Reaktor

Árnyékkormány után alternatív nyilvánosság: elindult a DK TV

 dk_tv.png

Zászlót bontott a Demokratikus Koalíció YouTube csatornája, a DK TV. Gyurcsány Ferenc ezt is előre beharangozta már, akárcsak az árnyékkormány esetében azt tette, december 2-án, 18 órakor indult útjára a baloldali párt legújabb szócsöve. Úgy tűnik az alternatív nyilvánosság létrehozása a következő lépése a Demokratikus Koalíció dominanciára való törekvésének. Az áprilisi választások után eltérő stratégiákat kezdtek el követni az ellenzéki pártok, az LMP megpróbálja magát "Magyarország zöld pártjaként" újradefiniálni, a Jobbik pedig konzervatív pártként a jobbközepet célozta meg.

Azonban a Momentum és a Demokratikus Koalíció ennél jóval ambiciózusabbak, ők a kisebb baloldali pártokat folyamatosan felemésztve kívánnak a jövőben a Fidesz ellenpólusaként politizálni. A módszer abban más, hogy míg a Momentum lassan, megfontoltan akar építkezni, addig a DK próbálja magát az egyedüli kormányzóképes, cselekvőképes és "mindenképes", legjobban megszervezett ellenzéki pártként viselkedni.

Az Dobrev-árnyékkormány felállítása is ezt a célt szolgálja, megakarja mutatni, hogy van kormányzóképes alternatívája az Orbán-kormánynak. Ennek meg is lett a látványos eredménye, hiszen a legújabb közvélemény-kutatások magasan az ellenzék vezető erejének mérik a DK-t, míg a többi ellenzéki párt zöme nagy eséllyel nem jutna be a Parlamentbe, csak a Mi Hazánk és a Momentum. Sokan vonnak párhuzamot a Fidesz 1996-ot követő térfoglalása és a DK mostani viselkedése között, tegyük hozzá nem alaptalanul.

egyat.jpg

(kép forrása: Fidesz Facebook oldala)

A DK - a régi Fideszhez hasonlóan - egy széttöredezett pólusban helyezkedik el a baloldalon, úgy gondolja, hogy ezt a sokaságot neki kell egységbe tömörítenie az "Egy a tábor, egy a zászló" jelszava alatt. A Demokratikus Koalíció sokszor hívja fel a figyelmet arra, hogy a többi ellenzéki pártból folyamatosan áramlanak át a fiatal politikusok, a Fidesz ehhez hasonló agyelszívást hajtott végre a 2000-es években. A DK TV szinte "kísértetiesen hasonló" célt és funkciót láthat el, mint a 2003 januárjában elinduló Hír TV a Fidesz esetében. A Hír TV a polgári, konzervatív jobboldalnak kívánt egy alternatív szócsövet biztosítani a nyilvánosságban. Bár a DK TV a YouTube-on található meg (ebből a szempontból másabb is, mint a jobboldal saját csatornája), az online platformok lassan, de kezdenek a hagyományos felületek babérjaira törni. 

De mit is árul el magáról a DK TV? Milyen tartalmakkal találkozhatunk? Mit akarnak elmondani a nézőknek a DK Szubjektívben?

Már az is sokat elmond a csatornáról, hogy a főműsora - a DK Szubjektív - hetente egyszer, péntekenként fog felkerülni. A hét bármelyik napját kiválaszthatták volna, de itt feltehetőleg nem kis tudatosság van, ugyanis Orbán Viktor a Kossuth Rádióban szokott beszélni péntekenként. A DK az árnyékkormány mellett kitalálta az ellen-pénteket is. Érdemes a rövid videóikat, a "Shorts"-okat is megnézni, Gréczy Zsolt szerint

És van olyan, hogy egy párt képes újra és újra új dolgokat kitalálni. A DK TV erről szól.

kepernyofelvetel_17.png

Gréczy Zsolt ezzel azt akarja hangsúlyozni, hogy a pártja az egyedüli párt, amely az ellenzéki térfélen cselekvőképesnek mondható. Vágó István rövid videójából az derül ki, hogy a DK TV lesz az, amelyik a főbb kérdésekre majd választ tud adni - a válaszokért nem kell a többi ellenzéki párthoz fordulni. A Demokratikus Koalíció érzékelhetően sokat foglalkozik a saját, pozitív kép felvázolásával, ehhez társul az is, hogy sokat foglalkoznak a Fidesz mellett az ellenzékkel is.

