Reaktor

Mennyibe kerül manapság egy lakás berendezése?

istockphoto-1181691012-612x612.jpg

Mennyibe kerül manapság egy lakás berendezése? Az utóbbi időben sokszor volt szó az albérletárakról, illetve az idén mindenkit aggasztó rezsiárakról is, azonban sokan elfelejtik hozzákalkulálni a költözési költségekhez, hogy egy lakást élhetővé– a bútorozatlan kategóriában – nem a számlák befizetése teszi. Egy ismerősöm budapesti költözése adta az ötletet, hogy kiderítsem: mennyi pénzt érdemes félretenni a kaución túl, és milyen opcióink vannak, ha olcsón (és akár fenntartható módon) szeretnénk bebútorozni a lakást?

A helyzet persze meglehetősen bonyolult, hiszen mindenki teljesen egyéni helyzetből indul. Valaki sok holmit kap a szülői házból, valakinek pedig önállóan kell megoldania mindent. Lássuk mik a legfontosabb dolgok, melyeknek nem szabadna elmaradnia egy háztartásból sem, és mi is az az abszolút minimum, amit mindenképp félre kell tennünk, ha a nulláról szeretnénk berendezni otthonunkat?

Az ágy az első, és egyben az egyik legdrágább tétel a listán. Egy kis keresgélés után, sikerült újonnan dupla ágykeretet találni 27 ezer forintért, hozzá illő matracot szintén 27 ezer forintért. Akinek az egyszemélyes ágy is bőven megteszi, az már az egészet kihozhatja kb. 30-35 ezer forintból összesen. Ezek mellett biztosan lehet találni különleges ajánlatokat a hazai bútoráruházak kínálatában, illetve

mindig érdemes megnézni a használtbútor szekciót egyes online „licitálós” oldalakon, hiszen sokszor potom áron lehet kincsekre lelni.

A következő tétel a ruhásszekrény, ami nekem mindig is a legproblémásabb darab volt, hiszen nem csak drága, de a szállítást sem igazán lehet megoldani a villamossal, és az összeszerelés sem mindig egy-emberes munka. (Főleg, ha a művelet még komolyabb szerszámokat vagy létrát is igényel.) Mivel már jó pár év eltelt legutóbbi gardróbvásárlásom óta, szinte teljes sokként értek az árak. Már régen is durvának gondoltam az akkori végösszeget, de most...

Az egyik legolcsóbb szekrény - aminek „rendes” mérete, ajtaja és polcai is vannak – újonnan 40-50 ezer forintnál kezdődik, de használtan is alig találtam valamit 25 ezer alatt. Bár cikkemben most az abszolút minimumra vagyok kíváncsi, azért hozzá kell tennem, hogy ezek teljesen praktikátlan, és rossz minőségű vételek. Bizonyos esetekben ez is tökéletesen meg tud felelni, de sokan inkább dobozokból öltözködnek hónapokig, hogy össze tudják spórolni a nagyobb, hosszú távra szóló szekrény árát. Ezek a szekrények már 70-80 ezer forinttól kezdődnek, ahol már több opció közül is választhatunk, és talán eggyel masszívabb a felépítésük.

 A legjobb minőségre általában a használtpiacon lehet rábukkanni, így mindig érdemes végig böngészni az online „Adok-Veszek” csoportokat, viszont mindenképp reálisan szemléljük az itt kínált darabokat. Az igazán jó ajánlatokra nagyon gyorsan le kell csapni, viszont, ha valaki egy kicsit többet kér eladó bútoraiért, akkor sem kell negatív kommentáradatot zúdítani rá. Egyre nehezebb téma a megélhetés, teljesen érthető, ha valaki nem szeretne sokat bukni az általa vásárolt darabokon.

Visszatérve a minimális bútorzathoz, egy asztal és egy szék azért még elkel minden háztartásba, de ezekért szerencsére már csak „aprópénzt” kérnek az eddigiekhez képest. Ha tényleg a minimumra szeretnénk törekedni, akkor széket már akár ezer, asztalt kb. 5 ezer forintért is vásárolhatunk már. Asztali lámpa 3 ezer, egy kisebb szőnyeg pedig már 6 ezer forinttól is elérhető az egyik népszerű, skandináv bútorboltban, de már kis polcos szekrényt is árulnak 10 ezer forint körül is.

Összességében elmondható, hogy ha teljesen nulláról indulunk (csak bútorok tekintetében), és mindent újonnan szeretnénk beszerezni, akkor kb. 120-150 ezer forintot kellene a berendezésre félre tennünk.

Ha ezt a használtpiacról szeretnénk kihozni, akkor is legalább egy 70-80 ezer forintot érdemes a megtakarítási számlára tenni költözés előtt. Ezekbe a költségekbe nem számoltam bele a nem esszenciális bútorokat, de ha éjjeliszekrények, könyvespolcok, egy jobb irodaszék, vagy egy kávézóasztal is szerepelne a listán, akkor már 250 ezer környékével érdemes számolni - minimum.

Manapság sok lakást töltenek fel alap IKEA bútorokkal, így a bérlőknek már csak azt az egy-két darabot kell megvásárolniuk, amikkel igazán otthonossá lehet tenni a lakást. Ez az egyik legjobb kombináció, hiszen nem nekünk kell megvenni az alapokat, így több pénzt tudunk félretenni a lakás csinosítgatására, vagy téliesítésére – ami jelenleg még fontosabb, mint eddig. Még van két-három hónap az igazán hideg éjszakák vége előtt, így aki még költözés, vagy a lakás bútorozása előtt áll, azoknak kitartást kívánok!

süti beállítások módosítása