Reaktor

Karácsonyi vásáros horror árak: Budapest vs. Frankfurt

the-traditional-christmas-market.jpg

A karácsonyi vásáros horror árakat talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen minden évben amint megnyitja a kapuit a legnagyobb fővárosi karácsonyi vásár, azonnal cikkek és posztok tömkelege lepi el a közösségi médiát – a téma pedig mindig ugyanaz: mennyi pénzből lehet kihozni egy estét, az egyre csak emelkedő árak mellett? Spoiler alert: sokból, viszont bennem felmerült a kérdés: ha otthon ennyire rossz a helyzet, mi várja a látogatókat más nagyobb európai városokban? Elmentem tehát a németországi Frankfurt egyik legnépszerűbb vásárjába, és megnéztem mennyibe kerülnek itt az otthoni kedvencek. Ár összehasonlítás következik – csúnya karácsonyi pulcsiba bújtatva.

Mindenki kedvencével, a forralt borral kell kezdenem, hiszen általában ez okozza az egyik legnagyobb felháborodást a vásárlátogatók között. Már néhány évvel ezelőtt is beszédtéma volt, hogy már alig jön ki néhány árusnál egy forralt bor egy ezresből – na ez idén már nem probléma, hiszen már esélyt sem kapunk az olcsóbb árusok felkutatására, ugyanis nem léteznek. A Bazilikánál körbejárva a forralt bor mindenhol 1200 forintba kerül, forró teát 1000 forintért kínálnak, és a sör is 1500 körül mozog.

Frankfurtban is egységáron kínálják az italokat, a legtöbb helyen 4 euróba (kb. 1600 Ft) kerül egy pohár forralt bor (plusz egy euró a bögre, amit visszakapunk, ha visszavisszük az árushoz), 3 euró (kb. 1200 Ft) a tea, és 5 euró (kb. 2000 Ft) a sör.

Sokan úgy vélik a karácsonyi vásár már szinte luxussá változott – nem tévednek - ezért sokan nem is vásárolnak semmit, csak a hangolódás miatt mennek ki. Ha egy-egy forró csoki vagy forralt bor még talán bele is fér valakinek, az ételekre sokan még gondolni sem mernek. Nem is hibáztatom őket, ugyanis elég csak egy pillantást vetni a vásárok ár listájára és egyből elmegy az ember étvágya. Nem is hibáztatom őket, ugyanis elég csak egy pillantást vetni a vásárok ár listájára és egyből elmegy az ember étvágya.

Vegyük például a lángost. A sima fokhagymásért 1750 forintot kérnek el a Vörösmarty térnél, a klasszikus sajtos-tejfölös pedig 2500 forint körül mozog. Aki nagyon szeretne valami extrát kipróbálni annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen a csirkegulyásos lángos idén már 4200 forintba kerül. Frankfurtban meglepő módon az árak ugyanígy alakulnak: tejfölös lángos 4 euróba (kb. 1600Ft) kerül, az extrább feltétekkel készült finomság - mint például gyros hússal, vagy hagymás-baconos raguval - pedig 6-10 euróba (kb. 2400-4000) kerül itt.

w1200_h675_x750_y500_5fab0200c5a4bec6_jpg-9c9446f5aeea57e4.jpeg

A hasonlóság igazán meglepő, hiszen Németország, különösen Frankfurt átlagjövedelme messze a duplája a Magyarországinak, ezért a fővárosi árak így még inkább sokkolóak. Mivel az meleg ételek kínálata szinte teljesen más, ezért nehéz volt az árakat összehasonlítani, de átlagosan a legnagyobb hazai vásárban a legegyszerűbb egytálétel 1500 forintnál kezdődik, aki viszont oldalast, vagy grillezett lazacot enne, az 8000 forint/adag ár alatt aligha úszhatja meg.

Frankfurtban a legolcsóbb melegétel opció talán a „Bratwurst”, ami egy igazán finom grillezett kolbász, friss meleg zsemlében szervírozva. Legyen a kolbász csilis-sajtos, paprikás, az ár mindenhol egységesen 4,5 euró (kb. 1800Ft), amiben természetesen benne vannak a különböző szószok is mint ketchup vagy mustár. Csak, hogy a másik végletről is szó essen, a legdrágább étel, amit eddig láttam az 23 euróba (kb. 9500) forintba került, és grillhús válogatást, sült krumplit és salátát is tartalmazott. A különbség itt sem akkora, hogy hátast dobjon az ember, viszont ha az ember ténylegesen összeszámolja mennyibe kerül egy este a vásárban akkor manapság már a határ a csillagos ég.

Végül szót kell ejtenem az édességekről is, hiszen nem karácsonyi vásár a karácsonyi vásár kürtőskalács és gofri nélkül. A vaníliás-nutellás gofri Frankfurtban 6,5 euróba (azaz kb. 2700 forintba), míg Pesten 3000 forint környékén kapjuk meg ugyanezt. Meglepő módon itt kint is hatalmas népszerűségnek örvend a magyar kürtőskalács, amit általában magyar színekbe öltöztetett standokon árulnak, kígyózó sorokkal.

Itt kint 8 euró (kb. 3300 Ft) a normál fahéjas, míg az otthoni árlistában „már” 2200 forintért is megkapja az ember a frissen gőzölgő finomságot. Hozzá kell tennem, hogy eleinte szkeptikus voltam a kint vásárolt kürtőskaláccsal kapcsolatban, hiszen ami otthon készül nálunk, az utánozhatatlan. Meglepően tapasztaltam, hogy itt is az „igazi” élményben részesülnek a látogatók, hiszen kiderült, hogy az árusok Magyarországról érkeztek a vásár idejére, és a klasszikus receptúra alapján készülnek az édességek.

Összességében elmondhatjuk, hogy igazán nagy különbség nincsen a hazai, illetve a frankfurti karácsonyi vásárok árazásában, viszont ha ezt a már említett átlagjövedelmekhez viszonyítjuk, akkor egyértelműen látszik, hogy ki jár rosszabbul. Kétszer is meg kell gondolni, – különösen a mostani rezsiárak tekintetében – hogy mit engedhet meg magának az ember, hiszen ha az egész családot meg szeretnénk vendégelni, akkor igazán egyszerű egy 20-30 ezer forintos estét összehozni.

süti beállítások módosítása