Reaktor

PC és notebook házassága: megszülettek a Fold laptopok

Ha mobilokról van szó, akkor már kezdtünk hozzászokni az új generációs kinyitható és becsukható Fold eszközökhöz. De mi történik akkor, ha ezt az ötletet átültetik a laptopok világába?

Kép forrása: YouTube/Techfluencer

Az okostelefonok világban már évek óta megfigyelhető az összehajtható képernyős készülékek fejlődése. A terület élén a teljes mobilos szegmenst is vezető Samsung áll, de vannak hajlítható képernyős telefonjai például a Huaweinek, az Oppónak és a Xiaominak is.

Laptopok terén a Lenovo 2019 májusában jelentette be, hogy készül egy összehajtható számítógéppel: a ThinkPad X1 Fold-dal, amelyet 2020 januárjában, a CES technológiai szakkiállításon mutattak be. A koronavírus-járvány azonban lassította a fejlesztéseket 2022-ig.

Közben az Asus is megérkezett a 2022-es berlini IFA elektronikai kiállításra új gépével, a Zenbook 17 Fold OLED-del, amely hasonlóan becsukható és kinyitható, mint egy hagyományos notebook, csak éppen ennek felső és alsó részén is képernyő van.

Az IFA egyébként a világ vezető kiállítása a szórakoztató elektronika és elektromos háztartási eszközök területén, valamint itt kerülnek bemutatásra az innovációk is. Berlinben a legmeghatározóbb és legfontosabb kereskedők, forgalmazók és szakemberek találkoznak minden évben a kiállításon.

Mit lehet tudni a Lenovo ThinkPad X1 Foldról?

Videó forrása: YouTube/Lenovo

A következő generációs, könnyű ThinkPad X1 Fold 16,3 colos kijelzője fekvő vagy álló üzemmódban csatlakoztatható az opcionális teljes méretű, kitámasztós billentyűzethez, hogy bármilyen feladatot meg lehessen oldani. Össze is lehet hajtani, így két egymás melletti kijelzőt kapunk: laptop, táblagép vagy rajztábla.

Az X1 Fold könnyedén ráhelyezhető az opcionális ThinkPad Bluetooth TrackPoint billentyűzetre és állványra fekvő-, álló- vagy laptop üzemmódban. A teljes méretű billentyűzeten integrált ujjlenyomat-olvasó, haptikus érintőpad, TrackPoint található a kényelmes, állítható kitámasztó mellett. Ráadásul háttérvilágításos, Bluetooth-al kommunikál, és mágnesesen csatlakozik az alsó képernyőhöz, így 12 colos laptopélményt nyújt.

A 4K nyomásérzékeléses Lenovo Precision Pen toll ideális jegyzeteléshez és rajzoláshoz, a döntésérzékeléssel pedig a satírozás is gyerekjáték. Az akkumulátor készenléti ideje körülbelül 400 nap, és a tollon helyet kapott három konfigurálható gyorsgomb, ami fokozza a feladatvégzés hatékonyságát. Munka közben mágnessel helyezhető az X1 Fold gépre, hogy mindig kéznél legyen.

Az X1 Fold eszköznél a WiFi 6E technológia további sávszélességet és sebességet kínál. Az 5G WWAN technológiával (amely az LTE-t is támogatja) pedig munkahelyi szerverekhez való gyorsabb és biztonságosabb hozzáférést biztosít, valamint megszakítás nélküli videó-streaminget.

A ThinkPad X1 Fold a Windows 11 funkcióival – köztük a nagyméretű érintőelemekkel, az elhúzható menükkel,  widgetekkel, a digitális tollakhoz beépített új funkciókkal és az érintéses snap elrendezésekkel –  végezhet párhuzamosan feladatokat.

