Reaktor

Karácsonynak mennie kell?

kari_geri.jpg

"Kádárnak mennie kell" jelentette ki Kis János, a demokratikus ellenzék egyik vezéralakja 1987-ben a Beszélő szamizdat különszámában, azonban ugyanerre a következtetésre juthatnak az ellenzéki pártok Karácsony Gergely személyét illetően a 2024-es önkormányzati választás kapcsán. A DK és a Momentum az elkövetkezendő időszakban törekedni fog arra, hogy a többi baloldali ellenzéki párt szavazóit és politikusait elszipkázza és a Fidesszel szemben egyedül mérettesse meg majd magát 2026-ban. A Gyurcsány Ferenc elnöklete alatt lévő párt az új ciklus elején vitathatatlanul sokkal kegyetlenebbül és sikeresebben gyengíti és szorítja a háttérbe a lehetséges riválisokat, mint a Momentum, rendre a második legerősebb pártnak mérik a közvélemény-kutató cégek.

A 2019-es önkormányzati választás ellenzéki sikereinek egyike volt, hogy az ellenzék közös jelöltje, azaz Karácsony Gergely legyőzte Tarlós Istvánt Budapest főpolgármesteri címéért.

Bár a 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól komoly változtatásokat hozott a vertikális/függőleges hatalommegosztás szempontjából (az önkormányzatoktól elvették az egészségügyet, az oktatást és szociális ellátást, továbbá a pénzügyi autonómián is szűkítettek, mivel rengeteg önkormányzat jelentős adósságokat halmozott fel), attól még korántsem lehet azt mondani, hogy lényegtelen területe lenne a politikának, vagy hogy meg kéne vetni. Remek lehetőség a pártok számára, hogy "kicsiben" kipróbáljanak politikusokat, lehetőséget biztosítanak a pártranglétra megmászásában és növeljék a párt országos lefedettségét, társadalmi beágyazottságát.

ellenzek_2.jpg

(kép forrása: telex.hu)

Az ellenzéki összefogás mint innováció április harmadikán kudarcot vallott, a jelenlegi folyamatok alapján a legerősebb ellenzéki pártok azt a következtetést vonták le, hogy a kétpártrendszer felé kell elmozdítani az pártrendszert. Leghamarabb a 2024-es Európai Parlamenti választás és az önkormányzati választásokon derül ki, hogy milyenek a valós erőviszonyok. Az EP választás nem bünteti azt, ha a pártok külön indulnak és kampányolnak, azonban az önkormányzati választási rendszer - különös tekintettel az ellenzék széttöredezettsége miatt - inkább az összefogásra sarkallja a pártokat.

Vagyis kellene, de a Demokratikus Koalíció könnyen lehet, hogy a hosszútávú - 2026-os - céljai érdekében mindenhol külön indul, legyen az egyszerű önkormányzati képviselő, polgármester vagy akár a budapesti főpolgármesteri. Igen ám, de mi van akkor, ha az ellenzék ezt nem nézi tétlenül - amire nagyon nagy esély van - és nem adja a beleegyezését, hogy a DK mindent kisajátítson? Mint már hallhattuk és olvashattuk is: nem magától értetődő, hogy a DK támogatni fogja Karácsony Gergelyt az újrázásban. Ezt akár kétféleképpen is lehetne értelmezni, két lehetséges kimenetel is elképzelhető.

Az első az, hogy a DK nem akar ártani az ellenzéknek és amennyiben nem sikerül megfelelő Karácsony-alternatívával előállni 2024-ig, ezért nem állítanak saját jelöltet, de nem is kampányolnak Karácsony mellett, hanem a szavazókra bízzák, hogy voksolnak a főpolgármesterre vagy sem. Ennek akár lehetne értelme annyiban, hogy megmutatkozna, hogy a DK nélkül veszett fejsze lenne az ellenzék és Karácsony is, miközben újfent övék lenne a Fővárosi Közgyűlésben a legnagyobb frakció. Kérdéses, hogy vajon nem égne-e túlságosan a DK-ra, ha miattuk buknák el a főváros vezetését.

20170222_kozgyules_029.JPG

(kép forrása: budapest.hu)

A másik - és egyúttal valószínűbbnek is tűnő - forgatókönyv pedig az, hogy indítanak valakit, aki akár jobb eredményt is elérhet, mint a jelenlegi főpolgármester. Mind a két esetben nagy eséllyel elvesztenék a főváros irányítását csak azért, hogy 2026-ra a DK lehessen az ellenzéki térfélen egyeduralkodó. A Demokratikus Koalíció ambícióinak és feltételezhető szándékának ez jobban megfeleltethető, nagyon komoly kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc a hosszútávú célért beáldozná-e az ellenzék fellegvárának a vezetését? Mind a két esetben jó pozícióból indulna a Fidesz, hiszen vagy nem lenne kellő támogatottsága Karácsonynak vagy megoszlanának az ellenzéki szavazatok több jelölt között.

Természetesen nem lehet készpénznek venni, hogy az ellenzék nem lesz 2024-ben olyan állapotban, hogy teljesen mindegy, hogy kit indít az nyerni fog vagy annak az ellentettje. Egy biztos: a Fidesz nagy eséllyel találkozhat egy megosztott, összefogni képtelen ellenzékkel. Az elmúlt időben a Fidesz influenszerei és kommunikációs gépezete (legalábbis szerintem) kissé előtérbe helyezte Karácsony személyét, többet foglalkozik vele. Karácsony feje fölött egyszerre csaphatnak össze a DK és a Fidesz "hullámai", mondjuk egészen más okból és szándékkal. A Fidesznek, amennyiben 2024-ben megakarja nyerni Budapestet, akkor nem érdeke, hogy teljesen ellehetetlenítse a főpolgármestert, legfeljebb csak annyira, hogy a DK elég bátor legyen ahhoz, hogy saját jelöltet állítson.

A politikának nagyon érdekes - talán a legérdekesebb - része éppen az, amelyre nem lát rá akárki csak a bennfentesek. Még kialakulhat egy nagyon érdekes ellenzéki belharc Karácsony személyét illetően, amely majd csak 2024-ben fog materializálódni. Visszatérve az eredeti kérdéshez: mennie kell-e Karácsonynak? Amennyiben a DK hű a hosszútávú céljaihoz, akkor könnyen lehet, hogy azt a következtetést vonja le Gyurcsány Ferenc, hogy mennie kell. De vajon azon az áron is, hogy elveszejti a 2010 utáni időszak legnagyobb ellenzéki sikerét és minden erőforrást ami vele jár?

 

süti beállítások módosítása