Reaktor

Színezd újra, színezd újra!

 

gmund_cotton_wasserfall_1_1024x1024.jpg

Egyre több tanulmány és kutatás foglalkozik azzal a jelenséggel, miszerint az elmúlt évtizedek alatt a világunk kezd elszíntelenedni. Arra még keresik a választ, hogy vajon mi okozhatta ezt a változást, azonban ezt az érdekes jelenséget mindenképpen érdemes közelebbről is megvizsgálni. Mit is jelent ez pontosan? Hogyan kell ezt elképzelni?

 

Egy angol cikk hosszasan vizsgálta ezt a jelenséget. Vizsgálatukhoz az angol múzeumok online katalógusát vették alapul, mely során több, mint 7000 fényképet elemeztek 21 kategóriában. Az eredmény pedig teljesen egyértelmű volt: a világunk elszürkül.

 

A vizsgált fényképek több, mint 80%-ban feltűnik a sötétszürke szín. A 7083 tárgy elemzése után a másik következtetés még látványosabb volt. Az 1800-as évektől kezdve indult meg az a folyamat, hogy a mindennapos használati tárgyak egyre kevésbé színesek, inkább a szürke valamely árnyalatában ,,tündökölnek". Emellett megfigyelhető a sárga és a barna árnyalatoknak a hanyatlása, ami a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy az évtizedek alatt a tárgyakat már nem elsősorban fából, hanem műanyagból készítették.

1_ippqpvw2xvpapcrguwnygq.png(kép forrása: lab.sciencemuseum.org.uk)

Ez a változás akkor is feltűnő, ha nem általánosságban, hanem konkrétan, egyes tárgyakat vizsgálunk meg. A legdurvább elszürkülés talán az autókkal történt. A globális piacot tanulmányozva a fent említett kutatók megállapították, hogy míg 1990-ben az autók kicsit több, mint a fele volt fekete/fehér/szürke, addig mára ez az arány már több, mint az összes autó háromnegyede.

fymkfiwxkaa-am2.jpg(kép forrása: threadreadapp.com)

 

Ha az üres statisztika sokaknak nem is sokkoló, akkor íme egy parkoló képe 1980-ban és napjainkban.

fymmg-axoaip6_f.jpg fymmimkwaaaixuy.jpg

(képek forrása: threadreadapp.com)


Ha körbenézünk az otthonunkban, valószínűleg nem látjuk már azokat az őrült, bohókás színeket, ami az 1970-es éveket jellemezte. Az elmúlt években az otthonok túlnyomó többsége minimalista, egyszerű és a színek is ehhez igazodnak. Csak semmi vidám és vibráló!

fymrs-_waampv62.jpg(kép forrása: threadreadapp.com)

A szemléletesség érdekében ismét tegyünk egymás mellé egy mai otthont és egy tipikus retró enteriőrt a '70-es évekből.

fymwss7xeaaslaj.jpg fymwov9wqaejboo.jpg

(képek forrása: threadreadapp.com)

A telefonokat is elérte az elszürkülés. Az 1844-es telegráf és a 2008-as iPhone hatalmas különbséget mutat színben és formában is. Az iPhone mentségére legyen mondva, hogy a színtelenedés oka itt egyértelműen a fejlődésben rejlik. A telegráf ugyan csodaszép volt a kezelt, esetenként faragott fával és lenyűgöző méreteivel, azért lássuk be, hogy a mindennapjainkat lényegesen megkönnyíti az apró, szürke okostelefonunk.

1_voy-venreqbtnwajtmrdka.png 1_8gplwdepgmty10mdn8emow.png

(képek forrása: lab.sciencemuseum.org.uk)

Ha színtelenséget akarunk látni, elég magunka néznünk a tanulmányok szerint. Ahogy sok minden mást a ruhaipart is beszippantotta a szürkeség. A fekete/fehér/szürke darabok toronymagasan vezetik az eladási listákat.

fymx2agwyaeskb.jpg

(kép forrása: threadreadapp.com)

Egyértelmű, hogy az ,,elszürkülés-jelensége" egy létező dolog. Az, hogy ez egy probléma-e, illetve, hogy kell-e ezen változtatni, azt mindenki döntse el maga. Mégis egy komoly bajra szeretném ezzel kapcsolatban felhívni a figyelmet. A McDonalds épületei is veszítenek a mindenki által kedvelt élénk sárga és piros színeikből. I'm not loving it!

fym0es0wqaqvmwj.jpg fym0eu1xgaidpsv.jpg

(kép forrása: threadreadapp.com)

(Borítókép forrása: malinovka.hu)

süti beállítások módosítása