Az X1 Fold rendelkezik un. ThinkShield biztonsági megoldáscsomaggal - infravörös kamerával történő arcfelismeréssel és a billentyűzeten található ujjlenyomat-leolvasóval is. Az Intel Visual Sensing Controller vizuális érzékeléses vezérlőegység lehetővé teszi, hogy a képernyő elhalványodjon vagy kikapcsoljon, amikor a felhasználó nem figyeli, és még le is zárja a készüléket, amikor az illető elmegy mellőle. A további védelem érdekében a megbízható platform-modul készülékszoftver titkosítja a kiemelt adatokat.

Az X1 Fold innovatív zsanérja összehajtott állapotban harang formát alkot, így a készülék teljesen laposra hajtható. A ventilátor nélküli kialakítás eloszlatja a hőt, hogy a gép belsejében mindenhol ideális lehessen a hőmérséklet. A rugalmas HDR OLED-kijelző a kialakításából adódóan bírja az össze- és széthajtás viszontagságait.

Mi a helyzet az Asus Zenbook 17 Fold OLED-del?

Videó forrása: YouTube/Asus

A ZenBook 17 Fold lényegében egy 17,3 hüvelykes OLED érintőképernyő félbehajtva (ami persze a hardvert is tartalmazza), a hajtásban elhelyezett különálló billentyűzettel. Kialakítása olyan, mint a ThinkPad X1 Foldnak, mely egyben a legközelebbi vetélytársának is tekinthető - legalábbis első ránézésre: a Zennbook 17 Fold ugyanis egészen más ligában játszik. Egyrészt jóval nagyobb, ami a felhasználási lehetőségeket alapvetően befolyásolja, másrészt jóval erősebb a benne található hardver is, mert a villámgyorsan kivégzett Lakefield helyett teljes értékű Alder Lake U platformra támaszkodik.

A gép alapállapotban, azaz összecsukva egy vaskos könyvre emlékeztet – pont ez a vaskosság az, amivel kitűnik a ma megszokott 14-15 mm vastag 13-14 hüvelykes ultrabookok közül. Az alapterülete 285 x 198 mm, ami elég apró, ehhez tartozik a lábakkal és a kijelző közé zárható külső billentyűzettel együtt 25-32 mm-es vastagság és 1,83 kg-os tömeg. Pusztán a táblagépet nézve 1,52 kg-ra számíthatunk, a kinyitva 17,3”-es kijelzővel rendelkező gép pedig 9 mm vastag – kivéve középen, ahol a zsanért is takaró, illetve a kihajtható támaszt magába foglaló műbőrrel borított rész van, melynél 16 mm.

A Foldot kivitelezése szempontjából fémház és fémburkolat védi szinte mindenhol, a zsanérokat pedig legalább 30 000 ciklusra tervezték. A kijelző kerete viszonylag vastag, a felső részén pedig kényelmesen elfért az a HD IR webkamera, mely a Windows Hellóval a biometrikus azonosítást végzi, továbbá az ASUS mellékelt szoftvereivel egy sor egyéb funkciót is kínál (például elsötétíti a kijelzőt, ha nem ül előtte senki, lezárja a gépet, ha felállunk stb.).

A mellékelt billentyűzet a cég ErgoSense megoldására épül, tehát teljes méretű gombokat kínál, 1,4 mm-es elmozdulással. Az adatátvitelhez Bluetooth-t használ, és egyszerre két eszközzel is összekapcsolhatjuk, tölteni pedig Type-C porton át lehet.

Az eszköz kombinált 3,5 mm-es jack aljzat mellett csak két Thunderbolt 4 (Type-C) kimenet található rajta. Töltésre használható mindkettő, de két port kevés a Foldhoz, ezért érdemes egy TB4 (vagy minimum USB 3.2 Gen2) interfésszel rendelkező dokkolót vásárolni.

Összegezve elmondható, hogy szépen haladnak a fejlesztések ezen a területen is, ezért mindenképp érdemes figyelni, hogy a többi gyártó milyen hasonló eszközökkel rukkol majd elő. Az is előfordulhat, hogy ebbe az irányba fog elkanyarodni az informatikai eszközök ipara...

Források: Asus és Lenovo online felületei

süti beállítások módosítása