Reaktor

5 vendégváró recept szilveszterre

 pexels-cottonbro-studio-3171837.jpg

Vészesen közeleg az újév. A szilveszter estét akár vendégségben, akár házibuliban vagy házigazdaként várjuk, mindegyikben közös, hogy illik valami apró falattal készülni. Íme néhány recept, ami megkönnyíti remélhetőleg megkönnyíti a választást.

 

Egy lencsés recept

Az újév első napja sokaknak a kötelező lencseevésről szól. Hiszen a hagyományok szerint aki január 1-jén lencsét eszik, az egész évben úszkálni fog a pénzben. A nem babonás emberek közül is sokan tartják ezt a hagyományt, így egy lencsés recepttel nem lehet mellélőni szilveszterkor.

Vendégváró falatnak azonban a klasszikus lencseleves vagy lencsefőzelék talán nem a legideálisabb választás, hiszen amellett, hogy nem igazán lehet ízléses falatokban fogyasztani, mindenki már unásig ette ezeket minden évben.

Így az én választásom a lencsekrémre esett. Gyors, könnyen elkészíthető és fogyasztható. Javaslom, hogy elkészítés után valami zöldség kerüljön a kis falatokra, mert bár nagyon finom a krém, színre nem a legkívánatosabb.

 lencsekrem_123rf.jpg(forrás: femcafe.hu)

Egy gyors recept

A karácsonyi főzésmaraton után sokaknak nem hiányzik az, hogy az óévet is a konyhában búcsúztassák. Azonban a vendégeknek valamit adni kell. Erre a lehetetlen helyzetre tökéletes megoldás a leveles tésztába tekert virsli.

Ennél gyorsabb és egyszerűbb receptet tényleg nehéz találni, mégsem lehet annyit csinálni, hogy ne kapkodják el rögtön. Ráadásul előre el tudunk készíteni belőle annyit, amennyit csak akarunk és a buli alatt pedig bármikor csak bedobjuk a sütőbe.

Így akár az este folyamán többször is tudunk sütni, és mindig frissen tudjuk fogyasztani. Én az előkészítés alatt a virsli mellé sajtot is szoktam tenni, nagyon feldobja a receptet.

 30686363_420084f94b5053e0d7a559582d345cfc_wm.jpg(forrás: femina.hu)

Egy recept, ami lenyűgözi a vendégeket

Ez a recept biztosan nem azoknak szól, akiknek elegük van a konyhából és nettó 15 perc alatt akarnak elkészülni a vendégváró falatokkal. Hanem azoknak, akik tényleg szeretik a pepecselős ételeket és valami igazán extrával akarják meglepni a barátokat szilveszterkor.

Ez a recept a házi sajtos roló, amiben a tészta és a krém is teljesen saját készítés. Ha ezt valaki túl soknak érzi, az csak főzze meg a krémet, a tésztát pedig helyettesítse bolti leveles tésztával. Aki azonban érez magában energiát, vállalja be azt a plusz időt a konyhában, amit a házi tészta igényel, mert maximálisan megéri a végén.

 photo_1.jpg(forrás: cookpad.com)

Egy fitt recept

Az újév közeledtével, a karácsonyi zabálásokkal a hátunk mögött biztosan sokan vannak akik már megfogadták, hogy na most tényleg nekiállnak diétázni vagy egyszerűen már nem bírnak több nehéz ételt enni a karácsonyi káposzta hegyek után.

Ehhez a célhoz tökéletes választás egy fincsi sütőtökös humusz mártogatós, teljes kiőrlésű kenyérrel. A klasszikus humuszt nagyon feldobja a sütőtök, ráadásul ez igazi téli ízvilágot fog adni a kajának. (Ha már az időjárás nem ad nekünk semmilyen téli érzetet.)

 sutotokos-hummusz.jpg(forrás: streetkitchen.hu)

Egy édes recept

Noha karácsonykor mindenki rengeteg cukrot nyomott magába, azonban az édes gyomor sose lehet tele teljesen.

Egy klasszikus recept gyors és ötletes újragondolása a zserbógolyó. Sütés nélkül fél óra alatt össze lehet dobni, a vendégek pedig biztosan imádni fogják. Érdemes ezt egy nappal korábban megcsinálni egyrészt, hogy az ízek összeérjenek, másrészt pedig, hogy a csoki biztosan megszilárduljon a kis golyócskákon.

zserbogolyo-egyszeruen.jpeg(forrás: nosalty.hu)

süti beállítások módosítása