Reaktor

Slam Poetry -,,Őszinte sorok ingyen és bérmentve.”

poetry-slam_1_orig.jpg

A slam poetry az elmúlt néhány év egyik legnépszerűbb irodalmi műfaja, stílusirányzata lett, pontos meghatározása, besorolása mégis a mai napig várat magára. Mi is a slam poetry? Hogyan alakult ki és hogyan lett népszerű hazánkban?

Műfaji besorolás

A slam poetry az egyik legújabb irodalmi, művészeti stílus, aminek lényege, hogy szóban, élőben adják elő, a fókusz az előadón, az ő egyedi stílusán van. 

A pontos definíció nem létezik, a meghatározáshoz a szakértők is úgy állnak hozzá, hogy kizárják, hogy mi nem slam poetry.

Nem versfelolvasás, nem színpadi előadás és nem is rap. De mégis ezeknek valamilyen keveréke. 

Egy 3 percben előadott alkotás, ahol a szerző a saját szövegét mutatja be a közönségnek. A legfőbb célja az, hogy érzelmeket és hatást váltson ki. Maga a ’slam’ szó is ütést, csapást jelent; egy igazán jó előadás is néha felér egy arculcsapással. Ezért a slamek gyakran szólnak közéleti, vagy olyan témákról, amik sok esetben tabunak számítanak.

1377163_659159800774986_1644900391_n.jpgSüveg Márk Saiid, az I. Országos Slam Poetry Bajnokság győztese (forrás: http://slampoetry.hu/mi-az-a-slam-poetry/)

Eredete

Sokan a slam poetry ősi előzményeiként látják az ókori görög viadalok előadóit, a trubadúrokat, de vannak akik a legkorábbi előzményeket a bibliai korig, Ézsaiás prófétáig követik vissza. A konkrétumokat azonban érdemes a modern időkben keresni. Ekkor az avantgárd és a beat költők hintették el a későbbi slam poetry alapjait.

Az egész stílus kiindulópontja pedig a Spoken Word irányzat volt, melynek lényege, hogy az előadott vers keveredhet különböző zenei, táncos és színpadi elemekkel, így a hangsúly nem csak a művön, hanem az előadáson van.

A slam poetry története Chicagóban kezdődött, a ’80-as években. Marc Smith-nek (,,Slam Papi”), hobbiköltőnek elege lett az egyhangú felolvasóestékből, így barátaival a Green Mill Jazz Club-ban olyan költészeti eseményeket kezdtek tartani, ahol a felolvasott alkotások magukban foglalták a slam poetry sajátosságait: élőben előadott saját szerzemény, amely elsőre is érthető, általában humorral közvetít fontos üzeneteket és a közönségre hatást gyakorol. Ezek az események lassan versengéssé, majd szervezett versenyekké alakultak.

Majd Bob Holman (amerikai költő és költői aktivista) segítségével ezeket az eseteket New Yorkba költöztették, ahol a slam poetry népszerűsége tovább nőtt. A valódi áttörést és az általános ismertséget a -szintén Bob Holman segítségével megvalósuló- Poetry Spots nevű tévéműsor hozta meg.

poespan.jpgMarc Smith, a Slam Papi (forrás: https://www.nytimes.com/2009/06/03/books/03slam.html)

 

Elterjedése Magyarországon

Magyarországon a slam poetry némi késéssel terjedt el. A népszerűvé válásának két fontos dátuma 2006 és 2012. Az előbbi dátum az első olyan magyar rendezvény volt, amelynek középpontjában a slam poetry állt. Ez a program a Budapest Slam volt, amit Petrányi Zsolt, a Műcsarnok akkori igazgatója szervezett meg. Az esemény úgy hírestül el, mint a költők és a rapperek első, face to face párbaja. A rendezvény olyan jól sikerült, hogy a következő évben már nemzetközi szereplőkkel rendezték meg újra.

A slam poetry köré szerveződő programok állandósultak és egyre népszerűbbé váltak, amihez a Slam Poetry Budapest is nagy mértékben hozzájárult.

A következő nagy mérföldkő 2012 volt, amikor megrendezésre került az I. Országos Slam Poetry Bajnokság, melynek győztese az Akkezdet Phiaiból is ismert Süveg Márk Saiid lett. 

A slam töretlen népszerűségét az is bizonyítja, hogy több vidéki városban is alakultak slam poetryvel foglalkozó klubok, melyek saját esteket, versenyeket is szerveznek.

Kemény Zsófi (slammer, író, költő) a II. Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjében (forrás: https://www.youtube.com/watch?v=69zzyfXtiPs)

Szabályok

A slam poetry-vel foglalkozó rendezvényeknek, versenyeknek 4 formája létezik: open slam, melynek keretében bárki kiállhat és versenyezhet, invitation slam, mely előre meghívásos formában működik, a theme slam, ahol egy téma előre meg van határozva, valamint a freestyle slam, ahol a rögtönzésé a főszerep.

A magyar versenyeken nagyon kevés az a szabály, amit a nevezőnek be kell tartania. Értelemszerűen csak saját alkotással lehet indulni, a téma a legtöbb esetben nincsen előre meghatározva. Az időkeret 3 perc, plusz 15 másodperc tiszteletidő, amennyiben ezt valaki túllépi, azért pontlevonás jár. Kellékek és zene használata tilos. 

Ezen kívül az előadónak annyi a feladata, hogy kapcsolatot keltsen a közönséggel, bevonja őket és érzelmeiket az előadásba. 

  

Borítókép forrása: https://www.lanpherlibrary.org/from-the-librarians-desk/virtual-poetry-slam)

A címben szereplő idézet Leimszider Dávidtól származik.

süti beállítások módosítása