Reaktor

Hogyan élj teljes életet a vizsgaidőszakban?

vizsgaidoszak.jpg

Ebben az írásomban elsősorban az elsőévesekhez szólok. Nem úgy néz ki a vizsgaidőszak, mint ahogy azt a gimiben vagy a félév folyamán elképzelted? Rosszabb, mint amire számítottál? Vigasztaljon az, hogy sok felsőbb évesnek is egy trauma a vizsgaidőszak.

Legtöbbünknek ilyenkor teljesen felborul az életrendje. Kevesebbet törődik magával, kialvatlan, nem él közösségi életet. Én például már öt éve mindig lemondom a vizsgaidőszakra szervezett családi eseményeket. Vizsgaidőszakban megnő a kávé kereslete, a hallgatók felvásárolják a boltok kávékészleteit. 3 kávé alatt nem telik el nekem nap. De az is megesik, hogy felszedek pár kilót. Sőt, ez nem csak velem szokott megtörténni, már egy több ismerősöm is mesélte, hogy ez vele is mindig előfordul. Ennek oka, hogy nem tartom a megszokott diétámat, nincs időm vacakolni a főzéssel. Csak tanulni, tanulni és tanulni!

Pár tipp, hogy hogyan tanulj hatékonyabban!

Sokszor érzed úgy, hogy egyszerűen a világ összes ideje sem lenne elég, hogy rendesen megtanuld az anyagot? Hiába volt 2 heted 50 tételre, a vizsga előtti este (vagy hajnalban) olvasod át az utolsó tételeket? Úgy érzed, hogy semmire sem emlékszel és szorongsz, hogy meg fogsz bukni?

Ezzel mindenki így van, a legnagyobb stréberek is szoronganak vizsga előtt! Illetve sokat segít, hogy tételhúzás után mindig kapsz néhány percet, hogy kidolgozd a tételed, hogy eszedbe jusson legalább annyi dolog, amivel már összefüggően tudsz beszélni a tételedről.

pexels-cottonbro-studio-4769474.jpg

Itt van pár tipp, hogy jobban menjenek a vizsgák! Mert ugye hamarosan visszaáll a régi rend, amikor is be kell menni az egyetemre vizsgázni, nem minden online fog futni, ahol, hát hogy is mondjam? Néha besegít pár barát.

  • Meglepő, de sokan nem szeretnek elektromos kijelzőről olvasni. Nem azért, mert elfárad a szemük a kijelző fényétől, hanem mert összefolyik a szöveg. Csak tekergeted az oldalakat, és nem fogod átlátni, hogy mi hova tartozik. Ezért inkább nyomtasd ki a jegyzeted vagy használd a könyvet (na persze, ha ér valamit a könyv és nem 500 oldalas).
  • Gondolom nagyon alapvető dolognak találod, de sokat segít, ha használsz kiemelőt. De egy nagyon fontos tanács, csak a címszavakat, fontosabb fogalmakat emeld ki! Nagyon sok ismerősöm van, akik igazi szörnyet csinálnak a könyvükből, mert „csak a lényeget” akarják kiemelni és ennek eredményeként fehér oldalak helyett kék színű oldalakat csinálnak. Így konkrétan ugyanott vannak a kiemelés után, mint előtt. Viszont, ha tényleg csak a címszavakat emeled ki, akkor később sokkal könnyebb lesz átnézni az anyagot, mivel nem kell minden mondatot újra elolvasnod, könnyebben átfutható lesz az anyag.
  • Saját tapasztalat, hogy nem kell mindent tudni a tételről, elég, ha mindegyik tételről tudsz beszélni legalább 5 percet. Sokan ott rontják el a tanulást, hogy még a példákat is megpróbálják bemagolni a tankönyvből. Inkább készíts minden tételhez elmetérképet vagy jegyzetet azért, hogy az tudj legalább 5-10 percig összefüggően beszélni. Ugyanis, ha nincs szivacsagyad, akkor a fölösleges mellékinfók magolása csak össze fog zavarni és majd kétségbe ejt, hogy nem emlékszel az adott tételre. Persze, ha az ötösre hajtasz, ez önmagában lehet, hogy nem lesz elég.

Oszd be rendesen az idődet

Ne hagyj egy vizsgára három napnál kevesebbet, kivéve, ha teljesen felesleges a tárgy és egyáltalán nem buktatnak belőle. Viszont ha komoly a vizsga, akkor megéri még év közben is folyamatosan készülni rá. Ez azért jó, mert az év közben megtanult tananyagrésszel kevesebbet kell bajlódni a vizsgaidőszakban. Nekem ez már bejött! ;)

Fontos még, hogy ne mindent egyből akarj megtanulni, hanem rendesen oszd be az idődet.

Az ideális nekem például 5 tétel/nap, bár tudom, hogy amikor 100+ tételed van, akkor ez nem nagyon működik. AZ 5 tétel kevés, viszont az se jó, ha egy nap alatt akarsz megtanulni szigorlatra egy egész félévnyi anyagot! Nekem a maximum mindig 10 tétel egy napra.

pexels-pixabay-159775.jpg

Szánj időt a kikapcsolódásra!

Este bizonyos idő után már ne tanulj (akár este tíz, akár éjfél után), azt hagyd meg a pihenésre. Nézd meg a kedvenc sorozatodat, tolj egy fortnite-ot, csinálj meg egy küldit a Cyberpunkban, olvass könyvet, bármit ami kikapcsol és regenerál.

De a lényeg, hogy ne ,,alibi pihenés" legyen tanulás közben. Ilyen, amikor megnézel egy részt a kedvenc sorozatodból, aztán még egyet, aztán még egyet és így elmegy egy csomó idő. Miért rossz ez? Egyrészt elfog a bűntudat, amiért tanulás helyett sorozatozol, másrészt így az aznapi megtanulandó másnapra csúszik át. Amit én mondtam, az azért jó, mert az már teljesen a szabadidődben zajlik, fogd fel úgy, hogy az aznapi kemény tanulás jutalma, amit megérdemelsz.

A vizsga után ne tanulj, hagyj legalább 1-2 napot a regenerálódásra.

Pihenés

Biztos hallottad, már, hogy valaki úgy ment át a vizsgán kevés nap tanulással, hogy azokon a napokon „konkrétan nem aludt”. Na, most elárulok egy titkot, ez egy hazugság! Senki sem tud tíz órát összefüggően egy tankönyv fölött ülve tölteni. Én szeretek félóránként-óránként pihenőket tartani. Gyakori, hogy kávészünetet tartok vagy keresek valami indokot, hogy egy 20 percre kimozdulhassak otthonról.

süti beállítások módosítása