Az adás egy részében értékelték a Závecz-Research egy kutatását, amely alapján kiderült, hogy Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki politikus, ezt még nem érte el DK-s politikus. Továbbá summázták, hogy a DK most van az eddigi történelmének zenitjén, ugyanis nekik van a legnagyobb EP, országgyűlési és főváros frakciójuk, ők a legmegszervezettebb ellenzéki párt, tehát jó esélyük van leváltani a Fideszt 2026-ban. A DK egyetért Donáth Annával, amikor a széttöredezett ellenzéket versenyképtelennek gondolja és nem tartja előremutatónak ezen kis pártok belső versengését. A Gyurcsány-párt ezt megkívánja haladni, talán már most sem tekinti a többieket versenytársnak.

Ezt azzal is alátámasztják, hogy kicsit kitérnek a fő vetélytársra, a Momentumra is. Rámutatnak a Gelencsér Ferenc és Donáth Anna eltérő stratégiai elképzeléseire, ezzel azt sugallják, hogy mindenki mást belső feszültségek feszélyeznek, míg a DK egységes. Éppen ezért képesek ők megvalósítani a "Donáth-doktrínát", azaz a baloldali pólus egy párt általi egyesítését. Többek közt ennek köszönhető az a jelenség is, hogy a cselekedni vágyó, tehetséges ellenzéki politikusok hullámokban csatlakoznak a Demokratikus Koalícióhoz, míg a Momentumhoz a "nyíltan náci", ex-Jobbik politikus Stummer János csatlakozik. Szerintük azok az ellenzékiek, akik eredményeket szeretnének elérni, azok mennek a DK-ba.

klarika.png

(kép forrása: telex.hu)

Az adás alatt azonban leginkább a Fidesszel és Orbán Viktorral foglalkoztak. A párt önmagát a kormányoldallal szemben definiálja elsősorban, ez nyilvánvaló. A főbb beszédtémák az EU-s pénzek helyzete, Novák Katalin elnöki rezidenciája, Tiborcz István és Matolcsy György gyarapodása, a pedagógus tüntetések, illetve a Nemzeti konzultáció voltak. A végén kicsit foglalkoztak a katari világbajnokság politikai botrányaival is, de az nem annyira lényeges.

A DK szerint az EU keménysége annak köszönhető, hogy ez idáig nem tudta értelmezni Orbán politizálását, most viszont móresre tanítják a "rubeljobboldalt". Szerintük az Orbán ellopja az uniós adófizetők pénzét, illetve az ország jövőjét, ezt ismerte fel ennyi idő után Brüsszel. Abban egyetértettek, hogy ha Magyarországon baloldali kormány lenne, akkor egy hónapon belül megjönne a pénz. Orbán Viktornak azért nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez, mert akkor az egész család börtönbe kerülne (és nem azért, mert nem kötelező). A DK-s beszélő fejek szerint az Orbán-kormány vékony pallón táncol, amelybe bele fog bukni.

A Demokratikus Koalíció ezzel szemben fogalmazza meg magát, miután felvázolta a "főgonoszt". Egy Dobrev-kormánynak nem kellene hosszasan tárgyalnia a forrásokról, azokat magától értetődően megkapná egy hónapon belül. Míg Orbán erkölcsileg és politikailag megbukott, addig Dobrev Klára nem. Azonban azt korántsem lehet elmondani, hogy olyan sok energiát fordítottak volna arra, hogy ők mit csinálnának, főleg a kormányoldal szidalmazásával voltak elfoglalva. Az üzenet ebből a szempontból semmi új: ők nem Orbán. Kérdéses, hogy egy ilyen lazább stílust képviselő műsorban kell-e erről beszélni vagy sem.

 

Érdekes innováció a Demokratikus Koalíció részéről a DK TV elindítása. Elsősorban a cselekvőképesség látszatát akarják fenntartani az ellenzéki választók számára, illetve a Fidesz egyedüli alternatívájaként akarnak tetszelegni, ehhez hoztak létre egy alternatív nyilvánosságot. A műsorban elhangzottak alapján leginkább a részsikerek lekommunikálásáé a főszerep, de sokat foglalkoztak az ellenzék gyengeségével, illetve a Fidesz kritizálásával, szidalmazásával. Ha van egy kis öniróniájuk, akkor elindítják benne a "Gyurcsány Show"-t.

 

süti beállítások módosítása