Reaktor

Gyógyítsd ki magad a megfázásból, egy nap alatt!

istockphoto-1175000095-612x612.jpg

Elérkeztünk az év egyik legkiszámíthatatlanabb időszakához: míg valaki rövidnadrágban és pólóban is kellemesen érzi magát, addig mások már a télikabátot porolják le a következő téli szezonra. A különösen forró nyár után egész meglepetésként ért a megszokottnál hamarabb érkező ősz, ami sokaknak okozhat kellemetlen egészségügyi panaszokat. Szeszélyes időben könnyű alul- vagy túlbecsülni a hideget, ezért egy rosszul tervezett nap is elég, hogy egy hétre lebetegedjünk. Cikkemben néhány apró trükköt szeretnék megosztani, melyekkel kordában lehet tartani a megfázást, még akár az első tünetek érkezése előtt.

Általában érzi az ember, ha a megfázás szélén áll: átázott cipő vagy ruha egy esős napon, séta hazafelé kabát nélkül, és a többi, és a többi... Amikor hazaesünk egy hasonlóan elrontott vagy szerencsétlen eset után, nincs idő sokat bosszankodni, ugyanis a megfázást még elcsíphetjük. Lássuk mi is a teendő, illetve mivel javíthatunk az esélyeinkkel, hogy tényleg egy-két nap alatt kilábaljunk a meghűlésből!

 

Meleget és gőzt, de azonnal!

Ha a végtagjaink átfagytak, mindenképp érdemes egy meleg zuhannyal vagy fürdővel kezdeni, hiszen ez nem csak a hőérzet javításában segít, de a gőz belélegzése akár a nátha ellen is nagyon hatékony. Apropó gőz: bármennyire is az elején legyünk a betegségnek, a gyógynövényes gőz inhalálása csodákra képes. Gyerekkori emlékeimben sokszor szerepel a kamillás gőzölés, és bár anno nem igazán szerettem, ma már egész kellemes élményként tudnám leírni.

Hogyan csináljunk gyógynövényes gőzfürdőt?

Öntsünk forró vizet egy nagyobb tálba, (fontos, hogy gőzölögjön, de ne forrjon) majd tegyünk bele néhány kanál gyógynövényt, például kamillát vagy eukaliptuszt.

Hajoljunk fölé, majd takarjuk le magunkat egy nagy törölközővel, hogy a gőz ne tudjon sehol kiszökni.

Körülbelül 5-8 percig inhaláljunk, majd a kész főzetből megtölthetünk egy párologtatót, vagy akár az egész tálat is bevihetjük a szobánkba, ezáltal megtelítődik a levegő a gyógyító hatóanyagokkal, ezzel tökéletes környezetet teremtve a pihenésre.

pexels-photo-9403470.jpeg

Megfázás elleni „bájitalok”

Akik látták vagy olvasták a Harry Potter sorozatot, biztosan elgondolkodtak már, milyen jó is lenne, ha a való életben is egy-egy varázslatos főzettel meg lehetne gyógyítani a legmakacsabb betegségeket. Bár, ha ilyen recept nincs is a birtokomban, azért van jó pár olyan összetevő, melyekből igazán hatásos „koktélt” lehet készíteni megfázós napokra.

Akiknek nincsen turmixa, azok némelyik boltban már elérhetik az un. „immunrendszer boost” feleseket, de ezek igazából otthon is elkészíthetőek. Citrom, méz, gyömbér, kurkuma, esetleg egy kis chilipor, és már kész is a könnyfakasztó mix, ami garantáltan kitisztítja a légutakat, és a szervezet védekezőképességét is támogatja.

Ennél eggyel gyakoribb tanács a meleg tea, illetve a meleg leves, ami már-már annyira népszerű praktika betegség idején, hogy az ember nem is igazán hisz benne. Ez egy nagy tévedés azonban, hiszen a meleg tea (különösen jó sok citrommal és mézzel) tényleg csodákra képes. A folyadékbevitelre amúgy is nagyon kell figyelni ilyenkor, emellett pedig a forró ital enyhíti a torokfájást és a köhögési ingert is.

 pexels-photo-5430676.jpeg

Pihenni, de hogyan?

Az utolsó, és az egyik legunalmasabb tipp, amit mindenki hall az a pihenés. Hogyan pihenjünk, ha épp egy fontos állásinterjú, egy leadási határidő vagy egy születésnapi buli előtt állunk? Hiába tudjuk legbelül, hogy egy estényi tömény pihenéssel – és a fenti praktikákkal – megelőzhetnénk a megfázás tüneteit, de vannak olyan esetek, amikor a nagybetűs PIHENÉS nem opció. Mit tegyünk hát ilyenkor, hogy a szervezetünket így is a lehető legnagyobb mértékben támogassuk?

Ha egy másnapi teendő vagy határidő stresszel minket, viszont otthonról is tudunk dolgozni, akkor a kettő együtt is működhet – feltételekkel. Ágy, puha, kényelmes otthoni viselet, illóolajos párologtató, és egy nagy pohár forró tea. Ilyen körülmények között a szervezetünket egy kicsit „becsaphatjuk”, és elvégezhetünk egy-két teendőt – mértékkel.

Nálunk a családban volt egy ilyen szokás, ha megfáztunk, akkor legalább egy teljes napig ágyban kellett maradni. Nem volt játék a tesókkal, vacsora az étkezőben, hanem leves és tea (na meg egyéb finomságok) az ágyban, majd pedig alvás.

Ez a praktika annyira bejött, hogy azóta is ezt alkalmazom – sikerrel. Nem mindig egyszerű betartani a „szabályokat” egyébként, hiszen mindig van valami: teregetés, pakolás, takarítás, vásárlás stb. Én ilyenkor úgy oldom meg az „ágy-karantént”, hogy a tünetek legelső pillanatától kezdve nekiállok, és befejezem a legfontosabb teendőimet, esetleg segítséget kérek barátoktól vagy családtagoktól. Ezután csinálok egy forró, kamillás gőzfürdőt, megiszom egy teát, és legalább 12 óráig ágyban maradok. Ha „sokkoljuk” a szervezetünket egy kis kényszerpihenővel, akkor az enyhébb megfázásokat visszafordíthatjuk vagy legalább lerövidíthetjük. A családban ez egy aranyszabály – remélem segíteni fog Nektek is idén ősszel!

süti beállítások módosítása