. Ha nem hallgatsz, ellopják a pénzed. Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen."

– Marsha Blackburn, szenátor

A Washington Post válasza

A Washington Post tökéletesen tükrözi azt, hogy milyen irányba is halad Amerika. Az ő olvasatukban a konzervatív médiumok alaptalanul bántják a szegény tech óriást, hiszen a szóvivő bocsánatkérések közepette visszavonta a módosítást, azt hazudva mindenki képébe, hogy csak egy hiba történt.

A Washington Post az alábbi mondatban foglalta össze az eset lényegét:

,,Noha a PayPal egyelőre egy valószínűtlen célpont a Szilícium-völgyi vállalatcsoportokhoz képest, ez a perpatvar nagyobb áskálódásokhoz is vezethet a Paypal köreiben, amennyiben a republikánusok ismét többségbe kerülnek a szenátusban.”

Ehhez csak egy komment: ezt a ,,független médiát” Amerikában havonta 70-80 millió ember olvassa.

Amerika ismét bebizonyította, hogy ma már régen nem az elfogadás és lehetőséget országa. Bűn az, ha mást gondolsz, mint a többiek, bűn, ha nem úgy cselekszel, mint ahogy elvárja tőled a liberális mainstream.

Amerika jelenleg ott tart, hogy egy cég büntetlenül sárba tiporhatja a szólásszabadságot.

 

(Borítókép forrása: portfolio.hu)

süti beállítások módosítása